Τον οδικό χάρτη για τη Συρία, όπως συμφωνήθηκε κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της πεντάδας της Ανατολικής Μεσογείου ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε από το Elysee καταγράφοντα τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας και του Λιβάνου, μαζί με τον προσωρινό πρόεδρο της Συρίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων στη συνάντηση του Παρισιού στις 28 Μαρτίου, συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

Κυρώσεις: Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υποστήριξαν την άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Συρία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που ενέκρινε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις 20 Μαρτίου. Η ΕΕ έχει ήδη αποφασίσει τη σταδιακή άρση ορισμένων τομεακών κυρώσεων, απόφαση που τέθηκε σε ισχύ στις 24 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό, η Κύπρος, η Γαλλία και η Ελλάδα συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους στο πλαίσιο της ΕΕ για να επιτύχουν την άρση άλλων κυρώσεων και να ενθαρρύνουν άλλους διεθνείς εταίρους να πράξουν το ίδιο, και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση στη Συρία.

Οικονομική δέσμευση: Σε συνέχεια της ένατης Διάσκεψης των Βρυξελλών που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου 2025, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεσμεύτηκαν να αυξήσουν την οικονομική τους βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Συρίας.

Η δέσμευση αυτή βασίζεται στην αποτελεσματική εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων από τις συριακές μεταβατικές αρχές:

  • όσον αφορά την πολιτική μετάβαση, το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα είναι χωρίς αποκλεισμούς, θα σέβεται και θα αντιπροσωπεύει όλες τις συνιστώσες της συριακής κοινωνίας, ανεξαρτήτως καταγωγής ή θρησκευτικών πεποιθήσεων,
  • όσον αφορά την ασφάλεια, τον αποτελεσματικό συντονισμό των δυνάμεων των συριακών αρχών με τους υφιστάμενους διεθνείς μηχανισμούς για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδίως με τον συνασπισμό κατά της Daech (Operation Inherent Resolve)- χαιρέτισαν επίσης τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των μεταβατικών αρχών και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στις 10 Μαρτίου 2025 ,
  • όσον αφορά τη λογοδοσία, την αποτελεσματική προστασία όλων των Σύρων πολιτών ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκευτικών πεποιθήσεων και την αποτελεσματική και πραγματική απόδοση ευθυνών για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά αμάχων, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης βίας στη δυτική ακτή της Συρίας. Σημείωσαν ειδικότερα ότι η πλήρης μεταβατική δικαιοσύνη είναι ουσιώδης για τη διαδικασία συμφιλίωσης.

Πρόσφυγες: Εξέφρασαν την υποστήριξή τους για μια περιφερειακή προσέγγιση που θα φέρει σε επαφή τους αρμόδιους διεθνείς δωρητές, τις χώρες που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους, καθώς και εξειδικευμένα ιδρύματα και αναπτυξιακές τράπεζες, ενσωματώνοντας την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση, την αποκατάσταση των μέσων διαβίωσης καθώς και την οικονομική ανάπτυξη, ώστε να εξασφαλιστεί το κατάλληλο περιβάλλον για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Οριοθέτηση των συνόρων: Υποστήριξαν την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της Συρίας με βάση το διεθνές ναυτικό δίκαιο, ιδίως τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των γειτονικών ευρωπαϊκών κρατών, και δεσμεύτηκαν να συστήσουν κατάλληλες επιτροπές για τον σκοπό αυτό.

Συριακή κυριαρχία: Υποστήριξαν τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας της Συρίας, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις παραβιάσεις και τις παρεμβάσεις από ξένους ενδιαφερόμενους φορείς, και ζήτησαν την πλήρη αποχώρησή τους από το συριακό έδαφος.

Η άρση κυρώσεων εξαρτάται από εξελίξεις σε επιμέρους θέματα

Μια άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας, η οποία δεν θα είναι μόνιμη, θα εξαρτάται από τις εξελίξεις που θα βλέπουμε στα επιμέρους θέματα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εορτασμών για την 1η Απριλίου, την Τρίτη στη Λευκωσία.

Ερωτηθείς σχετικά με ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας για την πρόσφατη διάσκεψη στο Παρίσι και τα όσα συμφωνήθηκαν και κληθείς να σχολιάσει τον ρόλο της Κύπρου αναφορικά με τις κυρώσεις και τις δεσμεύσεις έναντι της Συρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε αρχικά ότι το γεγονός ότι προσκλήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τόσο για τα θέματα της Συρίας, αλλά και για τα θέματα του Λιβάνου, αποδεικνύει το πώς προσεγγίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία σε διεθνές επίπεδο.

Πρόσθεσε πως έγινε συνάντηση με τον προσωρινό Πρόεδρο της Συρίας και ένα από τα θέματα που τέθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, ήταν η συμπεριληπτική Κυβέρνηση, να τερματιστούν όσα έλαβαν χώρα πρόσφατα στη Συρία με θύματα άμαχο πληθυσμό στη βάση της εθνοτικής τους ή της θρησκευτικής τους καταγωγής, και η επικράτηση του διεθνούς δικαίου, ειδικότερα όσον αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας και τη συνθήκη του 1982.

«Αυτά μπήκαν σε ένα κείμενο, όπως το έχετε δει σήμερα, όπως έχει δημοσιευθεί από το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, και αυτές είναι οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να εξετάσουμε την περαιτέρω άρση των κυρώσεων έναντι της Συρίας. Μια άρση των κυρώσεων, η οποία δεν θα είναι μόνιμη, θα εξαρτάται από τις εξελίξεις που θα βλέπουμε στα τρία θέματα που σας προανέφερα», συμπλήρωσε.