Δηλώνει πώς δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική της δράση και ρίχνει ουσιαστικά το γάντι στην Εζεκία Παπαϊωάννου, λέγοντας πώς η ίδια θα λάβει τις αποφάσεις της, μετά το παγκύπριο συνέδριο του ΑΚΕΛ το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο. Ο λόγος για την Ειρήνη Χαραλαμπίδου η οποία διανύει την τρίτη κοινοβουλευτική θητεία της στα έδρανα του ΑΚΕΛ και με βάση το καταστατικό του κόμματος, δεν δικαιούται να είναι υποψήφια για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Το καταστατικό του ΑΚΕΛ δίνει τη δυνατότητα στην Κεντρική Επιτροπή να εξαιρέσει μέχρι και 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας από τον περιορισμό, για σκοπούς διατήρησης του πολιτικού πυρήνα. Κάτι οποίο ουσιαστικά παραπέμπει σε στελέχη του κόμματος.
Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου ήταν χθες φιλοξενούμενη στην μεσημβρινή εκπομπή του ΑΛΦΑ όπου κλήθηκε να απαντήσει και για το πολιτικό της μέλλον, δηλώνοντας πώς θα λάβει τις αποφάσεις της μετά το Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ.
«Θα σας δώσω απάντηση μετά το Συνέδριο του ΑΚΕΛ», ανέφερε. Κλήθηκε μάλιστα να απαντήσει για τη σχέση της με τον τέως Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και το ενδεχόμενο να συμπορευθεί πολιτικά μαζί του. «Ανέκαθεν είχε πολύ καλή σχέση και εξακολουθεί να έχει καλεί σχέση» και τόνισε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ενεργό δράση, ανεξαρτήτως του Συνεδρίου του ΑΚΕΛ.
Οι δηλώσεις αυτές της Ειρήνης Χαραλαμπίδου δεν έγιναν τυχαία και παρόλο ότι ουσιαστικά δεν είπε κάτι συγκεκριμένο, εντούτοις, αποκρυπτογραφώντας τα λεγόμενα της, η βουλεύτρια των Νέων Δυνάμεων του ΑΚΕΛ, ουσιαστικά στέλνει μήνυμα προς την Εζεκία Παπαϊωάννου ρίχνοντας της το γάντι. Θέτει ως ορόσημο το Συνέδριο του ΑΚΕΛ για τις αποφάσεις, τις οποίες ωστόσο δεν ξεκαθαρίζει το πότε θα τις ανακοινώσει. Το γεγονός όμως ότι δηλώνει πώς η ίδια θα παραμείνει ενεργή πολιτικά, θέλει να μεταφέρει την ευθύνη της όποιας συνέχισης της σχέσης της με το ΑΚΕΛ στην ηγεσία του κόμματος. Κύκλοι πάντως από το ΑΚΕΛ, σημείωναν μετά τις δηλώσεις της πώς δεν αντιλαμβάνονταν τη σχέση που μπορεί να έχει το κομματικό συνέδριο με τις αποφάσεις της κ. Χαραλαμπίδου.
Στις δηλώσεις της στον ΑΛΦΑ, η βουλεύτρια είπε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα που εκκρεμούν, και που ουσιαστικά, αποτελούν λόγους για την ίδια να συνεχίσει την πολιτική της δράση, αναφέροντας ως παράδειγμα τον διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα.
«Έχουμε ένα κράτος που ζει ακόμα στο 1960, έχουμε ακόμα προσπάθειες. Ενόσω ζω και αναπνέω θα συνεχίσω να μάχομαι και να αγωνίζομαι».
Την ίδια ώρα βέβαια αναφύεται εύλογα το ερώτημα το ποια θα μπορούσε να είναι η σχέση της με το ΑΚΕΛ, εάν και εφόσον δεν θα συνεχίσει να έχει την ιδιότητα της βουλεύτριας του κόμματος. Είναι γνωστό εξάλλου ότι μεταξύ της ίδιας και της ηγεσίας του κόμματος υπάρχει μια εκατέρωθεν καχυποψία και τηρούνται διακριτικές αποστάσεις. Υπάρχει ωστόσο μια αμοιβαία ανοχή και συνύπαρξη στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής τους δράσης, Συνεπώς, παρόλο ότι κανένα εκ των δύο μερών δεν βγάζει προς τα έξω οτιδήποτε αρνητικό για τη σχέση τους, εντούτοις είναι κοινό μυστικό πώς υπάρχει μία ψυχρότητα μεταξύ τους. Την ίδια ώρα διαπιστώνεται πώς κανένα εκ των δύο μερών δεν θέλει να κάνει το πρώτο βήμα και να φορτωθεί ίσως, την ευθύνη μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης.
Σε κάθε περίπτωση, σε δηλώσεις του κατά το πρόσφατο παρελθόν, ο Στέφανος Στεφάνου όταν ρωτήθηκε για το θέμα, ανέφερε ότι θα συζητήσουν κάποια στιγμή με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου.
Από την άλλη, η βουλεύτρια των Νέων Δυνάμεων, αναγνωρίζοντας και την εκτίμηση που έχει σε μεγάλη μερίδα του κόσμου της Αριστεράς δεν θέλει να φύγει με τρόπο που να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις που έχτισε. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι θα ολοκληρώσει την θητεία της στα έδρανα του ΑΚΕΛ, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών της παρούσας Βουλής και ακολούθως θα πάρει τον δρόμο της.
Ποιος θα είναι αυτός; Ακόμα δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο το σκηνικό παρόλο ότι έχει δημιουργηθεί μία έντονη περιρρέουσα για συμπόρευση της με το κόμμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις του ίδιου τέως Γενικού Ελεγκτή και πιθανότατα και από τους ανθρώπους που θα σταθούν δίπλα του.