Η Λευκωσία ήταν αρκούντως ξεκάθαρη στη διάρκεια των τοποθετήσεων που έγιναν στη Γενεύη όσον αφορά το θέμα του διορισμού προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ ΟΗΕ. Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της προηγούμενης αποστολή Ολγκίν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε υπογραμμίσει να είναι κάποιο άτομο που να μπορεί να έχει μεγαλύτερη παρουσία στο νησί πραγματοποιεί συνεχείς επαφές.

Είναι αυτή τη θέση την οποία η τουρκική πλευρά προσπάθησε να παρουσιάσει ως αντίθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο διορισμό της Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Θέλοντας παράλληλα να καλύψει την κάθετη άρνηση του Ερσίν Τατάρ για διορισμό απεσταλμένου.

Τι λέχθηκε στη Γενεύη

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στην αποκλειστική συνέντευξή του στον «Φ» αναφέρθηκε στον διορισμό απεσταλμένου και αποκάλυψε ποια ήταν η θέση του επί του συγκεκριμένου θέματος:

«Εκείνο που μας ενδιαφέρει και εκείνο που εμείς επιθυμούμε είναι μια προσωπικότητα η οποία θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί συνεχείς επαφές στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Βρυξέλλες, ούτως ώστε να προετοιμάσει το έδαφος με στόχο μέχρι την επόμενη πολυμερή του Ιουλίου να ανακοινωθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ο ΠτΔ σημείωσε ακόμα πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το χρονικό περιθώριο που υπάρχει μέχρι τον Ιούλιο και «αυτές οι επαφές θα πρέπει να είναι συχνές και τακτικές» και το άτομο που θα αναλάβει να ασχολείται εάν είναι δυνατό αποκλειστικά με το Κυπριακό.

Δεν έμεινε ικανοποιημένος

Είναι εμφανές από την τοποθέτησή του πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν έμεινε ικανοποιημένος από τον τρόπο που εργάστηκε η Ολγκίν  στο διάστημα που ασχολήθηκε με το Κυπριακό. Ενώ είχε ανακοινώσει ότι θα έστηνε γραφείο και επιτελείο στο νησί το οποίο θα εργαζόταν ενόσο αυτή θα απουσίαζε, εντέλει τίποτε από όλα όσα είχε πει δεν έγινε.

Οι επισκέψεις της ήταν μετρημένες, πήγαινε στους ηγέτες και άκουε τι είχαν να της πουν και ανάλωνε περισσότερο χρόνο με άτομα που δεν είχαν ουσιαστική εμπλοκή στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

Ενώ η τελευταία της επίσκεψη στο νησί δεν πραγματοποιήθηκε λόγω άρνησης του Ερσίν Τατάρ να συζητήσει οτιδήποτε είχε να κάνει με την ουσία του Κυπριακού.

Γιατί έχει σημασία για τη συνέχεια

Η προσέγγιση της Λευκωσίας, ενόψει του αναμενόμενου επαναδιορισμού Ολγκίν το αμέσως επόμενο διάστημα έχει σημασία και για τη συνέχεια της προσπάθειας στο Κυπριακό. Της διαμηνύει, μέσω του ΓΓ ΟΗΕ, ότι αναμένει περισσότερη στοχοπροσήλωση αυτή τη φορά και πιο πολλές ώρες συζητήσεων με τις δύο πλευρές.

Παράλληλα θέλει περισσότερη κινητικότητα ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό, τόσο στην Κύπρο όσο και στις τέσσερις πρωτεύουσες.

Εάν η Ολγκίν, επαναδιοριζόμενη, κινηθεί κατά τον τρόπο που ζητά η Λευκωσία, εκτιμάται ότι θα μπορεί να δώσει ένα αποτέλεσμα μέχρι την επόμενη άτυπη διάσκεψη της Γενεύης που τοποθετείται στα τέλη Ιουλίου. Επίσης η από μέρους της κινητικότητα θα βάλει πίεση στην τουρκοκυπριακή πλευρά ώστε να σταματήσει να αποφεύγει τον όποιο διάλογο.

Κομβική η συνάντηση της Τετάρτης

Την Τετάρτη, 2 Απριλίου, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ θα έχουν την πρώτη μεταξύ τους συνάντηση μετά τη Γενεύη. Μια συνάντηση η οποία θεωρείται κομβικής σημασίας ενόψει της συνέχειας στο Κυπριακό.

Πρώτα απ’ όλα θα διαφανεί κατά πόσο ο ηγέτης Τουρκοκυπρίων μετά από μια παρατεταμένη αρνητική προσέγγιση θα διαφοροποιηθεί και θα θελήσει να συζητήσει με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα όπως έχει καθοριστεί στη συνάντηση της Γενεύης. Μια ατζέντα που περιλαμβάνει τόσο το άνοιγμα οδοφραγμάτων όσο και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Το μήνυμα Χριστοδουλίδη

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει τονίσει πως θα πάει στη συνάντηση της Τετάρτη στοχεύοντας σε πρόοδο τόσο στα ΜΟΕ όσο και στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Χθες μιλώντας κατά την τελετή των εγκαινίων του μνημείου για την ελευθερία, στη Λευκωσία σημείωσε: «Εργαζόμαστε μεθοδικά και εντατικά για να αξιοποιήσουμε και την παραμικρή χαραμάδα ελπίδας, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να θέσουμε το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση, στην επανένωση, στην οριστική λύση».

Άλλες οι προτεραιότητες Τατάρ

Στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ δείχνει να έχει άλλες προτεραιότητες. Έχει ήδη ξεκινήσει προεκλογικό για τις «εκλογές» του ερχόμενου Οκτωβρίου. Εκτιμάται ενόψει «εκλογών» θα επιμείνει περισσότερο σε αδιάλλακτες θέσεις. Κάτι που σημαίνει ότι η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών θα συνεχίσει να είναι δύσκολη.