Ομόφωνα ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου του βουλευτή Χρίστου Χριστοφίδη με την οποία ποινικοποιείται η παραγωγή, κατοχή ή διάθεση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών το οποίο παράγεται με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων όπως η τεχνητή νοημοσύνη και άλλα τεχνολογικά εργαλεία.
Αυτό επιτυγχάνεται με τη διεύρυνση του ορισμού του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο προοίμιο της νομοθεσίας, ούτως ώστε να προλαμβάνει πλέον το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης το οποίο παράγεται με τεχνητή νοημοσύνη και άλλα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Με τον εκσυγχρονισμό και αντικατάσταση των όρων «παιδική πορνογραφία», «πορνογραφικές παραστάσεις» και «παιδική πορνεία» με τους όρους «υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού», «παραστάσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού» και «παιδική εκμετάλλευση σε πορνεία». Με την ποινικοποίηση της δημιουργίας, κατοχής και διάδοσης εγχειριδίων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού. Αυτά τα εγχειρίδια, τα οποία κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, μπορεί να περιλαμβάνουν από οδηγίες για βιασμούς παιδιών ανάλογα με την ηλικία, μέχρι οδηγίες για την αποπλάνηση παιδιών και οδηγίες για το πώς να δημιουργείς υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών με τεχνητή νοημοσύνη και άλλα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.
Με τη νομοθεσία εκσυγχρονίζεται ο τίτλος της, ούτως ώστε να αναφέρεται πλέον ως:
«Ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Απεικόνισης Υλικού Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2025».
Η Κύπρος καθίσταται η πρώτη χώρα-μέλος της Ε.Ε. η οποία ρυθμίζει νομοθετικά αυτή τη σύγχρονη μάστιγα. Σημειώνουμε ότι ακόμη βρίσκεται υπό διαμόρφωση σχετικός κανονισμός της Ε.Ε., του οποίου βέβαια το μέχρι σήμερα υλικό έχει αξιοποιηθεί για τη διαμόρφωση της δικής μας νομοθεσίας. Ταυτόχρονα, η Κύπρος καθίσταται μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως η οποία ρυθμίζει αυτό το ζήτημα.
Στις 4/2/2025, η βρετανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι, σε μια κίνηση «παγκόσμιας πρωτοπορίας», κατέθεσε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο σχετικό νομοσχέδιο “Crime and Policing Bill”. Η συζήτηση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Τον Ιανουάριο του 2025, το Συμβούλιο της Ε.Ε. συμφώνησε σε μια θέση σχετικά με την ενημέρωση των κανόνων ποινικού δικαίου της Ε.Ε. για τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών, διευρύνοντας τον ορισμό των αδικημάτων για να συμπεριλάβει όλες τις μορφές κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διευκολύνονται από νέα διαδικτυακά εργαλεία.
Ρυθμίσεις σε σχέση με το υπό συζήτηση θέμα έχουν ήδη γίνει στη Νότια Κορέα από το περασμένο Σεπτέμβριο, στον Καναδά και σε 20 Πολιτείες των Η.Π.Α.
Η παραγωγή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα, αφού το πρωτογενές υλικό που αξιοποιούν οι μηχανές παραγωγής αποτελεί υλικό πραγματικών φωτογραφιών και βίντεο από σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Τα παιδιά, θύματα κακοποίησης, επανατραυματίζονται με τη διάδοση τέτοιου υλικού. Υπάρχει διαρκής απώλεια της ιδιωτικότητας των παιδιών, αφού φωτογραφίες τους και άλλο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τέτοιους σκοπούς. Η διαθεσιμότητα τέτοιου υλικού ενισχύει τάσεις παιδοβιαστών και εξοικειώνει τους χρήστες με την ιδέα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και μπορεί να τους οδηγήσει σε πραγματική δράση. Δημιουργείται ένας ψηφιακός χώρος όπου η κακοποίηση παιδιών παρουσιάζεται ως «νόμιμη φαντασίωση», διαμορφώνεται πλέον ένας τεράστιος όγκος υλικού, κάτι το οποίο δημιουργεί μεγάλες επιπλοκές στον έλεγχο και την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Σύμφωνα με καταγεγραμμένα στοιχεία του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, περισσότερα από 300 εκατ. παιδιά πέφτουν κάθε χρόνο θύμα διαδικτυακής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παγκοσμίως.
Κάποια άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία είναι και τα εξής:
• 87% αύξηση στον όγκο των αναφορών για CSAM από το 2019, σύμφωνα με το National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC).
• 32 εκατομμύρια αναφορές για CSAM αναλύθηκαν το 2023 από το NCMEC.
• 360% αύξηση στην παραγωγή “αυτοπαραγόμενου” σεξουαλικού υλικού από παιδιά ηλικίας 7-10 ετών μεταξύ 2020 και 2022, όπως αναφέρει το Internet Watch Foundation (IWF).
• Το 2023, το IWF επιβεβαίωσε ότι 275.652 ιστοσελίδες περιείχαν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
• Σύμφωνα με το WeProtect Global Alliance, έως και 20% των παιδιών σε ορισμένες χώρες υπέστησαν σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση στο διαδίκτυο τον τελευταίο χρόνο.
Αρχηγός Αστυνομίας: Δεν έχουμε κανένα περιθώριο εφησυχασμού
Σε γραπτή του δήλωση ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Θεμιστός Αρναούτης, αναφέρει: «Συναισθανόμενος της σημαντικότητας του θέματος, παρίσταμαι σήμερα για να παρακολουθήσω τις εργασίες της Ολομέλειας και πιο συγκεκριμένα την ψήφιση του τροποποιητικού Νομοσχεδίου που αφορά στην Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, ώστε η παραγωγή υλικού παιδικής πορνογραφίας με τη χρήση εφαρμογών και/ή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης καταστεί ιδιώνυμο αδίκημα τιμωρούμενο με ποινή φυλάκισης μέχρι δεκαπέντε (15) έτη.
Η Αστυνομία, παρακολουθώντας τις εξελίξεις όπως αυτές αποτυπώνονται και από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως τη Europol, αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα και αυξητική τάση των σύγχρονων απειλών και προκλήσεων και ενισχύει σημαντικά τις επιχειρησιακές και τεχνολογικές της δυνατότητες, διατηρώντας παράλληλα στενή συνεργασία με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.
Ωστόσο, η επιχειρησιακή μας δράση χρειάζεται να στηρίζεται σε ένα ευέλικτο, σύγχρονο και επικαιροποιημένο νομικό πλαίσιο. Η ψήφιση του σημαντικότατου αυτού τροποποιητικού νομοσχεδίου, αποτελεί αναγκαία προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα της τεχνητής νοημοσύνης και ενισχύει την κοινή μας προσπάθεια να θωρακίσουμε τα παιδιά μας από τις απειλές του ψηφιακού κόσμου.
Ως επικεφαλής της Αστυνομίας, αλλά και ως γονιός, νιώθω την υποχρέωση να υπογραμμίσω ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Η προστασία των παιδιών μας αποτελεί καθήκον συλλογικό και αδιαπραγμάτευτο.
Συγχαίρω τον εισηγητή κ. Χρίστο Χριστοφιδή, βουλευτη ΑΚΕΛ, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση νόμου εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ Αριστερά – Νέες Δυνάμεις.
Σας διαβεβαιώνω ότι η Αστυνομία θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός, με αφοσίωση και επαγγελματισμό στην εθνική και διεθνή προσπάθεια για ένα ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά μας.»
Χαρτσιώτης: Συγχαίρουμε το ΑΚΕΛ για την πρωτοβουλία
Σε δήλωσή του στο philenews αναφορικά με την ψήφιση της πρότασης νόμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Μάριος Χαρτσιώτης ανέφερε:
Παρευρέθηκα σήμερα στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής όπου μεταξύ άλλων ψηφίστηκε ομόφωνα πρόταση νόμου του βουλευτή Χρήστου Χριστοφίδη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, με βάση την οποία τροποποιείται ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Απεικόνισης Υλικού Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2025.
Ουσιαστικά με την τροποποίηση εισάγονται πρόνοιες με τις οποίες ρυθμίζεται πλέον δραστικά η χρήση εφαρμογών ή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν επίπλαστες εικόνες ή βιντεοταινίες ως μέρος υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ουσιαστικά τυποποιείται ένα νέο ποινικό αδίκημα που αποβλέπει στην αποτροπή και τιμωρία της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω των εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για μια τροποποίηση με πρωτοποριακό χαρακτήρα αφού με αυτήν η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα κράτος μέλος της ΕΕ που υιοθετεί τέτοιο περιεχόμενο το οποίο και ποινικοποιεί.
Εκφράζω εκ μέρους της πολιτείας την απόλυτη ικανοποίησή μας και συγχαίρουμε το ΑΚΕΛ και όλους τους βουλευτές για την πρωτοβουλία αυτή την οποία στηρίξαμε ως κυβέρνηση χωρίς επιφυλάξεις.