Τακτική σκοτσέζικου ντους υιοθετεί η Άγκυρα. Από την μια επανέρχεται στη λογική της σκληρής στάσης στα ελληνοτουρκικά, αφήνοντας ανοικτό, διά προειδοποιήσεων και απειλών, το ενδεχόμενο έντασης. Από την άλλη, στο Κυπριακό, η κατοχική πλευρά επιχειρεί να δώσει την εντύπωση ότι «κάτι κινείται».
Είναι σαφές πως επί της ουσίας δεν υπάρχει διαφοροποίησης στάσης και θέσεων, αλλά τακτικής ενώ επιβεβαιώνεται πως στρατηγικά το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιεί την πίεση προς Αθήνα και Λευκωσία για να στέλνει μηνύματα και προς άλλους αποδέκτες. Η Άγκυρα κρατά ψηλά τις επιδιώξεις της στο ελληνο-κυπριακό πεδίο, επενδύοντας, ωστόσο, στρατηγικά και στην περιοχή, στην προκειμένη περίπτωση στη Συρία.
Σε σχέση με το Κυπριακό, επιλέγει τη συντήρηση και το βήμα σημειωτόν. Οι συζητήσεις στη Λευκωσία συνεχίζονται με ατζέντα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και με φόντο την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, που χρονικά τοποθετείται το τέλος Ιουλίου. Η κατοχική πλευρά αντιμετωπίζει τα ΜΟΕ ως πεδίο συνεργασίας των «δυο οντοτήτων» ενώ ο Τατάρ με εντολές της Άγκυρας θα συνεχίσει να συζητά και να πραγματοποιεί συναντήσεις. Πλην μερικών μικρών βημάτων που αναμένονται να γίνουν, δεν διαπιστώνεται διάθεση από τουρκικής πλευράς να προχωρήσει, για παράδειγμα, στη διάνοιξη των προτεινόμενων τεσσάρων οδοφραγμάτων ( δυο που πρότεινε η ελληνοκυπριακή πλευρά και δυο η τουρκοκυπριακή). Στην ατζέντα είναι και το θέμα της Πύλας, στην οποία εκκρεμεί η υλοποίηση της συμφωνίας καθώς η κατοχική δύναμη θέλει να προωθήσει μόνο το μέρος εκείνο, το οποίο την εξυπηρετεί.
Είναι σαφές πως η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει εικόνα προόδου, χωρίς να υπαναχωρεί. Το ίδιο πράττει και ο Διεθνής Οργανισμός, ο οποίος ωστόσο φαίνεται να βιάζεται για αποτέλεσμα. Πώς μπορεί να προκύψει αποτέλεσμα δεν είναι σε θέση κανείς να το αναφέρει.
Υπέγραψε συμβόλαιο η κ. Ολγκίν
Στη Νέα Υόρκη για να υπογράψει το συμβόλαιο της με τα Ηνωμένα Έθνη βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ώστε να αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντα της ως προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο τελευταίος είχε προτείνει την κ. Ολγκίν στη διάρκεια της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, που πραγματοποιήθηκε στις 17-18 Μαρτίου, στη Γενεύη. Η εισήγηση στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η κ. Ολγκίν θήτευσε στη θέση αυτή στο πρόσφατο παρελθόν ενώ ο διορισμός νέου, θα χρειαζόταν περίοδος ενημέρωσης και προσαρμογής.
Η κ. Ολγκίν στο τέλος της προηγούμενης θητείας της κατέθεσε έκθεση στον Γενικό Γραμματέα, στην οποία παρουσίαζε κάποιες ιδέες και προέβαινε σε διαπιστώσεις. Είναι η αξιωματούχος που διαπίστωσε έλλειψη «κοινού εδάφους». Αυτό που ζητούσε, δηλαδή, να αναδειχθεί η κατοχική πλευρά, ώστε να «σπάσει» τη συμφωνημένη βάση και τη βάση που περιγράφουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η αναφορά αυτή, για μη ύπαρξη «κοινού εδάφους» παραπέμπει στη λογική των ίσων αποστάσεων και της μέσης οδού μεταξύ των αποφάσεων του ΟΗΕ και δυο κρατών, που ζητά η κατοχική πλευρά. Περαιτέρω, η προσωπική απεσταλμένη του Γ.Γ. είναι της προσέγγισης ότι θα πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά βήματα και μάλιστα μονομερώς.
Η κ. Ολγκίν, που δεν έμεινε πολύ στη Νέα Υόρκη, έχει συζητήσει στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού τον προγραμματισμό προσεχώς επίσκεψης στην Κύπρο και σε άλλες εμπλεκόμενες στο Κυπριακό χώρες.
Σκληρή έναντι Ελλάδος
Είναι σαφές πως η Τουρκία, παρά τις όποιες εντυπώσεις άφηνε την τελευταία περίοδο, είναι σαφές πως δεν θέλει να προχωρήσει το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου. Παρουσιάζεται δε έτοιμη να αποτρέψει την υλοποίηση του προσφεύγοντας στη γνωστή συνταγή της έντασης. Παρά το γεγονός ότι στο έργο εμπλέκονται και επηρεάζονται με διάφορους τρόπους, η Ε.Ε. ( χρηματοδοτεί), η Γαλλία λόγω της εταιρείας Nexans, που κατασκευάζει το καλώδιο, ωστόσο, αυτό δεν επηρεάζει τη στάση της Άγκυρας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν προβεί σε παραστάσεις προς την Τουρκία ενώ το έργο στηρίζουν και οι ΗΠΑ ενόψει της εμπλοκής και του Ισραήλ.
Η Τουρκία και στις επαφές και μέσω διαρροών δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να προχωρήσει το έργο. Το καθεστώς Ερντογάν ισχυρίζεται ότι η όποια δραστηριότητα στα χωρικά ύδατα πέραν των 6 ναυτικών μιλίων περνά από τη δική τού συγκατάθεση! Σε κάποιες περιοχές, όπως αυτή ανατολικά της Κάσου, διατυπώνει τον ψευδή ισχυρισμό ότι αυτές είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας (!). Με την τακτική αυτή προφανώς θέλει να επικυρώσει και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Είναι σαφές πως η Τουρκία δηλώνει αποφασισμένη να παρέμβει, αν χρειαστεί και με πολεμικά σκάφη, στην περίπτωση που προχωρήσουν οι έρευνες. Στην Αθήνα μελετούν τα επόμενα βήματα σε συνάρτηση με όλα τα ενδεχόμενα, έχοντας ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με διάφορους διεθνείς παίκτες, προτάσσοντας την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Είναι προφανές πως εάν η Άγκυρα τεντώσει το σχοινί προκαλέσει ένταση, τότε προφανώς και τούτο θα οδηγήσει σε παρεμβάσεις τρίτων. Όπως για παράδειγμα των ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση το θέμα είναι πώς θα λειτουργήσει ο Πρόεδρος Τραμπ.