Η περιοδεία στις ΗΠΑ του Προέδρου της Δημοκρατίας έθεσε τις βάσεις για νέες στρατηγικές συνεργασίες και η αποστολή επέστρεψε στην Κύπρο με δεσμεύσεις για επενδυτική  αμερικανική παρουσία στην χώρα μας. Η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, αποτιμά  σε ασυνέντευξη της στον «Φ» της Κυριακής τα αποτελέσματα της αποστολής στις Ηνωμένες Πολιτείες και αποκαλύπτει πώς  τις επόμενες βδομάδας αναμένονται στην Κύπρο αποστολές τεχνικών κλιμακίων εταιρειών για αξιολόγηση των δεδομένων και περαιτέρω συζητήσεις.

Η Ειρήνη Πική, μιλά για το ενδιαφέρον μεγάλων παγκόσμιων κολοσσών για την χώρα μας, επισημαίνοντας πώς η αξιοπιστία που εκπέμπει σήμερα η Κύπρος είναι το ισχυρότερο μας διαπραγματευτικό πλεονέκτημα. Αναφέρει χαρακτηριστικά πώς μεταξύ των εταιρειών που έγιναν συναντήσεις ήταν κολοσσοί όπως η OpenAI, η Nvidia, η Google, η Amazon και η Oracle με τους οποίους συζητήθηκε η πιθανότητα εγκαθίδρυσης έδρας ή περιφερειακής παρουσίας στην Κύπρο, αλλά και η ενίσχυση της ψηφιακής μετάβασης της Κύπρου μέσα από συνεργασίες που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας και της τεχνολογικής ετοιμότητας της οικονομίας μας.

Η Υφυπουργός παρά των Προέδρω, δηλώνει επίσης πώς τεράστιο είναι επίσης το ενδιαφέρον για την εκστρατεία της Κυβέρνησης που στοχεύει στον επαναπατρισμό Κυπρίων επιστημόνων με την προσοχή να είναι στραμμένη στην εκδήλωση που είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο.

Η Ειρήνη Πική απαντά επίσης στην κριτική που δέχθηκε η Κυβέρνηση σε σχέση για την χρονική συγκυρία του ταξιδιού με την πολιτική επιβολής νέων δασμών από την Κυβέρνηση Τραμπ, δηλώνοντας μάλιστα πώς το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο ακριβώς και λόγω της διαφοροποίησης δεδομένων λόγω του θέματος των δασμών.

– Ο στόχος του ταξιδιού στις ΗΠΑ, έχει επιτευχθεί; Τι φέρνει στις αποσκευές του ο Πρόεδρος από αυτή την επίσκεψη; Πρακτικά και όχι απλώς διακηρύξεις. Για παράδειγμα στην Ελλάδα μεταφέρονται εργασίες μεγάλων κολοσσών μια κίνηση που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

– Βασικός στόχος του ταξιδιού του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η προβολή της Κύπρου ως ενός ελκυστικού προορισμού για επενδύσεις, σε συγκεκριμένους τομείς: χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ναυτιλία, ενέργεια και τεχνολογία. Η Κύπρος παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ ως κόμβος που συνδυάζει την τεχνολογική ανάπτυξη, την πρόσβαση σε τριτοβάθμια εκπαίδευση και έρευνα, την εξειδίκευση στον χρηματοοικονομικό τομέα και τη σταθερότητα μιας χώρας-μέλους της ΕΕ, η οποία προσελκύσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από χώρες της ευρύτερης περιοχής. Μέσα από τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη και στο Σαν Φρανσίσκο, τέθηκαν οι βάσεις για νέες στρατηγικές συνεργασίες ενώ καταγράφηκαν και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, οι οποίες ήδη μεταφράζονται σε χρονοδιαγράμματα και δράσεις.

Επιστρέφουμε με απτά αποτελέσματα – άνοιξαν νέοι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας, προέκυψαν δεσμεύσεις για επενδυτική παρουσία στην Κύπρο, και ενισχύθηκε η διεθνής εικόνα της χώρας μας ως σταθερού, αξιόπιστου και σύγχρονου προορισμού με προστιθέμενη αξία για τους στρατηγικούς μας εταίρους.

Η πολύ θετική αποτύπωση της επίσκεψης στις ΗΠΑ, είναι το αποτέλεσμα σειράς επαφών που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες για προετοιμασία του ταξιδιού αυτού. Πρόκειται για μια συλλογική και εντατική εργασία και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους και συνεργάτες, τόσο στην Κύπρο όσο και στις ΗΠΑ που δούλεψαν για να έχουμε τα αποτελέσματα αυτά.

– Τι επαφές είχατε και πόσο άμεσα θα δούμε τα αποτελέσματα αυτού του ταξιδιού;

– Πραγματοποιήθηκαν επαφές με ηγετικά στελέχη παγκόσμιων εταιρειών τεχνολογίας, καθώς και με ακαδημαϊκούς και επενδυτικούς οργανισμούς, για να παρουσιάσουμε την Κύπρο ως χώρα που διαθέτει τις υποδομές, τη σταθερότητα και το ανθρώπινο δυναμικό για να φιλοξενήσει επιχειρηματική δραστηριότητα με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Μεταξύ των εταιρειών που συναντήσαμε ήταν κολοσσοί όπως η OpenAI, η Nvidia, η Google, η Amazon και η Oracle με τους οποίους συζητήθηκε η πιθανότητα εγκαθίδρυσης έδρας ή περιφερειακής παρουσίας στην Κύπρο, αλλά και η ενίσχυση της ψηφιακής μετάβασης της Κύπρου μέσα από συνεργασίες που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας και της τεχνολογικής ετοιμότητας της οικονομίας μας.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την ηγεσία του Columbia Business School, με στόχο τη παρουσία τους στην Κύπρο, καθώς και την ανάπτυξη προγραμμάτων ακαδημαϊκής κινητικότητας και συνεργασίας. Παράλληλα, έγιναν επαφές με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως η Citibank και η BlackRock, και επενδυτικά κεφάλαια, όπως η Senvest Management, που επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για την κυπριακή αγορά και τις προοπτικές της.

Στον τομέα της ενέργειας, στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Χιούστον, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τις εταιρείες Chevron και ExxonMobil, με σκοπό την διεύρυνση των τομέων δραστηριοποίησης και παρουσίας τους στην Κύπρο και την προώθηση της αξιοποίησης των φυσικών μας πόρων με τρόπο που ενισχύει τον ρόλο της Κύπρου στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής Συγκεκριμένα, η προοπτική ανάπτυξης συνεργειών για την επίσπευση της αξιοποίησης του ενεργειακού πλούτου της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και η έναρξη εργασιών έρευνας βυθού από τη Chevron στις αρχές Καλοκαιριού για την τοποθέτηση αγωγού από το «Αφροδίτη» προς το σημείο προσαιγιάλωσης στην Αίγυπτο συνιστούν βήματα προόδου στην υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η λήψη στρατηγικών αποφάσεων από οργανισμούς τέτοιου μεγέθους απαιτεί πολλές διεργασίες και συζητήσεις. Όμως, ήδη έχουν συμφωνηθεί επόμενα -σημαντικά- βήματα, όπως αποστολές τεχνικών κλιμακίων και περαιτέρω ανταλλαγή πληροφοριών, με κάποιες από αυτές τις επαφές να ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα.

Η ουσία είναι πως δεν πρόκειται για εθιμοτυπικές ή διερευνητικές επαφές. Πρόκειται για στοχευμένες συνομιλίες, με εταιρείες που γνωρίζουν τι μπορεί να προσφέρει η Κύπρος και που εξετάζουν σοβαρά τη φυσική τους παρουσία στη χώρα μας. Η αξιοπιστία που εκπέμπει η Κύπρος σήμερα είναι το ισχυρότερο μας διαπραγματευτικό πλεονέκτημα – και αυτή ακριβώς κεφαλαιοποιούμε μέσα από τέτοιες στρατηγικές επισκέψεις. Μόλις επιστρέψαμε, ξεκινήσαμε δουλεία για τις επόμενες ενέργειες που συμφωνήθηκαν σε καθεμία από τις συναντήσεις.

– Η ιδιαίτερη αναφορά στην συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος με τον Saeed Amidi, Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Plug and Play Tech Center και το γεγονός ότι εκφράστηκε ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο, τι σημαίνει;

– Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Plug & Play, κ. Saeed Amidi, αποτελεί μία από τις πλέον στρατηγικές στιγμές της επίσκεψης στις ΗΠΑ. Η Plug & Play είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο αναγνωρισμένους παγκοσμίως επιταχυντές νεοφυών επιχειρήσεων, με έδρα τη Silicon Valley και παρουσία σε πάνω από 50 τοποθεσίες διεθνώς. Συνεργάζεται με εταιρείες του Fortune 500 και έχει συμβάλει στην επιτάχυνση και χρηματοδότηση εταιρειών όπως η Dropbox, η PayPal, η N26 και πολλές άλλες.

Μια πιθανή εγκατάσταση της Plug & Play στο νησί αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για το οικοσύστημα καινοτομίας. Δημιουργεί νέες γέφυρες μεταξύ κυπριακών νεοφυών επιχειρήσεων και παγκόσμιων επενδυτικών κεφαλαίων, διευκολύνει τη μεταφορά τεχνογνωσίας και παρέχει πρόσβαση σε παγκόσμια δίκτυα συνεργασιών και τεχνολογικής καινοτομίας. Η παρουσία ενός τόσο καταξιωμένου οργανισμού μπορεί να ανεβάσει το κυπριακό οικοσύστημα στο επόμενο επίπεδο. Τέτοιες κινήσεις δημιουργούν μια θετική δυναμική με πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην προσέλκυση και άλλων παικτών, επενδυτών και οργανισμών για το κυπριακό οικοσύστημα καινοτομίας, ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα οικοσυστήματα παγκοσμίως.

Νοιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένη από αυτή ειδικά την εξέλιξη μιας και είχα επισκεφτεί την Plug & Play το 2018 με την προηγούμενη μου ιδιότητα. Η αντιμετώπιση που είχαμε στην τωρινή συνάντηση, και η παρουσία και το ενδιαφέρον του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν καταλυτική και επιβεβαιώνει το ισχυρό όφελος αυτής της προσπάθειας.

– Να αναμένουμε και άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Γενικότερα διαπιστώσατε επενδυτικό ενδιαφέρον για την Κύπρο; Ποια ήταν η ανταπόκριση από επιχειρηματίες και από ποιους τομείς;

– Ναι, η ανταπόκριση που είχαμε αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Κύπρος πλέον τοποθετείται διαφορετικά στον επενδυτικό χάρτη. Υπήρξε έντονο και πολυεπίπεδο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο στους τομείς της τεχνολογίας, της καινοτομίας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της ενέργειας και της εκπαίδευσης.

Ήδη, η εταιρεία Tenstorrent, η οποία εξειδικεύεται στον σχεδιασμό προηγμένων μικροεπεξεργαστών για τεχνητή νοημοσύνη και αυτόνομα συστήματα, ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή της να εγκαθιδρύσει παρουσία στην Κύπρο. Πρόκειται για μια εταιρεία, με παρουσία στη Silicon Valley και συνεργασίες με τεχνολογικούς κολοσσούς, της οποίας ο ιδρυτής, κ. Jim Keller, με τον οποίο συναντηθήκαμε είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους αρχιτέκτονες επεξεργαστών παγκοσμίως. Η απόφασή τους να επεκταθούν στην Κύπρο ενισχύει την τεχνολογική ταυτότητα της χώρας και δημιουργεί προοπτικές για ποιοτικές θέσεις εργασίας και μεταφορά τεχνογνωσίας.

Παράλληλα, ιδιαίτερα θετική πρόθεση συνεργασίας εκφράστηκε και από την Nvidia και την Amazon για να διευρύνουν και να ενισχύσουν την παρουσία και τις δραστηριότητές τους στην Κύπρο. Το ζητούμενο είναι να μετατρέψουμε αυτό το ενδιαφέρον σε δράσεις και αποτελέσματα. Αυτό ακριβώς υπηρετεί η νέα αναπτυξιακή στρατηγική που προωθούμε: εστιασμένη, φιλόδοξη αλλά και ρεαλιστική, με στόχο να τοποθετηθεί η Κύπρος ως περιφερειακός κόμβος τεχνολογίας και υπηρεσιών.

– Είχατε επαφές και με Κύπριους που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στις ΗΠΑ. Προέκυψε κάτι ενδιαφέρον από αυτές τις επαφές;

– Βέβαια, και μπορώ να πω ότι είχαμε πολύ ουσιαστικές συζητήσεις που μας γέμισαν και με αίσθηση περηφάνιας για όλα αυτά που πετυχαίνουν οι συμπατριώτες μας στο εξωτερικό. Τόσο στη Νέα Υόρκη, στο Χιούστον και στο Σαν Φρανσίσκο συναντηθήκαμε με κύπριους επιχειρηματίες και επιστήμονες. Κοινός παρονομαστής όλων των συναντήσεων το ενδιαφέρον για να βοηθήσουν την Κύπρο να πάει μπροστά. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε δύο συναντήσεις. Η πρώτη με τον κ. Πάνο Πανάι, ο οποίος κατέχει νευραλγική θέση στην Amazon. Συζητήσαμε τρόπους παρουσίας της εταιρείας στην Κύπρο και συμφωνήθηκε η κάθοδος στην Κύπρο ομάδα τεχνοκρατών στο αμέσως επόμενο διάστημα. Επίσης συναντήσαμε τον κ. Γιάννη Ιωσηφάκη, ο οποίος κατέχει ηγετική θέση στην Nvidia, και εκεί μας παρουσιάστηκαν πρακτικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ενέργειας και της αντιμετώπισης των πυρκαγιών και συζητήσαμε, τρόπους συνεργασίας για ανάπτυξη κέντρου έρευνας και καινοτομίας που να επικεντρώνεται σε πρακτικές εφαρμογές σε τομείς και ζητήματα ενδιαφέροντος της χώρας μας.

Το τελευταίο απόγευμα της επίσκεψης μας στο Silicon Valley είχαμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με 30 περίπου Κύπριους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, κάποιοι σε μεγάλες τεχνολογικές και αρκετοί ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων. Καταξιωμένοι επιστήμονες οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες τους, πως βλέπουν την Κύπρο από μακριά αλλά μέσα από την οπτική γωνία των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται. Πιστεύω πως αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί πρεσβευτές μας για το όνομα της Κύπρου αλλά και για να επηρεάσουν τις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων στις οποίες εργοδοτούνται.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια ελεύθερη συζήτηση μαζί τους και ανταλλάξαμε τρόπους συνεργασίας, κάτι το οποίο, όπως οι ίδιοι ανέφεραν, ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δούμε πως να θεσμοθετήσουμε την συνεργασία, αξιοποιώντας και την Πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον.