Ένα 24ωρο πριν από το πρώτο, μετά τη Γενεύη, ραντεβού των δύο ηγετών στην Κύπρο ο Ερσίν Τατάρ συνεχίζει την ακραία ρητορική δείχνοντας πως δεν έχει πρόθεση να κάνει βήματα για συζήτηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχε ανακοινώσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών μετά την άτυπη Διάσκεψη.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων σε κάθε νέα δήλωσή του μετά τη Γενεύη φροντίζει να διαμηνύει στο ακροατήριό του ότι έχει δίπλα του την Τουρκία και τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν.

Γιατί είναι σημαντική η συνάντηση

Το πρωί της Τετάρτης, 2 Απριλίου, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ θα συναντηθούν στην οικία του Κόλιν Στιούαρτ προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα που σχετίζονται με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όπως αυτά συμφωνήθηκαν στη Γενεύη στις 18 Μαρτίου.

Η συνάντηση αυτή είναι σημαντική γιατί θα καταδείξει τις προθέσεις όλων των πλευρών και κυρίως το πως ο Ερσίν Τατάρ προτίθεται να κινηθεί, λαμβάνοντας υπόψη ότι στη Γενεύη είχε και ο ίδιος συμφωνήσει με τη συγκεκριμένη ατζέντα.

Διαφορετικές οι προσεγγίσεις τους

Μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως την όλη διαδικασία ενώ δείχνουν και διαφορετικές προθέσεις για την αυριανή συνάντηση. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις του τόνισε πως θα πάει στη συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ με πρόθεση να ξεκινήσει ένας διάλογος που θα δώσει αποτέλεσμα.

Ο Ερσίν Τατάρ επιμένει σε λογική δύο κρατών, περιορίζοντας έτσι τις όποιες δυνατότητες για ένα πρώτο καλό βήμα.

Εμπάργκο και δύο κράτη

Σε νέες δηλώσεις του ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε στην «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων και στα λεγόμενα εμπάργκο που θεωρεί ότι υπάρχου σε βάρος τους.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σε δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ο Τ/κ ηγέτης κατά τη δεξίωση για το Σιεκέρ μπαϊράμ στο «προεδρικό». Η Τουρκία, είπε, βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό τους και με τη στήριξή της η «τδβκ» συνεχίζει σήμερα τον δρόμο της ως «ένα ανεξάρτητο και αξιοπρεπές κράτος». 

Συνεχίζεται με αποφασιστικότητα, πρόσθεσε, και η πολιτική της λύσης δύο κρατών, λέγοντας ότι στη Γενεύη έθεσαν επί τάπητος ξεκάθαρα τις «δίκαιες απαιτήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς». Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, είπε ο Τατάρ, παρείχε πλήρη στήριξη σε αυτή τη διαδικασία.

Ο κ. Τατάρ δήλωσε επίσης ότι τις προσεχείς ημέρες θα μπορούσαν να έρθουν στη ημερήσια διάταξη συνεργασίες, οι οποίες θα είναι προς το κοινό όφελος των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων με υλοποίηση διάφορων ανοιγμάτων, λέγοντας ότι αυτή η διαδικασία θα διαμορφωθεί με τη στήριξη και της Τουρκίας.  

Υπενθυμίζει συνεχώς τη στήριξη της Τουρκίας

Σε άλλες δηλώσεις του ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι με τη στήριξη της Τουρκίας συνεχίζουν τις προσπάθειες για να καταστεί πιο ορατή η «τδβκ» στον κόσμο και να γίνει αποδεχτό το «κράτος» τους.

Στη συνάντηση της Γενεύης, πρόσθεσε, είπε στους συνομιλητές του ότι πρέπει να αρθούν τα «εμπάργκο» που εφαρμόζονται κατά των Τουρκοκυπρίων και ότι οι Τουρκοκύπριοι ενεργούν με την κουλτούρα της συναίνεσης, όμως η άλλη πλευρά δεν απαντά θετικά παρά την καλή τους θέληση, όπως ισχυρίστηκε.  

Η πολιτική των δύο κρατών είναι σημαντική για την ειρήνη, την ηρεμία και την ασφάλεια στην Κύπρο, δήλωσε λέγοντας ότι οι εργασίες που θα κάνουν συνεργαζόμενες οι πλευρές θα είναι προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Τον ίδιο αμανέ και ο Γκιουλέρ

«Υπενθυμίζουμε ότι είναι απαραίτητο να ενεργήσουμε έχοντας ως γνώμονα το γεγονός ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.

Σε ομιλία του στη Διοίκηση του Αμφίβιου Σώματος στο Τσανάκαλε, ο Τούρκος Υπουργός είπε «εκφράζουμε σε κάθε ευκαιρία ότι λαμβάνουμε το διεθνές δίκαιο και την ειρήνη ως βάση για την επίλυση των κρίσεων και των προβλημάτων μεταξύ των χωρών», προσθέτοντας πως «μάλιστα, μέσα στα πλαίσια αυτών των αρχών προσεγγίζουμε και την επίλυση των προβλημάτων με τη γειτονική μας Ελλάδας και κάνουμε σημαντικά βήματα για τη βελτίωση των σχέσεών μας», ανέφερε.

Υποστήριξε ότι «ωστόσο, κατά καιρούς, γινόμαστε μάρτυρες της επίδειξης ρητορικών και συμπεριφορών από ορισμένους Έλληνες αξιωματούχους που θα μπορούσαν να σαμποτάρουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας και δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε (αποδεχτούμε) ποτέ αυτές τις προκλητικές προσεγγίσεις. Πιστεύουμε ότι μια ειλικρινής στάση προσανατολισμένη στη λύση θα είναι ένα σημαντικό βήμα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ των χωρών μας».