Η τραγωδία του περασμένου Σαββάτου, με τον θάνατο του 22χρονου Ντάνιελ Κρίστιαν Φρατιλέσκου, έχει και τις πολιτικές διαστάσεις καθώς ήρθε σε μια στιγμή κατά την οποία η Βουλή δεν συμφώνησε στην ψήφιση κυβερνητικού νομοσχεδίου μέσω του οποίου καταβαλλόταν προσπάθεια να ρυθμιστεί το θέμα των λαπρατζιών. Η Κυβέρνηση δείχνει προς τη Βουλή για τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου που πήγε ενώπιόν της. Από την άλλη οι νομοθέτες τα έχουν με τους κυβερνώντες γιατί θεωρούν πως το νομοσχέδιο είχε φτάσει πολύ αργά.
Πριν από την τραγωδία
Μόλις μερικές ημέρες πριν το τραγικό συμβάν του Μεγάλου Σαββάτου η Βουλή είχε πει «όχι» στην άμεση εφαρμογή του νομοσχεδίου για ρύθμιση των λαμπρατζιών το οποίο είχε καταθέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το νομοσχέδιο συζητήθηκε στην επιτροπή Νομικών στις 9 Απριλίου, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριο Χατσιώτη, να επιζητά την άμεση εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων από το φετινό Πάσχα.
Οι διαφωνίες και η απόρριψη
Η Ένωση Δήμων εμφανίστηκε να διαφωνεί με πρόνοιες του νέου νόμου και με το χρόνο εφαρμογής του:
- Έθεσε ερωτήματα γύρω από το ποιος θα παραχωρούσε την άδεια για τις λαπρατζιές
- Οι προετοιμασίες για το φετινό Πάσχα και για τις λαπρατζιές είχαν ήδη ξεκινήσει και δεν υπήρχε χρόνος εφαρμογής του νέου νόμου
Μπροστά στις επιφυλάξεις της Ένωσης Δήμων αλλά και μια ενδεχόμενη λαϊκή αντίδραση ένεκα των περιορισμών που θα έμπαιναν για τις λαμπρατζιές η πλειοψηφία των κομμάτων εμφανίστηκε αρνητική στο να προχωρήσει η Βουλή σε μια κατεπείγουσα ψηφοφορία του νόμου.
Εκτεθειμένοι οι βουλευτές
Για την κυβερνητική πλευρά εκείνοι που μένουν εκτεθειμένοι από την όλη εξέλιξη είναι οι βουλευτές που εναντιώθηκαν στην ψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου. Για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως είναι αρκούντως ξεκάθαρο ως προς την πολιτική πτυχή και τις ευθύνες για του τι προηγήθηκε.
Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν από την πλευρά του ΥΠΔΔΤ:
- Ο Υπουργός όταν πήγε στη Βουλή μεταξύ άλλων τους είπε ότι είχε αιτήματα από δήμους και κοινότητες που ήθελαν την εφαρμογή του νόμου.
- Μέσω του νόμου θα θεσμοθετείτο ο τρόπος διεξαγωγής του εθίμου.
- Οι αρχές θα είχαν τα στοιχεία του οργανωτή, συγκεκριμένα υλικά, εμβαδόν και ύψος της φωτιάς, απόσταση από σπίτια και υποστατικά και την ώρα διεξαγωγής της.
- Μέσω του νόμου, ο δήμος ή η κοινότητα που διαπίστωνε κίνδυνο ή υποψία για παραβατικότητα μπορούσε να την απαγορεύσει εντελώς.
Πέραν όμως από την κυβερνητική προσέγγιση και σε επίπεδο κοινωνίας φαίνεται να υπάρχει έντονη αντίδραση και δυσφορία για τον τρόπο που η Βουλή ενήργησε στο συγκεκριμένο θέμα. Στα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα ουκ ολίγες τοποθετήσεις οι οποίες επιρρίπτουν ευθέως στη Βουλή την ευθύνη για τη μη ψήφιση του νόμου
Λιγότερο ασχολούνται με το κατά πόσο η κυβέρνηση πήρε καθυστερημένα νομοσχέδιο στη Βουλή και εάν αυτή η πράξη δεν επέτρεπε στους νομοθέτες να έχουν επαρκή χρόνο μελέτης και συζήτησης.
Περισσότερη πολιτική ένταση
Η τραγική εξέλιξη αναμένεται ότι θα οδηγήσει εκτελεστική και νομοθετική εξουσία σ’ έναν νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης. Με ορατό τον κίνδυνο η συζήτηση να κινηθεί εκτός θέματος που είναι η ανάγκη ρύθμισης του θέματος των λαμπαρατζιών, καθώς εδώ και μερικά χρόνια όλοι συμφωνούν πως τα πράγματα έχουν ξεφύγει από το πλαίσιο ενός παραδοσιακού εθίμου.
Ένταση αναμένεται και σ’ ό,τι αφορά την Ένωση Δήμων και τη στάση που τήρησε επί του θέματος. Γιατί στο τέλος είναι οι τοπικές αρχές που θα κληθούν να λάβουν όλα τα μέτρα που προνοεί η νομοθεσία προκειμένου να αποφευχθούν άλλα δυσάρεστα γεγονότα.
Το τραγικό συμβάν
Το Μεγάλο Σάββατο, η Αστυνομία έλαβε μήνυμα γύρω στις 5.30 το απόγευμα, ότι σε αυλή γυμνασίου της Λευκωσίας όπου έστηναν λαμπρατζιά, υπήρχε τραυματισμένο άτομο.
Στο σημείο μετέβησαν μέλη της Αστυνομίας όπου διαπιστώθηκε ότι κατά το στήσιμο της λαμπρατζιάς και στην προσπάθεια νεαρών προσώπων να τοποθετήσουν πάσσαλο της ΑΗΚ, ο πάσσαλος σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία, έπεσε με αποτέλεσμα να κτυπήσει στο κεφάλι τον Ντανιέλ Κρίστιαν Φρατιλέσκου, υπήκοο Ρουμανίας, 22 ετών, τέως από το Στρόβολο.
Μια πολύ δύσκολη βραδιά
Πέραν όμως από το τραγικό συμβάν στο Στρόβολο η κατάσταση το περασμένο Σάββατο ήταν πολύ δύσκολη καθώς υπήρχαν πάρα πολλά περιστατικά, σε παγκύρια βάση, όπου παρατηρήθηκε το φαινόμενο να εκτοξεύονται κροτίδες και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί όχι μόνο στον αέρα αλλά και απευθείας εναντίον πολιτών και μελών της αστυνομίας.
Σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία εξέφρασε ανησυχία για τις επιθέσεις κατά μελών της όπως ήταν περίπτωση στην περιοχή Λειβαδιών με αστυνομικούς να δέχονται επίθεση με κροτίδες, πυροτεχνήματα και πέτρες.