Δεν είπε ακόμα την τελευταία του λέξη όσον αφορά την πολιτική του δράση. Ο τέως ευρωβουλευτής, επικεφαλής της Αιχμής, Δημήτρης Παπαδάκης ξεδιπλώνει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του στον «Φ» γύρω από την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο. Εκφράζει την απογοήτευση του για την αδυναμία των κομμάτων να δώσουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και υποδεικνύει πώς δεν μπορεί σήμερα η πολιτική συζήτηση να διεξάγεται γύρω από τον Μακάριο και τον Γρίβα.

Μιλά για τους λόγους που οδήγησαν σε ναυάγιο την προσπάθεια πολιτικής συμπόρευσης της Αιχμής με τους Οικολόγους και αποκαλύπτει πώς δύο από τα παραδοσιακά κοινοβουλευτικά κόμματα τον προσέγγισαν για συνεργασία ενόψει βουλευτικών εκλογών. Ο ίδιος δεν αποκλείει την κάθοδο στη επόμενη εκλογική αναμέτρηση ωστόσο υποδεικνύει πώς η Αιχμή δεν θα γίνει πασπαρτού κανενός κόμματος. Αναφέρεται στην ΕΔΕΚ και ασκεί κριτική στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος υπό την προεδρία Μαρίνου Σιζόπουλου. Στέκεται στην υπόθεση Λεπέν και επιμένει στις κατηγορίες του κατά του προέδρου της ΕΔΕΚ για παρόμοιες τακτικές.

Κάνατε πρόσφατα μια δήλωση, με αφορμή την απόφαση για την Λεπέν στη Γαλλία σε σχέση με τη δική σας περίπτωση, λέγοντας πώς αντίστοιχες μεθόδους χρησιμοποιήθηκαν εις  βάρος και από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ. Πού το στηρίζετε;

Είναι ξεκάθαρο και έχει ακούσει όλη η Κύπρος τον εκβιασμό που υπέστην. Υπάρχει το ηχητικό υλικό που κυκλοφόρησε το οποίο αποδεικνύει ότι έγινε μία προσπάθεια να οικειοποιηθούν κονδύλια της ΕΕ κατ’ αντίστοιχο τρόπο όπως έγινε με την περίπτωση της Λεπέν. Μετά την δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου ηχητικού, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι είναι ένα θέμα πρέπει να απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Μέχρι σήμερα αναμένω.

Τι ακριβώς αναμένετε;

Αναμένω το εξής: Από τη στιγμή που έγινε αποδεχτό από τον ίδιο τον κ. Σιζόπουλο ότι είναι πραγματικό το ηχητικό, διότι αν θυμάστε, δεν αμφισβήτησε ότι είναι πραγματικό απλά προσπαθούσε να πείσει πώς εγώ ήμουν αυτός που ηχογραφούσε, αλλά αυτό καταρρίπτεται με απόλυτο τρόπο, οι αρχές θα έπρεπε να τον καλέσουν να ζητήσουν εξηγήσεις. Διότι το αποτέλεσμα αυτού που αναφέρεται στο ηχητικό είναι η αξιοποίηση κονδυλίων της ΕΕ, κάτι το οποίο απαγορεύεται ρητά και είναι και ποινικά κολάσιμο. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα και για αυτό έκανα και τη συγκεκριμένη δήλωση.

Τι σας ζητήθηκε δηλαδή;

Μου ζητήθηκε να προσλάβω κοινοβουλευτικούς συνεργάτες που να εργάζονται στο κόμμα και όπως τα διάφορα κονδύλια που είχα ως ευρωβουλευτής στη διάθεση μου, να δίνονται στο κόμμα, κάτι το οποίο απαγορεύεται ρητά. Αυτό, πέραν της προσωπικής εισφοράς, η οποία ήταν προσωπική μου επιλογή, προαιρετική και μάλιστα έδινα αυτά τα χρήματα μέχρι τον Μάιο του 2022, που δεν έγινε το συνέδριο της ΕΔΕΚ. Θυμάστε ότι αναμέναμε ότι θα γινόταν ένα δημοκρατικό συνέδριο, αλλά όταν δεν έγινε, σταμάτησα. Δύο χρόνια μετά την διαγραφή μου δηλαδή, εγώ συνέχιζα να δίνω την εισφορά μου στο κόμμα.

Είναι μία τακτική που φαίνεται να χρησιμοποιούν διάφορα κόμματα…

Όσοι χρησιμοποιούν κονδύλια της ΕΕ που δίνονται για ανάγκες Ευρωβουλευτών, παρανομούν. Εγώ σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να είμαι εκτός των κανονισμών που διέπουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Να σας υπενθυμίσω εδώ ότι, όταν ξεκίνησε η διαδικασία διαγραφής μου, είχα εισηγηθεί να ανασταλεί και να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να γνωματεύσει εάν οι απαιτήσεις από πλευράς του κ. Σιζόπουλου ήταν νόμιμες ή όχι. Επίσης, σε εκείνη την περίπτωση, παρόλο που εισέπραξα άρνηση, είπα να πάμε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας να γνωμοδοτήσει κατά πόσο ήταν νόμιμες. Το οποίο με δικαίωσε απόλυτα με απόφαση του στις 8/1/21 λέγοντας ότι ορθώς δεν ακολούθησα τις υποδείξεις διότι τα χρήματα αυτά δίνονται για σκοπούς λειτουργίας του Γραφείου του ευρωβουλευτή στην Κύπρο.

Το πολιτικό σας μέλλον ποιο θα είναι; Έγινε μία προσπάθεια συμπόρευσης με τους Οικολόγους όμως απέτυχε. Πώς πορευθεί από εδώ και πέρα η «Αιχμή»;

Η Αιχμή συνεχίζει την δράση της. Συνεδριάζουμε συχνά και ανταλλάσσουμε απόψεις. Είναι αλήθεια ότι επενδύσαμε σε αυτή την προοπτική συνεργασίας με τους Οικολόγους. Εμείς βλέπαμε ότι μπορούσε να μετεξελιχθεί το Κίνημα Οικολόγων και να παρουσιάσουμε από κοινού ένα καινούριο Σχήμα ενώπιον των Κυπρίων πολιτών. Κάτι το οποίο φαίνεται ότι η κοινωνία επιζητά και θέλει. Βεβαίως θα ήταν ένα σχήμα το οποίο θα ήταν εξ ορισμού απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής και το οποίο θα ασχολείτο με τα τεράστια κοινωνικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία. Ζητήματα όπως είναι το στεγαστικό, το ενεργειακό, η ακρίβεια και άλλα. Θα μας απασχολούσε το μέλλον της νέας γενιάς το οποίο διαγράφεται ζοφερό διότι οι συνθήκες οι οποίες επικρατούν δεν επιτρέπουν στους νέους ανθρώπους να ανοίξουν τα φτερά τους. Είναι τραγικό, μια χώρα από την οποία πέρασε τόσος πλούτος – λαο εδώ να υπενθυμίσω τα δεκάδες δισεκατομμύρια τα οποία εισέρρευσαν μέσω του επενδυτικού προγράμματος στην Κύπρο, – να φτάνουμε σήμερα στο σημείο, τα νέα ζευγάρια να μην μπορούν να αποκτήσουν παιδί και να έχουμε πρόβλημα υπογεννητικότητας, λόγω του ότι δεν έχουν στήριξη από το κράτος.

Γιατί όμως απέτυχε αυτή η προσπάθεια με τους Οικολόγους;

Ήταν απόλυτο δικαίωμα τους να αποφασίσουν ελεύθερα τι ήθελαν και προχώρησαν ήδη με τις εκλογικές διαδικασίες τους. Θεωρώ ότι ο λόγος που απέτυχε είναι ότι δεν είδαν τη συγκεκριμένη στιγμή, την μεγάλη εικόνα, όπως έπρεπε να ιδωθεί, για να δοθεί μία προοπτική. Θα ήταν βεβαίως μία πρόταση η οποία θα κάλυπτε και τα ζητήματα περιβάλλοντος και τα ζητήματα Οικολογίας. Είναι ζητήματα που εμείς δεν θέλαμε σε καμία περίπτωση να μπουν στον περιθώριο. Απλά θέλαμε να εμπλουτίσουμε τις πολιτικές για να μπορεί το νέο Σχήμα να αποταθεί στον κόσμο ο οποίος σήμερα αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα που έχουμε αναφέρει.

Άρα η επόμενη μέρα ποια είναι; Η Αιχμή θα είναι απλά ένα think tank;

Δεν το αποκλείουμε αυτό. Να μείνει δηλαδή ως ένας όμιλος προβληματισμού για την κοινωνία. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αν δούμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για δημιουργία ενός νέου σχήματος, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, φτάνει να συνάδει με τις αρχές, τις αξίες και τις πολιτικές τις οποίες έχουμε. Ξεκαθαρίζω πώς δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουμε «πασπαρτού» της πολιτικής και να πάμε να κολλήσουμε σε άλλο κόμμα.

Στην παρούσα φάση όμως αντιλαμβάνομαι πώς δεν σκέφτεται κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές. Έχω λάθος;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά δεν σημαίνει ότι το αποκλείω. Αν υπάρξουν κάποιες συνθήκες με άλλες πολιτικές δυνάμεις, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε.

Με τις ζυμώσεις που γίνονται από πλευράς του τέως Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη είχατε οποιαδήποτε ανάμειξη;

Δεν συμμετείχαμε σε καμία ζύμωση ή συνάντηση μέχρι στιγμής. Εμείς είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε με τους πάντες.

Με άλλα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα;

Δεν σας κρύβω ότι δεχθήκαμε βολιδοσκοπήσεις με άλλα κόμματα για μία συνεργασία αλλά το θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο να τελεσφορήσει;

Ποια κόμματα;

Να μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ ονομαστικά. Πέραν των Οικολόγων με τους οποίους είχαμε τις συζητήσεις, είχα επαφές με ακόμα άλλα δύο από τα παραδοσιακά κόμματα.

Το ενδεχόμενο επιστροφής στην ΕΔΕΚ εάν αλλάξει η ηγεσία του κόμματος, το σκέφτεστε;

Αν αλλάξουν οι συνθήκες μπορούμε να συζητήσουμε. Το ζήτημα είναι όμως ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο κ. Σιζόπουλος. Το πρόβλημα είναι ότι καταπατήθηκαν δημοκρατικές διαδικασίες και ο τρόπος λειτουργίας του κόμματος. Σήμερα, νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πώς η ΕΔΕΚ δεν παράγει πολιτική για τον κόσμο που έπρεπε να ενδιαφέρεται. Υπάρχουν όλα αυτά τα κοινωνικά ζητήματα που προανάφερα και δεν είδαμε να ληφθούν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση παρά μόνο γίνεται διαχείριση της καθημερινότητας. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Θέλω να είμαι ρεαλιστής.

«Άφησαν το μεταναστευτικό ως προνομιακό πεδίο της Δεξιάς»

Γιατί πιστεύετε ότι τα αριστερά και τα σοσιαλιστικά κόμματα βλέπουμε να έχουν μία φθορά, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη;

Σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον τρόπο με το οποίο αντιμετώπιζαν το μεταναστευτικό πρόβλημα. Θέλω να υπενθυμίσω ότι το 2015 όταν ξεκίνησαν οι εισροές μεταναστών στην Ευρώπη, μιλώντας στην πολιτική μου ομάδα, είχα πει ότι τα ζητήματα Ασφάλειας όπως και τα ζητήματα της καθημερινότητας, με τα οποία είναι δεδομένο ότι οι πολίτες της Ευρώπης συνδέουν το μεταναστευτικό, δεν έπρεπε να αφήνονται ως προνομιακό πεδίο της Δεξιάς. Θα μπορούσε να γινόταν καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικό, ούτως ώστε να μην φαινόταν ως απειλή για τον κοινωνικό ιστό. Βλέπουμε φαινόμενα τα οποία έχουν τρομάξει τους Ευρωπαίους τα οποία στο τέλος της ημέρας οδηγούν τους Ευρωπαίους σε ξενοφοβικά σύνδρομα.

Το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο πώς το βλέπετε;

Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχουμε πει κα’ επανάληψη ότι φτάσαμε στον πάτο. Καθημερινά οδηγούμαστε και πιο κάτω. Το λέω αυτό αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται τα κόμματα. Είπαν ότι έλαβαν το μήνυμα στις Ευρωεκλογές μετά από το σύμπτωμα Φειδίας. Βλέπουμε ότι στην καθημερινή πολιτική αντί να βγαίνουν μπροστά για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων των πολιτών, χρησιμοποιούν τακτικισμούς για να κερδίζουν ψήφους στις επόμενες εκλογές. Ο ΔΗΣΥ ο οποίος πέραν των πολιτικών διαφωνιών που παραδοσιακά είχα μαζί του, ήταν ένα κόμμα που είχε μία προοδευτικότητα, βλέπουμε σήμερα να επιστρέφει σε όρους «γριβισμού» για να αντλήσει ψήφους από τη δεξαμενή στα Δεξιά του. Αυτό είναι οπισθοδρόμηση στην ίδια την κοινωνία. Εάν σήμερα συζητούμε για τον Γρίβα και τον Μακάριο και αυτοί είναι οι όροι της πολιτικής μας συζήτηση, τότε αυτό είναι καταστροφικό για τον τόπο. Θέλω να σημειώσω ότι η Κύπρος μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερα. Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια χάσαμε το τρένο των ευκαιριών. Είτε ονομάζεται ανακύκλωση, είτε αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών, είτε λέγεται ψηφιακή μεταρρύθμιση, είτε οτιδήποτε άλλο. Το Δημόσια ταλαιπωρεί τον πολίτη. Θέλουμε ένα πιο εξυπηρετικό κράτος και οι δημόσιοι υπάλληλοι θέλουμε να είναι φίλοι μας και όχι δυνάστες. Δυστυχώς όμως όλοι φοβούνται την απώλεια ψήφων και δεν μιλούν.