Προσπαθεί να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του κεντρώου χώρου, τον οποίο βλέπει να βαλτώνει και να κινδυνεύει να χάσει το ρυθμιστικό του ρόλο. Ο Πανίκος Λεωνίδου, κοιν0βουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού κόμματος λέει τα σύκα-σύκα και την σκάφη- σκάφη σε μια περίοδο αναζήτησης λύσεων στην γενική απαξίωση του κόσμου προς την πολιτική και τους πολιτικούς.
Έριξε την ιδέα για κοινό ψηφοδέλτιο των κομμάτων του Κέντρου στις βουλευτικές εκλογές και πασκίζει για δημόσιο διάλογο που να απαντά στις έγνοιες των πολιτών αλλά και στις αρνητικές τους τοποθετήσεις. Δεν κρύβει λόγια, τονίζει πως τα κενά περιεχομένου συνθήματα όπως αυτό του «ενδιάμεσου χώρου» στα οποία συνηθίσαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούν πλέον να αντιπαραταχθούν στο απατηλό εκλογικό δέλεαρ το οποίο εκπροσωπούν τα λεγόμενα «αντι-συστημικά κόμματα» ή οι διάττοντες αστέρες της πολιτικής. Διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις πως το Κέντρο χρειάζεται πειστική σαφήνεια ως προ το τι εκπροσωπεί.
Εκτιμά πως η συρρίκνωση του κεντρώου χώρου στην Κύπρο οφείλεται και στην απουσία ενός ισχυρού συνεκτικού ιστού πολιτικών ιδεών, αξιών και πεποιθήσεων ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στις διαβρωτικές δυναμικές που εμφανίζονται. Και κτυπά καμπάνα για το ΔΗΚΟ επισημαίνοντας την ανάγκη όπως οι συναγωνιστές του φύγουν από τα σαλόνια για να δουν πάλι τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Και προειδοποιεί ότι: «Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να αναχαιτίσουμε την πτωτική τάση, να κερδίσουμε και πάλι την χαμένη μας αξιοπιστία. Αν καθυστερήσουμε και άλλο, ίσως δεν θα υπάρξει επιστροφή».
– Πιστεύετε ότι θα είναι η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κόμματα του Κέντρου, η πρόταση που καταθέσατε για κοινό ψηφοδέλτιο των κομμάτων του Κέντρου;
-Είμαι πρακτικός άνθρωπος. Δεν συνηθίζω να προτείνω μεγαλεπήβολα και ανεφάρμοστα σχέδια. Αυτό το οποίο έχω προτείνει είναι και ρεαλιστικό και πρακτικά εφαρμόσιμο μέτρο, εφόσον, βέβαια, υπάρξει η πολιτική βούληση να προωθηθεί. Έχω καταθέσει δημόσια πρόταση συν-διαμόρφωσης ενός κοινού ψηφοδελτίου των κομμάτων του κέντρου για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Σκοπεύω να το συζητήσω διεξοδικά εντός του κόμματός μου και να το προωθήσω ως μια ρεαλιστική πρόταση στις ηγεσίες και σε παράγοντες όλων των κομμάτων του κεντρώου χώρου. Όσοι καταλαβαίνουν το τρόπο λειτουργίας του κομματικού συστήματος της Κύπρου διαθέτουν επαρκές γνωστικό πεδίο να αντιλαμβάνονται πως όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα του κεντρώου χώρου, έχουν να κερδίσουν από μια τέτοια διευθέτηση, παρά τις όποιες επιμέρους αντιδράσεις μπορεί να υπάρχουν.

-Θεωρείτε ότι υπάρχει προοπτική συνένωσης των κομμάτων του Κέντρου; Είχε κατατεθεί ως σκέψη και στο παρελθόν αλλά δεν προχώρησε. Ούτε η λογική της συνεργασίας του ενδιάμεσου χώρου λειτούργησε. Τι μπορεί να άλλαξε τώρα;
-Μα αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο κατέθεσα την πρόταση για κοινό ψηφοδέλτιο. Μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε το έναυσμα μιας μακρόπνοης διαδικασίας πολιτικού συγχρωτισμού και ιδεολογικής ώσμωσης των κομμάτων του κέντρου. Αυτό με την σειρά του συνιστά αναγκαία προϋπόθεση επίτευξης μακροπρόθεσμων στόχων, όπως η κομματική συσσωμάτωση υπό την μία ή την άλλη μορφή. Αντί να συζητούμε θεωρητικά εάν αυτός ο στόχος είναι εφικτός ή όχι, όπως πράξαμε τα περασμένα χρόνια, ας αποπειραθούμε επιτέλους, εμπειρικά και εξελικτικά, να βάλουμε σε κίνηση το τρένο δρομολογώντας το πρώτο βαγόνι. «Και όσοι πιστοί, μεγαλόσχημοι ή μικρόσχημοι, προσέλθουν». Με δεδομένες κάποιες δυναμικές οι οποίες έχουν εμφανιστεί τελευταία στο χώρο του κέντρου, μπορείτε να φανταστείτε καλύτερη συγκυρία από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές για μια τέτοια πρωτοβουλία; Αναλογισθείτε την θετική και μόνο επίδραση την οποία θα έχει στην ψυχική ενότητα των ψηφοφόρων μας, το γεγονός ότι θα προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα για να επιλέξουν από ένα κοινό ψηφοδέλτιο του ευρύτερου πολιτικού χώρου του κέντρου. Αντί λοιπόν να προκρίνουμε την θνησιγένεια του εν λόγω εγχειρήματος, ας καλέσουμε σε πολιτική συνοδοιπορία όλους τους φίλους του ευρύτερου κεντρώου χώρου για να δούμε αν όντως η ιστορία ευνοεί τους γενναίους. Κοντολογίς, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.
-Υπάρχει ιδεολογικό ζήτημα για τα κόμματα του Κέντρου; Υπάρχει μια σταδιακή μείωση των ποσοστών τους, όπως και γενικότερα των παραδοσιακών κομμάτων. Πού το αποδίδετε;
-Ανάμεσα σε άλλα, η συρρίκνωση του κεντρώου χώρου στην Κύπρο οφείλεται και στην απουσία ενός ισχυρού συνεκτικού ιστού πολιτικών ιδεών, αξιών και πεποιθήσεων ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στις διαβρωτικές δυναμικές οι οποίες εμφανίζονται κατά διαστήματα εντός και εκτός των παραδοσιακών κομμάτων. Η σαφής σε πολιτική ουσία ιδεολογία ενός πολιτικού χώρου λειτουργεί ως ενοποιητικός παράγοντας των φορέων εξουσίας που τον απαρτίζουν αλλά και των εκλογέων που τον υποστηρίζουν. Μια ισχυρή ιδεολογική ταυτότητα καθιστά ευκρινή στον εκλογέα την απαιτούμενη συνέπεια ανάμεσα στην πολιτική ιδεολογία και την πολιτική πρακτική των κομμάτων. Απαιτείται λοιπόν η συγκρότηση μια διευρυμένης, συνεκτικής και κυρίως σύγχρονης ιδεολογικής βάσης η οποία θα μπορεί να συνεγείρει τους εκλογείς του ευρύτερου κεντρώου χώρου. Ενώ στις περισσότερες έρευνες καταγραφής πολιτικών αξιών ένα εντυπωσιακό ποσοστό του 70% των Κυπρίων εξακολουθούν να δηλώνουν «κεντρώοι», τα κόμματα που εκπροσωπούν αυτόν το χώρο παρουσιάζουν σταθερή πτωτική πορεία.
Τα κενά περιεχομένου συνθήματα όπως αυτό του «ενδιάμεσου χώρου» στα οποία συνηθίσαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούν πλέον να αντιπαραταχθούν στο απατηλό εκλογικό δέλεαρ το οποίο εκπροσωπούν τα λεγόμενα «αντι-συστημικά κόμματα» ή οι διάττοντες αστέρες της πολιτικής. Το Κέντρο χρειάζεται πειστική σαφήνεια ως προ το τι εκπροσωπεί.

-Για πολλούς το ΔΗΚΟ έχασε την πολιτική του πυξίδα. Εσάς ποια είναι η άποψη σας;
-Σε περιόδους κρίσεων και απαξίωσης, ιστορικοί θεσμοί και οι άνθρωποι που τους απαρτίζουν ανατρέχουν στο παρελθόν τους αναζητώντας τις ιδρυτικές τους αρχές οι οποίες ενέπνευσαν στο παρελθόν τα μέλη τους. Υπό αυτή την έννοια, ναι, το ΔΗΚΟ οφείλει να ανατρέξει στις ρίζες του και να αναβαπτιστεί στα ιδανικά που το δημιούργησαν. Πρέπει όμως να προσέξουμε πολύ, αυτή η αναδρομή στο πολιτικό μας παρελθόν να μην γίνει με ένα ιστορικά αναχρονιστικό τρόπο. Μέσα από την διαδικασία του κοινωνικού μετασχηματισμού, οι κοινωνικές αξίες και τα πολιτικά ζητούμενα της Κύπρου του σήμερα έχουν διαφοροποιηθεί ριζικά από αυτά που επικρατούσαν στην δεκαετία του 1970 όταν δημιουργήθηκε το κόμμα μας.
Η προσφυγή σε παραδοσιακά ρητορικά σχήματα και πρακτικές ελλοχεύει τον κίνδυνο να μετατρέψει το κόμμα σε αντίγραφο του παλιού καλού του εαυτού. Έτσι λοιπόν, με τρόπο αποφασιστικό, πρέπει να αποσείσουμε την εικόνα του παλαιοκομματικού σχηματισμού και να απαντήσουμε στις προκλήσεις του σήμερα με σύγχρονα πολιτικά εργαλεία και σύγχρονους ιδεολογικούς όρους. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει το κόμμα να αποκοπεί από την ιστορική του διαδρομή και ταυτότητα ως το κατ’ εξοχήν κόμμα του κέντρου, το οποίο προασπίζεται την μικτή και ρυθμισμένη οικονομία, τα ατομικά δικαιώματα για όλες τις κατηγορίες πολιτών και την δίκαιη λύση του κυπριακού. Αυτός είναι ο ελάχιστος κοινός ιδεολογικός παρονομαστής ο οποίος μας συνδέει με το παρελθόν και χαράζει το μέλλον μας. Πάνω σε αυτή την ελάχιστη βάση πολιτικών αρχών και αξιών, πρέπει να συγκροτήσουμε εξειδικευμένα προγράμματα πολιτικής τα οποία αφορούν στο σήμερα και όχι στο χτες.
-Είναι υπαρξιακό, το στοίχημα του ΔΗΚΟ στις βουλευτικές εκλογές. Συμφωνείτε με αυτό; Πιστεύετε ότι υπάρχει ή πρέπει να τεθεί ζήτημα ηγεσίας στο ΔΗΚΟ;
-Δυστυχώς στις τελευταίες εκλογές, καταφέραμε να οδηγηθούμε σε ποσοστά άκρως επικίνδυνα. Ως εκ τούτου αν δεν υπάρξει ανασυγκρότηση του κόμματος, οργανωτικά και επικοινωνιακά, υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω συρρίκνωσης του με απρόβλεπτες συνέπειες. Οφείλουμε , να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών . Όλοι μαζί ενωμένοι με την ηγεσία μας και το Νικόλα Παπαδόπουλο να βρεθούμε πάλι κοντά με τους απλούς συμπολίτες μας. Να μιλήσουμε για τα ζέοντα θέματα που τον απασχολούν. Να μην αφήσουμε τους ακροδεξιούς και αριστερούς λαϊκιστές να τα καπηλεύονται. Και όπου χρειάζεται να ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση, χωρίς φόβο και πάθος. Να αναδεικνύουμε τα ζητήματα της ακρίβειας, που καταδυναστεύουν τα κυπριακά νοικοκυριά, της ενέργειας, το πρόβλημα της στέγης που δεν επιτρέπει στα νέα ζευγάρια να κάνουν οικογένεια, την παράνομη μετανάστευση. Να φύγουμε λοιπόν από τα σαλόνια και να δούμε πάλι τα μικρά της καθημερινότητας. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να αναχαιτίσουμε την πτωτική τάση, να κερδίσουμε και πάλι την χαμένη μας αξιοπιστία. Αν καθυστερήσουμε και άλλο, ίσως δεν θα υπάρξει επιστροφή. Και αυτό θα είναι πλήγμα όχι μόνο για το ΔΗΚΟ αλλά και για τον κυπριακό λαό.

-Πού μπαίνει ο πήχης σε ο,τι αφορά τις βουλευτικές εκλογές; Τι ποσοστό θα ήταν ικανοποιητικό για το ΔΗΚΟ;
-Παρότι απέχουμε ένα μόνο χρόνο από τις βουλευτικές εκλογές, το πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό παραμένει ρευστό και ο κομματικός χάρτης ευμετάβλητος. Οποιαδήποτε απόπειρα να θέσουμε ελάχιστους πολιτικούς στόχους για το ΔΗΚΟ, σε αυτό το στάδιο είναι πρόωρη. Όταν το πλαίσιο της εκλογικής δράσης θα έχει σταθεροποιηθεί, θα είμαστε σε θέση όχι μόνο να θέσουμε ελάχιστους και μέγιστους στόχους αλλά και να προωθήσουμε τις στρατηγικές επίτευξης τους. Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, στην πολιτική αυτή είναι μια δυναμική διαδικασία η οποία εξελίσσεται και αναδιαμορφώνεται μέχρι την τελευταία νύχτα πριν τις εκλογές. Το μόνο το οποίο μπορώ να σας πω από τώρα με σιγουριά είναι ότι το ΔΗΚΟ δεν πρέπει να χάσει τον ρυθμιστικό του ρόλο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Ο ρυθμιστικός ρόλος του πολιτικού κέντρου ήταν αυτός που προστάτευσε σε δύσκολες εποχές την δημοκρατία μας, από την ιδεολογική πόλωση, τις ρητορικές ακρότητες και τις συγκρουσιακές πρακτικές. Το Δημοκρατικό Κόμμα υπήρξε ο ισχυρότερος πυλώνας πολιτικής σταθερότητας στην Κύπρο. Και αυτό τώρα καθίσταται το πιο σημαντικό πολιτικό ζητούμενο της κοινωνίας μας.
-Τι περιμένετε να αλλάξει μετά το συνέδριο και τις αποφάσεις που λήφθηκαν;
-Το συνέδριό μας διεξήχθη σε μια πρωτόγνωρα δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις περίοδο για το Δημοκρατικό Κόμμα. Τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις που λήφθηκαν είναι πολύ σημαντικά για την μετέπειτα πορεία, αλλά και για την ίδια την επιβίωσή του κόμματος. Έγινε ένας απολύτως δημοκρατικός και υγιής διάλογος για τις απαιτούμενες αλλαγές στο Καταστατικό μας. Θεωρώ ότι δόθηκε επαρκώς η δυνατότητα να ακουστεί δυνατά η φωνή της βάσης, να εκφραστούν χωρίς φόβο ή δισταγμό κριτικές απόψεις, να ειπωθούν παράπονα για λάθη και παραλείψεις που ενδεχομένως έγιναν, να ακουστούν καθαρές προτάσεις για την αναγέννηση του κόμματος αλλά και να αξιολογηθούν αντικειμενικά θετικές εξελίξεις. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει εισέλθει πλέον σε μια πορεία ανασυγκρότησης η οποία θα σέβεται τις ιστορικές καταβολές του ως το κυριότερο κεντρώο κόμμα της Κύπρου και η οποία ταυτόχρονα θα απευθύνεται στις διογκούμενες μάζες νέων και αποστασιοποιηθέντων ψηφοφόρων.

-Η εμπλοκή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην πολιτική πώς επηρεάζει το ΔΗΚΟ; Θα μπορούσε να υπάρξει ή θα επιδιωχθεί μία συνεργασία μαζί του;
-Δεν έχουμε καμία επίσημη πληροφόρηση για την εμπλοκή η όχι του κυρίου Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην πολιτική, ως εκ τούτου οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση είναι χωρίς αντικείμενο.
-Θα μπορούσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης να ηγηθεί ενός κοινού ψηφοδελτίου των κομμάτων του Κέντρου όπως ήταν και η πρόταση σας; Ή θα βλέπατε μία συνεργασία ενόψει προεδρικών εκλογών;
-Είναι πρόωρο θεωρώ, να ασχοληθούμε με τέτοιου είδους ζητήματα , αφού θα πρέπει να προηγηθεί η λήψη πολιτικών αποφάσεων σχετικά με την κοινή προσπάθεια όλων των παραγόντων του κέντρου για θεσμική συνεργασία.