Ο Πανίκος Λεωνίδου, με τη στήριξη και τις ευλογίες του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν τα βάζει κάτω και θα επιμείνει μέχρι τέλος στην πρόταση του για δημιουργία ενός κοινού ψηφοδελτίου των κομμάτων του Κέντρου για τις βουλευτικές εκλογές. Οι πληροφορίες ωστόσο που φτάνουν από τα κομματικά γραφεία των άλλων κομμάτων, αναφέρουν πώς δεν υπάρχει ουσιαστικά έδαφος για να συζητηθεί οτιδήποτε, με τα στελέχη τους να διατείνονται εκ προοιμίου αρνητικά στο σενάριο ενός κοινού ψηφοδελτίου.

Στην όλη εξίσωση ωστόσο μπαίνει ακόμα ένας αξιοσημείωτος παράγοντας που έχει να κάνει με τις αναλύσεις που γίνονται εντός και εκτός ΔΗΚΟ γύρω από την όλη συζήτηση και την πρωτοβουλία τους κόμματος τους. Αυτό το οποίο διαπιστώνεται πλέον είναι αφενός μία μουρμούρα κατά της ηγεσία τους και αφετέρου, ένας ευρύτερος προβληματισμός για τον πολιτικό χώρο του Κέντρου. Με σαφή ωστόσο τον διαχωρισμό που γίνεται για την ΕΔΕΚ, με στελέχη του κόμματος να υποδεικνύουν πώς, δεν υπάρχει κανένα πολιτικό υπόβαθρο για την όποια συνεργασία. Την ίδια ώρα, επισημαίνεται η ανάγκη να μπει στη συζήτηση, έστω και σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, σενάριο συνένωσης με τη ΔΗΠΑ, ή όπως χαρακτηρίζεται από ορισμένους, επανασυγκόλησης του ΔΗΚΟ.

Αν βέβαια το σενάριο ενός κοινού ψηφοδελτίου φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο, η περίπτωση συνένωσης ΔΗΚΟ- ΔΗΠΑ δεν είναι μπαίνει καν επίσημα ως πρόταση, ωστόσο, οι υποστηρίζοντες την ιδέα αυτή, υποδεικνύουν πώς είναι η μόνη κίνηση ουσιαστικής ενίσχυσης του ΔΗΚΟ ως αξιόπιστης πολιτικής δύναμης του χώρου του Κέντρου, όπως διαχρονικά ήταν ο ρόλος του ως ο εναλλακτικού πυλώνα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Τονίζουν επίσης το γεγονός ότι η διάσπαση προέκυψε κυρίως για προσωπικές διαφορές και όχι για πολιτικούς λόγους και ότι με ανάδειξη ατόμων και από τα δύο κόμματα που πιστεύουν σε αυτή την προοπτική, θα μπορούσε να υπάρξει ένας διάλογος για να οδηγήσει στη συνένωση των δύο κόμματων. Με άλλα λόγια, να φύγει ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Μάριος Καρογιάν και ο δρόμος θα μπορούσε να ανοίξει.

Όλα αυτά βέβαια αποτελούν στην παρούσα φάση, ένα προβληματισμό ο οποίος αφορμάται από τη συζήτηση γύρω από την πρόταση Πανίκου Λεωνίδου για ένα κοινό ψηφοδέλτιο των κομμάτων του Κέντρου. Η κριτική και η μουρμούρα που επικρατεί σε δηκοϊκούς κύκλος στρέφεται κυρίως προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο, θεωρώντας ότι χάνεται χρόνος για συζητήσεις που δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε κάποιο αποτέλεσμα, ενώ την ίδια ώρα, αναφέρουν, δεν έχει γίνει οποιαδήποτε ουσιαστική αποτίμηση του συνεδρίου του κόμματος.

Στην αντίπερα όχθη  βέβαια, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται μετά το Πάσχα να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία από πλευράς ΔΗΚΟ για επίσημες βολιδοσκοπήσεις προς ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ για διερεύνηση προθέσεων εκλογικής συνεργασίας. Μέχρι στιγμής, δεν έγιναν οποιεσδήποτε επίσημες επαφές, πέραν από κάποιες «κουβέντες του καφενέ», όπως χαρακτηρίζουν κομματικές πηγές, στο καφενείο της Βουλής μεταξύ Πανίκου Λεωνίδου και Μαρίνου Σιζόπουλου.

«Εμείς θα κάνουμε την προσπάθεια μας και απ’ εκεί και πέρα ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», ανέφερε πηγή από το ΔΗΚΟ και εξήγησε πώς το πρώτο ζητούμενο είναι να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει βούληση για να παρθεί πολιτική απόφαση. «Αυτή τη στιγμή είναι αόριστη συζήτηση. Μέχρι τέλος του Μάη θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό», ανέφερε η ίδια πηγή, εξηγώντας πώς το πλάνο είναι η σύσταση μιας adhoc επιτροπής η οποία θα αναλάβει τις βολιδοσκοπήσεις.

Ένα από τα θέματα που συζητούνται, είναι και η σχετική πρόνοια της εκλογικής νομοθεσίας η οποία προβλέπει ότι για συνδυασμό τριών κομμάτων απαιτείται ποσοστό 20% για είσοδο στην Βουλή, ενώ για συνδυασμό δύο κομμάτων, ποσοστό 10%. Κάτι το οποίο σημαίνει ακόμα και κίνδυνο να μείνει εκτός Βουλής ο συνδυασμός. Βέβαια, ο αντίλογος σε αυτό είναι η συζήτηση διαφόρων εναλλακτικών επιλογών. Όπως για παράδειγμα, η συνεργασία των κομμάτων σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο αλλά όχι ως συνδυασμός των τριών. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, τίθενται άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα, η μετά τις εκλογές πορεία.

Σε κάθε περίπτωση, από πλευράς των άλλων δύο κομμάτων, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση, παρόλο ότι από πλευράς ΕΔΕΚ, ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος, όταν ρωτήθηκε την προηγούμενη βδομάδα, δήλωσε πώς όταν και αν υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση θα την δουν. Σε πρόσφατη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, τέθηκε το θέμα όπως πληροφορούμαστε, όχι ως επίσημη συζήτηση, αλλά για ενημέρωση των μελών από τον πρόεδρο μετά  από αναφορές σε δημοσιεύματα. Η γενική άποψη ήταν ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον της ΕΔΕΚ η κάθοδος στις εκλογές με ένα κοινό ψηφοδέλτιο, είτε μόνο με το ΔΗΚΟ, είτε και με την ΔΗΠΑ σε συνεργασία των τριών. Θέμα συζήτηση δεν υπάρχει ούτε από πλευράς ΔΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας.