Την πρώτη τους συνάντηση πραγματοποιούν οι δύο ηγέτες στην Κύπρο, ανοίγοντας τον κύκλο των διαβουλεύσεων, μετά την άτυπη Διάσκεψη στη βάση των όσων είχαν συμφωνηθεί. Για την ελληνοκυπριακή πλευρά το ζητούμενο είναι να υπάρξουν αποτελέσματα σύμφωνα και τα όσα είχαν συμφωνηθεί στη Γενεύη. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει να προσπεράσει τη Γενεύη και να πάει σε μια συζήτηση λογικής δύο κρατών.

Με αυτά τα δεδομένα οι προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση είναι πολύ χαμηλές και οι προοπτικές για μια συμφωνία επί των όσων ανακοίνωσε ο ΓΓ ΟΗΕ είναι ελάχιστες. Είναι ωστόσο μια συνάντηση με ειδική σημασία καθώς θα διαφανεί προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί και αυτή η προσπάθεια στο Κυπριακό και πόσες οι προοπτικές για κάτι θετικό.

Τι θέλει ο Χριστοδουλίδης  

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε χθες (ένα 24ωρο πριν συναντήσει τον Τατάρ) πως θα πάει στην οικία Στιούαρτ με ένα και μοναδικό στόχο, να υπάρξουν αποτελέσματα, είτε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είτε άλλα αποτελέσματα που εξυπηρετούν ένα και μόνο στόχο, την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, και ερωτηθείς  για τη συνάντησή του την Τετάρτη με τον Τ/Κ ηγέτη και τοποθετήσεις της τουρκοκυπριακές πλευράς ότι δεν θα υπάρξουν οποιαδήποτε μέτρα για οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχει ακούσει αυτές τις δηλώσεις, προσθέτοντας ότι παρόμοιες δηλώσεις έγιναν και πριν την Γενεύη.

Υπενθυμίζει την παρέμβαση ΕΕ

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πως σήμερα θα υπενθυμίσει πως στη Γενεύη «υπήρξε μια, θεωρώ, καταλυτική παρέμβαση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης λίγες ώρες πριν να ξεκινήσει η διάσκεψη, όπως είπα πολλές φορές τα γραπτά μένουν, η οποία ξεκαθαρίζει το πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού».

Σημείωσε ακόμα πως «η ΚΔ είναι κράτος μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να μας βοηθήσει, αν πραγματικά υπάρχει πολιτική βούληση, αν πραγματικά για παράδειγμα η Τουρκία επιθυμεί να δει πρόοδο στα ευρωτουρκικά, να φτάσουμε στον πολυπόθητο στόχο».

Η ατζέντα ήρθε από τη Γενεύη

Σε ερώτηση αν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα για τη συνάντηση με τον κ. Τατάρ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πως είπε πως τα μέρη έχουν αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις έναντι του Γενικού Γραμματία των Ηνωμένων Εθνών:

«Να σας θυμίσω ότι τα αποτελέσματα της Γενεύης ήταν η συζήτηση για να δούμε αν μπορούν να προχωρήσουν κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο διορισμός προσωπικής απεσταλμένης, η οποία, όπως έχω ενημερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, βρίσκεται στο στάδιο της γραφειοκρατικής διαδικασίας, ενδεχομένως αυτή τη βδομάδα να έχουμε ανακοινώσεις, και το επόμενο είναι η συνάντηση στα τέλη Ιουλίου στη Γενεύη».

Εμφανίστηκε σίγουρος

Ο Ν. Χριστοδουλίδης εμφανίστηκε σίγουρος ότι «θα συζητηθούν ενδεχόμενα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στους τομείς που συμφωνήθηκε και που αναλάβαμε μια δέσμευση έναντι του Γενικού Γραμματέα». Όπως υπέδειξε αυτά τα ΜΟΕ πρέπει να εξυπηρετούν στο στόχο της επανέναρξης συνομιλιών στη βάση σου συμφωνημένου πλαισίου.

Που στόχευε το μήνυμα

Η τοποθέτηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη είχε να κάνει με την προσπάθεια της τ/κ ηγεσίας να οδηγήσει σε ένα «κυπριακό συμβούλιο συνεργασίας», δηλαδή οι συζητήσεις να διεξάγονται σε επίπεδο δύο χωριστών «κρατικών οντοτήτων».

Αυτό πρότεινε ο Τατάρ και στην άτυπη Διάσκεψη χωρίς να τα καταφέρει να γίνει δεκτό. Ωστόσο μετά τη Γενεύη συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο δείχνοντας τις προθέσεις τους για τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών.

Σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα ο Τατάρ είπε ότι τις προσεχείς ημέρες θα μπορούσαν να έρθουν στη ημερήσια διάταξη συνεργασίες, οι οποίες θα είναι προς το κοινό όφελος των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων με υλοποίηση διάφορων ανοιγμάτων, λέγοντας ότι αυτή η διαδικασία θα διαμορφωθεί με τη στήριξη και της Τουρκίας.