Πρόεδρε Χριστοδουλίδη, έχεις μήνυμα. Για την ακρίβεια, έχεις εκ νέου επιστολή. Νέα συνήθεια, νέα πολιτική πρακτική, η εξ ανάγκης νέα τακτική από μέρους των κομμάτων, όταν επιχειρούν να επικοινωνήσουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέματα πολιτικής επικαιρότητας. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, ο δημόσιος διάλογος περιστρέφεται πλέον γύρω από τις επιστολές των κομμάτων προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη και το αίτημα πολιτικών αρχηγών για να τον συναντήσουν.
Η Αννίτα Δημητρίου έστειλε προχθές επιστολή ζητώντας σύγκληση Εθνικού Συμβούλιου για το Υδατικό. Ο Στέφανος Στεφάνου, έστειλε επιστολή τις προηγούμενες μέρες ζητώντας συνάντηση με τον Πρόεδρο για να μεταφέρει τις εισηγήσεις του κόμματος του για την αναστολή εφαρμογής της «Πράσινης Φορολογίας».
Είχε προηγηθεί και η επιστολή με την οποία ζητούσε συνάντηση για τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας και την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια. Κατά το ΑΚΕΛ, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Στην λίστα των επιστολών, προστέθηκε από χθες και ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος επίσης απέστειλε επιστολή για τη σύσταση Πράσινου Ταμείου πριν την επιβολή της Πράσινης Φορολογίας.
Στο κάδρο βέβαια του δημόσιου βίου της Κύπρου, μπαίνει ασφαλώς από χθες και το ραντεβού που «κλείδωσε» ο Φειδίας Παναγιώτου με τον Πρόεδρο κατόπιν έντονης πολιορκίας, όπως μας είπε. Κάπου εδώ έρχεται να παρεισφρήσει στην συζήτηση και το περιβόητο τηλεφώνημα του Νίκου Χριστοδουλίδη στον Νικόλα Προδρόμου, τον πρόεδρο του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας τους στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού με το οποίο έσβησαν οι φουκούδες και άνοιξε ο δρόμος.
Ο Φειδίας Παναγιώτου πάντως στις 14 Απριλίου, όπως μας ενημέρωσε με σχετικό βίντεο που ανάρτησε θα πάει στο Προεδρικό για να συναντήσει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και ζήτησε μάλιστα από τους ακολούθους του, να του γράψουν στα σχόλια τι θέλουν να ρωτήσουν τον Πρόεδρο. «Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιτέλους δέχθηκε να βρεθούμε, μετά από πολύ καιρό που τον πολιορκούσα να κανονίσουμε ραντεβού. Κάναμε ένα βίντεο και είπαμε ότι έχει οκτώ μήνες που προσπαθούμε να κλείσουμε ραντεβού μαζί του και δεν τα καταφέρνουμε και μετά από εκείνο το βίντεο την επόμενη μέρα δέχθηκε να βρεθούμε. Στις 14 του Απρίλη έχουμε ραντεβού και είμαι περίεργος. Αν βρεθόσασταν μαζί με τον Πρόεδρο τι ήταν να του πείτε και τι νομίζετε είναι τα πράγματα που πρέπει να συζητήσω μαζί του. Γράψετε κάτι στα σχόλια», έγραψε ο Φειδίας Παναγιώτου.
Η τελευταία επιστολή προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη από πολιτικό αρχηγό, στάλθηκε χθες από τον πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη με την οποία του μετέφερε την ανησυχία του ότι η εφαρμογή της προτεινόμενης «Πράσινης Φορολογίας» χωρίς προηγούμενη σύσταση και λειτουργία Πράσινου Ταμείου θα μετατραπεί σε ένα ακόμα φοροεισπρακτικό εργαλείο σε βάρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Στην επιστολή του, ο κ. Περδίκης αναφέρει στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη πως η πρόταση του Κινήματος είναι ξεκάθαρη. Σύμφωνα με αυτή, η «Πράσινη Φορολογία» θα πρέπει να υλοποιηθεί μόνο αφού πρώτα δημιουργηθεί και λειτουργήσει το Πράσινο Ταμείο, να μετατραπεί σε πράσινο τέλος με ανταποδοτικό χαρακτήρα, ώστε τα έσοδα να επιστρέφουν στην κοινωνία μέσα από επιδοτήσεις, έργα και δράσεις υπέρ της πράσινης μετάβασης. Επίσης, η Κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει άμεσα το υπάρχον Ταμείο Εξοικονόμησης Ενέργειας και ΑΠΕ, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος στη δημιουργία νέας δομής.
Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ από την πλευρά της, είχε αποστείλει την επιστολή με την οποία μετέφερε τις ανησυχίες του κόμματος της για το Υδατικό την περασμένη βδομάδα. Προχθές, σε δηλώσεις της ανέφερε, με αφορμή την επιστολή που στάλθηκε, πώς ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να συμβάλει εποικοδομητικά και να δράσει με την αίσθηση του κατ’ επείγοντος σε οτιδήποτε κριθεί ως αναγκαίο».
Επιπρόσθετα, η κ. Δημητρίου είχε σημειώσει πως το υδατικό εξελίσσεται σε πρόβλημα εθνικής ασφάλειας για τη χώρα μας, αναφέροντας ότι «αν συνεχίσουμε στο δρόμο της αδράνειας θα οδηγηθούμε σε στρατηγικό αδιέξοδο: ή θα διψάσουμε ή θα εξαρτηθούμε από την Τουρκία», είχε υποδείξει, επισημαίνοντας ότι έπρεπε ως κράτος να δράσουμε άμεσα. Στην επιστολή της Αννίτας, απάντησε μακροσκελώς, δίνοντας την μάλιστα και στη δημοσιότητα, η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου.
Ο Στέφανος Στεφάνου, περιμένει εδώ και καιρό απαντήσεις σε επιστολές που έστειλες προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Η τελευταία επιστολή ήταν το προηγούμενο μήνα και αφορούσε την αναστολή εφαρμογή της πράσινης φορολογίας. Ακολούθησε και η κόντρα της Κυβέρνησης με το ΑΚΕΛ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ο γγ του ΑΚΕΛ εξαπέλυσε πυρά κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη κατηγορώντας τον για απαξίωση του πολιτικού συστήματος και λέγοντας πώς δεν απαντά στις επιστολές του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος αλλά, τηλεφωνεί στον πρόεδρο των κυνηγών για να του κλείσει ραντεβού.