Η Καραντώνη δεν έρχεται και η Ειρήνη, όπως όλα δείχνουν, κουνάει μαντήλι και φεύγει. Οι διαδικασίες στο ΑΚΕΛ δεν έχουν ξεκινήσει επίσημα για τις βουλευτικές εκλογές, όμως η συζήτηση γύρω από την ονοματολογία έχει ξεκινήσει. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το ΑΚΕΛ πασχαλιάτικα μονοπώλησε το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Από την μια η πληροφορία που δημοσιεύθηκε για υποψηφιότητα της Άντρης Καραντώνη με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στην Λάρνακα και από την άλλη η συνέντευξη του γγ του ΑΚΕΛ στην Καθημερινή και τα όσα είπε γύρω από το συνέδριο και την συζήτηση για την καταστατική πρόνοια που αφορά τις θητείες σε αιρετά αξιώματα.
Η γνωστή παρουσιάστρια της παραδοσιακής βραδιάς έκλεισε πάντως το θέμα με δήλωση της στο Philenews, λέγοντας πώς δεν την ενδιαφέρει να είναι υποψήφια και πώς δεν έχει συζητήσει με κανένα κόμμα. Παραμένει ερωτηματικό βέβαια πώς προέκυψε η πληροφορία γύρω από την υποψηφιότητα της Καραντώνη. Δεν αποκλείεται το σενάριο να «έπαιξε» το όνομα της ως σκέψεις από στελέχη της τοπικής ή της επαρχιακής επιτροπής του ΑΚΕΛ, χωρίς όμως να γίνει οποιαδήποτε κρούση προς την ίδια. Σε κάθε περίπτωση, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, το θέμα φαίνεται να έχει κλείσει πριν καν ανοίξει. Επίσημα πάντως οι όποιες διεργασίες για στελέχωση του ψηφοδελτίου του ΑΚΕΛ θα ξεκινήσουν μετά το παγκύπριο συνέδριο του κόμματος που είναι προγραμματισμένο για τις 20-22 Ιουνίου.
Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα.
Οι δρόμοι ΑΚΕΛ και Ειρήνης Χαραλαμπίδου μετά από δεκαπέντε σχεδόν χρόνια κοινής πολιτικής δράσης από τα έδρανα της Βουλής, χωρίζουν οριστικά, όπως όλα δείχνουν. Το τελευταίο διάστημα είχε δημιουργηθεί μία περιρρέουσα περί μη εφαρμογής της καταστατικής πρόνοια του κόμματος που αφορά τον περιορισμό των θητειών σε αιρετά αξιώματα καλλιεργώντας την εντύπωση ότι οι βουλευτές του ΑΚΕΛ που επηρεάζονταν από την συγκεκριμένη πρόνοια, θα μπορούσαν να επαναδιεκδικήσουν. Αν και επισήμως ουδέποτε αναφέρθηκε οτιδήποτε που να συνηγορούσε στο ότι γίνονται σκέψεις από πλευράς Εζεκίας Παπαϊωάννου για να μπει σε αυτή τη διαδικασία, μία φημολογία ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει την σεναριολογία, από την οποία ασφαλώς επηρεαζόταν και η σχέση του κόμματος με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου καθώς την έβαζε στην εξίσωση μίας πιθανής νέας υποψηφιότητας. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ισχύει και για την ακρίβεια ουδέποτε ίσχυε και ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, έβαλε οριστικά τελεία με τα όσα ανέφερε στην τελευταία συνέντευξη του το Μ. Σάββατο στην Καθημερινή.
Ο Στέφανος Στεφάνου ξεκαθάρισε πώς ούτως ή άλλως η πρόνοια δεν έχει να κάνει με τις Νέες Δυνάμεις και την Κοινωνική Συμμαχία. Όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για την Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι η Ειρήνη είναι στις Νέες Δυνάμεις επομένως δεν εμπίπτει στην πρόνοια για εξαίρεση θητειών και πρόσθεσε το εξής: «Με την Ειρήνη θα συζητήσουμε πώς θα αξιοποιηθεί. Στην αντίληψη του ΑΚΕΛ η πολιτική παρέμβαση δεν περιορίζεται μόνο στη κοινοβουλευτική δράση. Υπάρχουν και άλλα εφαλτήρια». Δεν επεκτάθηκε ωστόσο περισσότερο επί του θέματος. Το ερώτημα βέβαια που εγείρεται είναι το ποια θα μπορούσαν να ήταν αυτά τα εφαλτήρια, από την στιγμή που ουσιαστικά η Ειρήνη Χαραλαμπίδου δεν είναι κομματική και δεν θα ικανοποιείτο να μείνει εκτός πρώτης γραμμής. Άλλωστε δεν έγινε, όπως θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι μπορούσε να γίνει, καμία κρούση ή συζήτηση για αξιοποίηση της σε άλλη αιρετή θέση, όπως ήταν οι ευρωεκλογές ή οι δημοτικές εκλογές πέρσι.
Από την άλλη βέβαια, η φημολογία περί συμπόρευσης της με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη οργιάζει εδώ και καιρό. Από τη στιγμή μάλιστα που όλα δείχνουν πώς ο τέως Γενικός Ελεγκτής θα μετρήσει δυνάμεις στις βουλευτικές εκλογές του 2026, είναι ακόμα εντονότερη. Η ίδια, όταν κλήθηκε πρόσφατα στην μεσημβρινή εκπομπή του ΑΛΦΑ να απαντήσει για το θέμα είπε ότι τις αποφάσεις της θα τις ανακοινώσει μετά το συνέδριο του ΑΚΕΛ και ότι σίγουρα η πολιτική της δράση δεν σταματά. Το γιατί μετά το συνέδριο, είναι ένα ερωτηματικό. Προφανώς για να μην προκαταλάβει και να μην δώσει λαβή για την όποια συζήτηση ενδεχομένως ανοίξει γύρω από το όνομα της.
Όλα αυτά συγκλίνουν στο συμπέρασμα πώς οι τίτλοι τέλους στη σχέση των δύο πλευρών έχουν ήδη γραφτεί. Απομένει απλά η επισημοποίηση του διαζυγίου σε κάποια χρονική στιγμή.
Το χρονικό μιας κρίσης
Το γυαλί έχει ραγίσει άλλωστε και καιρό μεταξύ των δυο πλευρών και είναι πλέον κοινό μυστικό πώς απλά υπήρχε και υπάρχει μια αμοιβαία ανοχή με την οποία μέχρι τώρα απέφυγαν την οριστική ρήξη. Η ιστορία πάει πίσω στο χρόνο κατά την περίοδο των διεργασιών για τις προεδρικές εκλογές, όταν το ΑΚΕΛ αναζητούσε υποψήφιο. Η κάθε πλευρά κάνει τη δική της ανάγνωση και έχει το δικό της αφήγημα σε σχέση με τα αίτια αυτής της κρίσης. Η αφορμή ήταν δηλώσεις της Ειρήνης Χαραλαμπίδου σε ραδιοφωνική εκπομπή, σε σχέση με την τότε περιρρέουσα περί συζήτησης του ονόματος του πρώην Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη από πλευράς ΑΚΕΛ ως υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές. Η βουλευτής είχε δηλώσει τότε πώς η ίδια δεν θα ψήφιζε συναγερμικό υπουργό της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για Πρόεδρο.
Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πώς ουδέποτε πέρασε από το μυαλό της ότι το ΑΚΕΛ θα στήριζε ένα συνειδητοποιημένο στέλεχος του ΔΗΣΥ και πρώην υπουργό της κυβέρνησης Αναστασιάδη και ότι θεωρούσε αυτονόητο πώς ο Γιώργος Παμπορίδης δεν θα ήταν μια επιλογή για το ΑΚΕΛ. «Όποιον υποψήφιο επιλέξουν, θα είμαι στη μάχη. Αλλά με συναγερμικούς, δεν μπορώ», είχε πει.
Της απάντησε τότε το μέλος της Γραμματείας και βουλευτής ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού λέγοντας πως δεν είναι βέβαιος ότι η Ειρήνη Χαραλαμπίδου θα άντεχε την πειθαρχία μίας Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και ότι είναι κακό να μη σέβεσαι τη διαδικασία ενός κόμματος που σε τίμησε και σε φιλοξενεί εδώ και πολλά χρόνια, μέσα από μία διαδικασία που έχουν λόγο οι Νέες Δυνάμεις.
Ο δε γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου όταν ρωτήθηκε τότε είχε συστήσει υπομονή παραπέμποντας στις διαδικασίες του κόμματος. Το θέμα δεν έμεινε μέχρι εκεί βέβαια καθώς ακολουθήσε μία σειρά γεγονότων που διεύρυναν το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. Κάποιοι στιγμή είχε κυκλοφορήσει ένα κείμενο από πλευράς ηγεσίας που διαβαζόταν στις κομματικές ομάδες βάσης του κόμματος στο οποίο γινόταν αναφορά στην συμπεριφορά της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, το οποίο ερμηνεύτηκε και ως κατά κάποιο τρόπο υπόσκαψη της. Η ίδια από την πλευρά της, έμεινε αποστασιοποιημένη κατά την διάρκεια της προεκλογικής του Ανδρέα Μαυρογιάννη, γεγονός το οποίο προκάλεσε τη δυσαρέσκεια μέρους του ΑΚΕΛ. Μετεκλογικά όταν ρωτήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή για την στάση της στις προεδρικές εκλογές, ανέφερε πώς αν προκληθεί θα απαντήσει. Το θέμα όμως δεν άνοιξε ποτέ, με την ηγεσία του ΑΚΕΛ να αποφεύγει αναφορές που θα πυροδοτούσαν την έκρηξη.
Η πρόνοια για εξαίρεση
Σύμφωνα με τις αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος που εγκρίθηκαν στο τελευταίο καταστατικό συνέδριο, το όριο θητειών σε εκλέξιμες θέσεις έχει μειωθεί στις δύο θητείες, όμως δεν εφαρμοστεί άμεσα. Σε αυτή την φάση επηρεάζονται όσοι έχουν συμπληρώσει τρεις θητείες. Αυτοί είναι οι Γιώργος Λουκαΐδης, Άριστος Δαμιανού, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Κώστας Κώστα και Άντρος Καυκαλιάς. Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος έχει δικαίωμα να εξαιρέσει μέχρι και 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ. Η πρόνοια αφορά μόνο μέλη του κόμματος. Με βάση τη σημερινή δύναμη της κοινοβουλευτικής ομάδας, η ΚΕ μπορεί να εξαιρέσει μέχρι δύο άτομα, με την συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τους Γιώργο Λουκαΐδη και Άριστο Δαμιανού που είναι και μέλη της ηγεσίας. Την απόφαση θα λάβει η νέα ΚΕ του ΑΚΕΛ τα μέλη της οποίας θα εκλεγούν από το Παγκύπριο Συνέδριο. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ΚΕ του ΑΚΕΛ με βάση την αλλαγή που ψηφίστηκε στο καταστατικό συνέδριο, θα έχει άλλες ισορροπίες καθώς το ποσοστό των έμμισθων στελεχών μειώνεται από 60% σε 40%.
Η απόφαση για εξαίρεση θα ληφθεί με μυστική ψηφοφορία και για να περάσει απαιτείται πλειοψηφία πέραν του 60%. Το ίδιο ισχύει και για το δικαίωμα της ΚΕ να συμπεριλάβει απευθείας στο ψηφοδέλτιο μέχρι έξι άτομα, δηλαδή χωρίς αυτά να περάσουν από τις διαδικασίες του κόμματος.