Σωσίβιο στον Ιλχάμ Αλίεφ βρίσκει και πάλι το κατοχικό καθεστώς καθώς (εκτός από την Τουρκία) το Αζερμπαϊτζάν είναι η μόνη της χώρας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που στηρίζει, τουλάχιστον φραστικά, τον στόχο της αναγνώρισης. Το κατοχικό καθεστώς έσπευσε στον Αλίεφ για να εξασφαλίσει στήριξη μετά το σάλο που προκλήθηκε με το άνοιγμα πρεσβειών από χώρες του ΟΤΚ στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ένα θέμα που έφερε στην επιφάνεια ο «Φ».

Σε Τουρκία και κατεχόμενα συνεχίζονται οι φωνές και οι διαμαρτυρίες για την απόφαση χωρών της κεντρικής Ασίας να προχωρήσουν σε αναβάθμιση των διπλωματικών τους σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή τη στιγμή τα μόνα κράτη-μέλη του ΟΤΚ που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με την ΚΔ είναι η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

Αζέρικο μήνυμα στήριξης

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ιλχάμ Αλίεφ μιλώντας σε διεθνές φόρουμ με τίτλο «Προς μια νέα διεθνή τάξη», στο Πανεπιστήμιο Ada στο Μπακού, ανέφερε ότι έχει σχέσεις με τον «πρόεδρο της τδβκ», Ερσίν Τατάρ, το Αζερμπαϊτζάν έπαιξε σημαντικό ρόλο για να γίνει παρατηρητής το ψευδοκράτος στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και υπενθύμισε ότι ο κ. Τατάρ είχε παραστεί στην ανεπίσημη σύνοδο του Οργανισμού στη Σούσα, όπου υψώθηκε και η σημαία του ψευδοκράτους.

«Είμαστε πάντα στο πλευρό των αδελφών μας. Η πολιτική μας ήταν πάντα σαφής. Δεν έχουμε άλλη ατζέντα για αυτό το θέμα. Σκεφτόμαστε μόνο πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας να προστατεύσουν το κράτος τους. Τους αξίζουν ιστορικά τα όσα έχουν κάνει».

Τέλος διαμήνυσε πως: «. Οι αδελφοί και οι αδελφές της τδβκ να είναι βέβαιοι ότι η διεθνής κοινότητα θα είναι πάντα στο πλευρό τους για την αναγνώριση».

Το χάρηκε και τον ευχαρίστησε

Ο Τατάρ ευχαρίστησε, επίσης, τον Αλίεφ γι’ αυτή τη «σθεναρή υποστήριξη».

  • Ευχαριστώντας τον κ. Αλίεφ για τις δηλώσεις του, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι είναι χαρούμενοι που η ενότητα, οι αξίες και οι σχέσεις τους με το Αζερμπαϊτζάν, ως «αναπόσπαστο τμήμα του ίδιου έθνους», αυξάνονται σταδιακά.

Με γραπτή του δήλωση ευχαρίστησε τον Αζέρο Πρόεδρο για την ομιλία του και ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ.

Φωνάζουν για τις πρεσβείες

Στα κατεχόμενα ο Ερχάν Αρικλί (λεγόμενος «υπουργός» του κατοχικού καθεστώτος) ζήτησε από την Άγκυρα να λάβει μέτρα σχετικά με το άνοιγμα πρεσβειών στην Κυπριακή Δημοκρατία από το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν.

  • Σύμφωνα τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης (πηγή ΓΤΠ) ο Αρικλί ανέφερε: «Μεταξύ των τουρκογενών Δημοκρατιών, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν έχουν αρκετά διαφορετικές απόψεις για το Κυπριακό. Αποδίδουν πολύ μεγαλύτερη σημασία στο να ενεργούν από κοινού με τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει στις χώρες της Κεντρικής Ασίας ένα ταμείο έργων ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προκειμένου να λάβουν μεγαλύτερο μερίδιο από αυτό το ταμείο του έργου, ορισμένες τουρκογενείς Δημοκρατίες προτίμησαν να συσφίξουν τις σχέσεις τους με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη νότια Κύπρο και την Ελλάδα. Αναβάθμισαν τις αντιπροσωπείες τους στη νότια Κύπρο στο επίπεδο της πρεσβείας».

Αυτό πλήγωσε…

Αυτό, συνέχισε, τους πλήγωσε βαθιά. «Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε ότι οι τουρκογενείς Δημοκρατίες, τις οποίες θεωρούμε ως φίλους και αδελφούς, ανοίγουν πρεσβείες στην ε/κ πλευρά, αφήνοντας στην άκρη την τδβκ, η οποία είναι μέλος με παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρογενών Κρατών. Ευτυχώς, δεν έχουμε προβλήματα με την Κιργισία και το Αζερμπαϊτζάν», ανέφερε

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα αυτό και να λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο κ Αρικλί, υποστηρίζοντας ότι και το ψευδοκράτος “θα πρέπει να αντιδράσει πολύ σοβαρά και σκληρά χρησιμοποιώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Βαρώσι θα πρέπει να ανοίξει αμέσως. Νομίζω ότι τα βήματα που θα κάνουμε για το θέμα αυτό θα είναι στην ημερήσια διάταξη τις επόμενες ημέρες».

Φωνάζουν γιατί αγνόησαν τις ευαισθησίες

Ο Πρόεδρος του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας (ΒΒΡ) της Τουρκίας, Μουσταφά Ντεστιτσί, αντέδρασε επίσης στο γεγονός ότι μετά το Καζακστάν, που είναι μέλος του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, διόρισε Πρεσβευτή στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Τουρκμενιστάν, το οποίο συμμετέχει ως μέλος-παρατηρητής στον ΟΤΚ.

«Μετά το Καζακστάν, μέλος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, το Τουρκμενιστάν, το οποίο έχει το καθεστώς του μέλους παρατηρητή, διόρισε αγνοώντας την τδβκ και αγνοώντας την ευαισθησία της Τουρκίας με την πιεστική απαίτηση της ΕΕ για επενδυτικές συμφωνίες, κάτι που δεν είναι ποτέ αποδεκτό για την Τουρκία και το τουρκικό έθνος», ανέφερε.