Από εθνικιστές, εθνικόφρωνες και από εθνικιστικό κόμμα, εθνικόφρονα Παράταξη. «Ο κ. Χαμπουλλάς θα συμπορευθεί με τα στελέχη και τα μέλη του Ε.ΛΑ.Μ. στον κοινό μας αγώνα για ενίσχυση της πατριωτικής, συντηρητικής και εθνικόφρονος παράταξης», έγραφε χθες η ανακοίνωση του  ΕΛΑΜ, με την οποία γνωστοποιείτο η ένταξη του Ευγένιου Χαμπουλλά στις τάξεις του και η συμφωνία με τον πρόεδρο του κόμματος Χρίστο Χρίστου για να είναι υποψήφιος  βουλευτής στην επαρχία Λεμεσού.

Ένα λεκτικό, σαφώς διαφοροποιημένο πλέον από το ΕΛΑΜ, το οποίο προφανώς κάνει ένα ακόμα βήμα πίσω, για να δώσει αφενός χώρο ενσωμάτωσης αποχωρήσαντων συναγερμικών, και αφετέρου, για να ρίξει δίκτυα ακόμα πιο βαθιά στο συναγερμικό στρατόπεδο για αλίευση ψήφων  από τη δεξαμενή της λαϊκής Δεξιάς.

Η Πινδάρου βρίσκεται το τελευταίο διάστημα, όλο και συχνότερα στην μέγγενη της κριτικής για δεξιά στροφή, ή ακόμα και για ελαμοποίηση του ΔΗΣΥ στην προσπάθεια της να κλείσει την κάνουλα των διαρροών του κόμματος προς το ΕΛΑΜ. Η μαζική παρουσία της ηγεσίας και όχι μόνο του κόμματος  στο μνημόσυνο του αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεώργιου Γρίβα Διγενή στη Λεμεσό, από την μια. Από την άλλη, το λεκτικό των ανακοινώσεων για την επέτειο της 1ης Απριλίου με έντονες τις αναφορές στον σκοπό της ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα και η στενή σχέση με τον Γιάννη Σπανό που βγάζει προς τα έξω σε κάθε εκδήλωση των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ, η Αννίτα Δημητρίου. Κινήσεις και τακτικές που διακατέχονταν σε ορισμένες περιπτώσεις με το στοιχείο της υπερβολής, δίνοντας χώρο για κριτική, όπως η ανάρτηση με την επίμαχη φωτογραφία στα φυλακισμένα μνήματα.

Την ίδια ώρα όμως, διαπιστώνεται και μία ανάλογη προς αντίθετη κατεύθυνση στροφή του ΕΛΑΜ, με υιοθέτηση λεκτικού που θέλει να «συστηθεί» ξανά, ως η… γνήσια λαϊκή δεξιά που εκπροσωπεί την εθνικόφρονα παράταξη. Ως ένα δεξιό, συντηρητικό και όχι εθνικιστικό ακροδεξιό κόμμα.

Ταυτόχρονα με  την αυριανή εκδήλωση που προγραμματίζει το ΕΛΑΜ στο Οίκημα του Συνδέσμου να Αγωνιστών ΕΟΚΑ για τα 70χρονα του αγώνα, θέλει να στείλει το μήνυμα πως στους συνδέσμους αγωνιστών δεν έχει αποκλειστική πρόσβαση ο ΔΗΣΥ.

Κινήσεις τακτικής κανονικοποίησης που πάνε κάποια χρόνια πίσω, όταν το ΕΛΑΜ άρχιζε να διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή στο πολιτικό σκηνικό.

Ουσιαστικά, είναι μία στρατηγική με την οποία το ΕΛΑΜ ανοίγει τις πόρτες του σε δυσαρεστημένους ψηφοφόρους αλλά και μέλη του ΔΗΣΥ. Όπως ήταν για παράδειγμα η περίπτωση Χαμπουλλά τώρα και παλαιότερα του Μάριου Πελεκάνου. Παλαιότερα υπήρξαν και άλλες λιγότερες γνωστές περιπτώσεις που μετακινήθηκαν από τον ΔΗΣΥ προς ΕΛΑΜ, το οποίο κάποιοι βλέπουν την μετακίνηση τους και ως μοχλό πίεσης προς την ηγεσία της Πινδάρου.

Η τακτική της πιο… δεξιάς στροφής του ΔΗΣΥ, δεν φαίνεται να κλείνει την ανοικτή πόρτα των διαρροών που έχει το κόμμα προς την ακροδεξιά. Κυρίως από άτομα τα οποία δεν έβρισκαν χώρο πολιτικής ανέλιξης εντός του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Άξιο αναφοράς είναι επίσης και το γεγονός ότι τα άτομα που φεύγουν από τον ΔΗΣΥ και πηγαίνουν στο ΕΛΑΜ, επικαλούνται διαφωνίες τους με τις πολιτικές επιλογές του ΔΗΣΥ, στον οποίο ωστόσο για πολλά χρόνια ήταν μέλη.

Οι περιπτώσεις Χαμπουλλά και Μάριου Πελεκάνου είναι χαρακτηριστικές καθώς ο μεν πρώτος διετέλεσε δημοτικό σύμβουλος Λεμεσού και βουλευτής του κόμματος και έστειλε εισηγήσεις για καταστατικές αλλαγές στο πρόσφατο συνέδριο του ΔΗΣΥ, ενώ ο δεύτερος ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος του Νίκου Αναστασιάδη και αντιπρόεδρος του κόμματος μέχρι την απόφαση του πολιτικού γραφείου για τους υποψηφίους ευρωβουλευτές με την οποία έμεινε εκτός ψηφοδελτίου.

Ο βουλευτής και τέως αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του «Άλφα», σχολίασε, πώς είναι ενδιαφέρον σημείο σε ένα κόμμα που εν τη γενέσει του πρεσβεύει εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας πώς είναι θέσεις που διατηρούσε όσο ο Ευγένιος Χαμπουλάς ήταν από επιλογή μέλος του ΔΗΣΥ.

Έκανε μάλιστα έμμεση αναφορά, και στον Μάριο Πελεκάνο, διερωτώμενος το εξής: «Δηλαδή οι φίλοι που μέχρι προχθές ήταν στον ΔΗΣΥ και υπηρετούσαν από θέση βουλευτή, αξιωματούχου, αντιπροέδρου, Κυβερνητικού Εκπροσώπου στις δικές μας κυβερνήσεις, με ποια πολιτική συμφωνούσαν και συμφωνούνααν; Επειδή το ΕΛΑΜ είχε και έχει εντελώς διαφορετικές απόψεις. Επέκρινε σφόδρα το ΕΛΑΜ τις διαχρονικές πολιτικές του ΔΗΣΥ».

Δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και προς την ηγεσία του κόμματος του, λέγοντας πώς «προφανώς έχουμε θέματα στον ΔΗΣΥ», τονίζοντας την ανάγκη να τονιστεί με μεγαλύτερη αξιοπιστία το πολιτικό υπόβαθρο του κόμματος.