Αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί τότε αυτό θα φανεί την ερχόμενη Τετάρτη όταν θα βρεθούν οι δύο ηγέτες. Η συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 9 πρωί στην οικία του Κόλιν Στιούαρτ.
Μέσα από αυτή την πρώτη συνάντηση θα αναζητηθεί ένα πρώτο θετικό βήμα μετά την άτυπη Διάσκεψη της Γενεύης και τα όσα συμφώνησαν οι πέντε στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Οι προσδοκίες βρίσκονται πολύ χαμηλά καθώς η τουρκοκυπριακή ηγεσία κοιτάζει μόνο πως θα προβάλει τις δικές της θέσεις και σε καμιά περίπτωση πως θα προχωρήσουν σε συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Ανακοινώθηκε και επισήμως
Τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν την Παρασκευή ότι η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου στις 9 π.μ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, «ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα και Αναπληρωτής Ειδικός Σύμβουλος για την Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, θα φιλοξενήσει συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, και του Ελληνοκύπριου ηγέτη, Νίκου Χριστοδουλίδη, στην Προστατευόμενη Περιοχή των Ηνωμένων Εθνών στις 2 Απριλίου στις 09:00 π.μ.».
Ο αμανές καλά κρατεί
Για τον Ερσίν Τατάρ αυτό που φαίνεται να προέχει δεν είναι τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό βάσει των όσων συμφωνήθηκαν στη Γενεύη, αλλά στο πως να πείσει για τις δικές του θέσεις. Ο αμανές του τί είπε στην άτυπη Διάσκεψη της 18ης Μαρτιου συνεχίζεται ήδη για μια εβδομάδα. Μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωση στην κατεχόμενη Μόρφου (πηγή ΓΤΠ) ο Ερσίν Τατάρ είπε: «Τις προηγούμενες μέρες ήμασταν στη Γενεύη. Τονίσαμε για άλλη μια φορά εκεί ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη και δύο χωριστοί λαοί. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν ήταν δίπλα μας και παρέχοντάς μας πλήρη στήριξη εκεί ανέφερε ξεκάθαρα ότι έκλεισε το κεφάλαιο της ομοσπονδίας στην Κύπρο και πλέον θα συνεχίσουμε με δύο χωριστά κράτη στη βάση των πραγματικοτήτων που υπάρχουν στο νησί».
Δεν βλέπει νόημα για νέα Γενεύη
Οι τοποθετήσεις του Ταχσίν Ερτουγρούλογλου (λεγόμενου ‘υπουργού εξωτερικών’ του κατοχικού καθεστώτος) καταδεικνύει την επικρατούσα άποψη εντός της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Κατά τον Ερτουγρούλογλου (πηγή Γκιουνές/ΓΤΠ) ενόσω ισχύουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο δεν έχει νόημα να πάνε στη Γενεύη και ότι η βασική πηγή του προβλήματος είναι τα εν λόγω ψηφίσματα, τα οποία μεταχειρίζονται τους Ελληνοκύπριους ως την Κυπριακή Δημοκρατία, κατά την έκφρασή του.
Υποστήριξε ακόμα πως ότι δεν χρειάζεται να συμμετάσχουν στη διάσκεψη που θα γίνει για το Κυπριακό τον Ιούλιο στη Γενεύη, αν κατά τη διάρκειά της θα έρθουν στην ημερήσια διάταξη Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ισχυρίστηκε επίσης ότι ο λόγος για τον οποίο «κωλυσιεργούν» τα Ηνωμένα Έθνη, κατά την έκφρασή του, είναι για να κάνουν τους Τουρκοκύπριους να εγκαταλείψουν την πολιτική των δύο κρατών και υποστήριξε ότι η λύση είναι αδύνατη ενόσω ισχύουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο.
Τι όμως συμφωνήθηκε στις 18
Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι στα τέλη Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί άτυπη διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό, σε συνέχεια παρόμοιας συνάντησης που έλαβε χώρα στη Γενεύη στις 17-18 Μαρτίου.
Ο κ. Γκουτέρες ανακοίνωσε επίσης ότι θα διορίσει νέο προσωπικό απεσταλμένο για την Κύπρο για την προετοιμασία των επόμενων βημάτων, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια σειρά πρωτοβουλιών, που αφορούν το άνοιγμα σημείων διέλευσης, τη δημιουργία Τεχνικής Επιτροπής για τη Νεολαία και άλλες πρωτοβουλίες στη Νεκρή Ζώνη και σε όλο το νησί.
Το τσιμέντωμα καλά κρατεί
Η Μόρφου είναι μια από τις πιο σημαντικές περιοχές του ψευδοκράτους με τους υδάτινους πόρους, τη γεωργία και τα εσπεριδοειδή και θα συνεχίσουν τις προσπάθειες μαζί με την «κυβέρνηση» για περεταίρω αναπτύξεις εκεί, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας κατά την τελετή του θεμέλιου λίθου στις κοινωνικές κατοικίες που θα κατασκευαστούν σε περιοχή της Μόρφου, ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και στο τελευταίο «πρωτόκολλο οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας» με την Τουρκία για την ανάπτυξη του ψευδοκράτους, ύψους 21 δις ΤΛ.
Με την εφαρμογή αυτού του πρωτοκόλλου, πρόσθεσε, η μεγαλύτερη επιθυμία τους είναι να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και να πετύχουν οικονομική ανάπτυξη μέσω έργων που θα ολοκληρώσουν τις υποδομές.
Οι κοινωνικές κατοικίες στην Μόρφου, συνέχισε, θα βοηθήσουν τους νέους να μην εγκαταλείψουν την περιοχή και μετακινηθούν στη Λευκωσία ή αλλού.