Όταν γύρω στις 8:00 το βράδυ της Πέμπτης διέρρεε η απόφαση του Μαρίνου Σιζόπουλου να μην συνεχίσει στην προεδρία της ΕΔΕΚ, η είδηση έπιανε εξαπίνης πολλούς Όχι μόνο εντός της συνεδρίας αλλά και εκτός, κινητοποιώντας παράλληλα και μια έντονη παρασκηνιακή συζήτηση.  Την ίδια ώρα περίπου είναι που ξεκίνησε και μία άτυπη κινητοποίηση ατόμων που είτε διαγράφηκαν, είτε αποχώρησαν λόγω Σιζόπουλου από την ΕΔΕΚ, συζητώντας μεταξύ τους το πώς θα έπρεπε ή πώς θα μπορούσαν να διαχειριστούν την κατάσταση που πήγαινε να δημιουργηθεί.

Ταυτόχρονα όμως ξεκινούσε και μία αναζήτηση των αιτιών που μπορεί να κρύβονταν πίσω από την απόφαση του Μαρίνου Σιζόπουλου να παραδώσει την σκυτάλη της προεδρίας της ΕΔΕΚ ένα μόλις χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Ο ίδιος επικαλείται, όπως και κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στην Κεντρική Επιτροπή, λόγους αρχής, καθώς έχει συμπληρώσει τα δέκα χρόνια στην ηγεσία της ΕΔΕΚ. Η πραγματικότητα όμως έχει διπλή ανάγνωση διότι ναι μεν ο Σιζόπουλος ανέλαβε την προεδρία τον Μάιο του 2015 μετά την παραίτηση τότε του Γιαννάκη Ομήρου, όμως η περίοδος εκείνη ήταν συμπληρωματική μέχρι το τέλος της θητείας του τότε προέδρου. Ουσιαστικά οι θητείες Σιζόπουλου ξεκίνησαν τον Μάιο του 2016 όταν εξελέγη για πρώτη φορά και ανανέωση την εντολή το 2021. Άρα η δεύτερη θητεία λήγει κανονικά μετά τις βουλευτικές εκλογές.

>> Η Αρχή κατά της Διαφθοράς και οι δημοσκοπήσεις

Στο παρασκήνιο συζητείται έντονα η φημολογία περί ενός πορίσματος καταπέλτης κατά του προέδρου της ΕΔΕΚ ως ένας από τους λόγους που τον εξώθησαν στην απόφαση του, Ο ίδιος ρωτήθηκε χθες ευθέως όταν ήταν φιλοξενούμενος στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τον ισχυρισμό. «Καμία σχέση. Είναι μόνο η συνέπειά μου σε όλα αυτά» εννοώντας τις πρόνοιες στο καταστατικό.

Στο παρασκήνιο συζητείται και κάτι άλλο, το οποίο έχει και μια πιο λογική εξήγηση. Τα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις που φτάνουν στα κομματικά γραφεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Παρά το γεγονός ότι κατά το παρελθόν ανέτρεψε όχι μία αλλά και δύο και τρεις φορές τις δημοσκοπήσεις η ΕΔΕΚ, αυτή την φορά τα πράγματα φαίνεται να είναι πολύ δύσκολα. Μπρος στον κίνδυνο ένα ιστορικό κόμμα να μείνει για πρώτη φορά από ιδρύσεως του εκτός Βουλής, ο Μαρίνος Σιζόπουλος αποφάσισε να κάνει μία κίνηση αιφνιδιασμού, αφήνοντας να βγει προς τα έξω ένα μήνυμα ανανέωσης.

>> Η επόμενη μέρα και τα πυρά Παπαδάκη

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος από το πρωί χθες ήταν συνεχώς σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στέλνοντας το μήνυμα πώς φεύγει από την προεδρία αλλά όχι από το κόμμα. Θα είναι ενεργά παρών και δήλωσε μάλιστα την πρόθεση του να αναλάβει τα όποια καθήκοντα του αναθέσει ο νέος πρόεδρος του κόμματος στην προεκλογική για τις βουλευτικές εκλογές. Αυτό όμως που προκάλεσε αίσθηση σε όσους ανέμεναν να δουν το πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα, ήταν οι αναφορές του ότι θα παραμείνει να συμμετέχει στα συλλογικά όργανα του κόμματος. Αυτές οι αναφορές είναι που ουσιαστικά πυροδότησαν και την αντίδραση του τέως ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος  με ανάρτηση του στο «Χ», χαρακτήρισε τις εξελίξεις ως «γνωστά Σιζοπούλια μασκαραλίκια», υποστηρίζοντας ότι «φεύγει μένοντας βάζοντας αχυράνθρωπο» και καταλήγει με την φράση: «Η τελευταία φτυαριά».

>> Οι επίδοξοι δελφίνοι και η συνέχεια

Ο διευθυντής του κόμματος Μορφάκης Σολομωνίδης και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Μάριος Χαννίδης είναι αυτή τη στιγμή οι δύο δεδομένοι ενδιαφερόμενοι για την διαδοχή του Μαρίνου Σιζόπουλου στην προεδρία της ΕΔΕΚ. Τελικές αποφάσεις αναμένεται να γνωστοποιηθούν και από τους δύο εντός του Σαββατοκύριακου. Ο πρώτος παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή ως ο εξ απορρήτων του Μαρίνου Σιζόπουλου και ήταν ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που γνώριζαν τις προθέσεις του. Ο δεύτερος εκτιμάται ότι θα προτάξει την αλλαγή της εικόνας του κόμματος και την ενότητα στήνοντας γέφυρες για επιστροφή ατόμων που έχουν αποστασιοποιηθεί ή εκδιωχθεί από το κόμμα. Η αναπληρώτρια πρόεδρος Μαρία Βασιλείαδου και δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά της, ενώ στα κομματικά πηγαδάκια ακούστηκε και το όνομα του δημάρχου Λευκάρων Σοφοκλή Σοφοκλέους.

Οι εκλογές ορίστηκαν την 1η Ιουνίου και η υποβολή υποψηφιότητα θα είναι στις 5 Μαΐου για τη θέση προέδρου. Η θητεία του θα είναι συμπληρωματική, δηλαδή μετά τις βουλευτικές θα γίνουν ξανά εκλογές. Αυτόν τον λόγο προέταξε ως επιχείρημα, όπως πληροφορούμαστε, ο Μάριος Χαννίδης, ζητώντας όπως στις βουλευτικές, ο πρόεδρος του κόμματος να χρειάζεται σταυρό προτίμησης για εκλογή.

Σημειώνεται ότι, στις 15 Μαΐου θα είναι η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις υπόλοιπες θέσεις της ηγεσίας, δηλαδή του αναπληρωτή και των δύο αντιπροέδρων. Η 3η θέση αντιπροέδρου που κατείχε ο Ανδρέας Αποστόλου καταργείται καθώς ήταν κατά χάρη ως μέρος της συμφωνίας μετά τη συνένωση με την Συμμαχία Πολιτών. Η εκλογή όμως της υπόλοιπης ηγεσίας θα γίνει από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Η σύγκλιση της θα γίνει από τον νέο πρόεδρο του κόμματος.