Ο Ερσίν Τατάρ, κατά την άτυπη διάσκεψη της Γενεύης, τοποθετήθηκε εναντίον του διορισμού απεσταλμένου, αλλά δεν τα κατάφερε και λήφθηκε απόφαση για να διοριστεί. Απαίτησε όπως η αποστολή του απεσταλμένου περιοριστεί στη συζήτηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Χωρίς και πάλι αποτέλεσμα, αφού ο ρόλος του προσωπικού απεσταλμένου είναι άλλος.
Εκείνο που συμφωνήθηκε στη Γενεύη είναι πως η αποστολή του προσωπικού σχετίζεται με την ετοιμασία της επόμενης άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη στα τέλη Ιουλίου. Ο Τατάρ ωστόσο προσπαθεί επιστρέφοντας στα κατεχόμενα να επιβάλει ό,τι δεν μπόρεσε να πετύχει στη Γενεύη.
Διαδικασία συνεργασίας
Κατά τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων το καθήκον του προσωπικού απεσταλμένου που θα διοριστεί από το ΓΓ ΟΗΕ είναι να συμβάλει στη διαδικασία της συνεργασίας μεταξύ των πλευρών και όχι οι ουσιαστικές.
Στις δηλώσεις του ο Τατάρ (πηγή τ/κ Τύπος/ΓΤΠ) λίγο ή πολύ υποστήριξε πως όλες οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ακόμα και η άτυπη διάσκεψη της Γενεύης οφείλονται στον ίδιο:
«Εγώ ζήτησα αυτή τη συνάντηση. Δεν θέλω να είμαι η πλευρά που αποφεύγει, που δεν συνομιλεί. Εγώ είμαι αυτός που κρατάει ενεργές τις 12 τεχνικές επιτροπές. Εργάζομαι ως ηγέτης, που συνομιλεί μαζί με την ομάδα μου. Μακάρι να μπορέσουμε να ανοίξουμε πύλες, να κάνουμε βήματα στο θέμα της ενέργειας. Είμαι υποχρεωμένος να διασφαλίσω την καλύτερη συνεργασία μέχρι να υπάρξει συμφωνία».
Λέει μόνο αυτά που ζήτησε
Επανέλαβε ότι στον προσωπικό απεσταλμένο ανατέθηκε το καθήκον να εργαστεί σε τομείς συνεργασίας. «Ζήτησα συνεργασία σε κάθε θέμα. Η ε/κ πλευρά απέρριψε τις πρακτικές μας προτάσεις, όμως δεν άλλαξα άποψη. Θα πιέσω κάθε πόρτα. Έδωσα νέες προτάσεις και οδηγίες στον ειδικό μου αντιπρόσωπο για εντατικοποίηση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της αναζήτησης νέων τρόπων συνεργασίας. Για παράδειγμα, μπορούμε να κάνουμε κοινές εργασίες στο θέμα των μεταλλευμάτων. Μπορούμε να ανοίξουμε νέα σημεία διέλευσης. Μπορούμε να εργαστούμε για μια καθαρή Κύπρο. Μπορούμε να ξεπεράσουμε με κοινές εργασίες το ενεργειακό έλλειμμα. Τι είπαμε; Κοιτάζουμε στο μέλλον. Αντιλαμβάνομαι και εγώ τις διαφωνίες, τη στάση των ΗΕ. Καθορίσαμε τη νέα μας πολιτική με την Τουρκία. Ο κ. Φιντάν και η ομάδα του μάς παρείχε ισχυρή στήριξη», κατέληξε ο κ. Τατάρ.
Προπαρασκευή από διαπραγματευτές
Την Πέμπτη οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ είχαν την πρώτη τους συνάντηση με την άτυπη διάσκεψη της Γενεύης.
- Σύμφωνα με πληροφορίες μας η συνάντηση των διαπραγματευτών ήταν προπαρασκευαστική ενόψει της 2ας Απριλίου οπόταν θα συναντηθούν οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ στην οικία του Κόλιν Στιούαρτ.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, σε δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τα απορρέοντα της άτυπης συνόδου της Γενεύης.
Η λίστα της Γενεύης
Με την ολοκλήρωση της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη ο ΓΓ ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανακοίνωσε τη λίστα των θεμάτων που θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες στον διακοινοτικό τους διάλογο.
Η συζήτηση πρωτοβουλιών για την οικοδόμησης εμπιστοσύνης περιλαμβάνει το άνοιγμα τεσσάρων νέων σημείων διέλευσης, αποναρκοθέτηση, τη δημιουργία μιας Τεχνικής Επιτροπής για τη Νεολαία, πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη νεκρή ζώνη και την αποκατάσταση των κοιμητηρίων.
Συνεχίζει τις συναντήσεις
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με κάθε ευκαιρία συναντά Τούρκους αξιωματούχους. Ευρισκόμενος στο Παρίσι για την πολυμερή συνάντηση υψηλού επιπέδου άδραξε την ευκαιρία και είχε σύντομη συνομιλία με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Τζεβντέτ Γιλμάζ.
Νίκος Χριστοδουλίδης και Τζεβντέτ Γιλμάζ είχαν και κοινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη Ρώμη ο Κόμπος
Η περαιτέρω ενίσχυση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων Κύπρου-Ιταλίας, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος, ήταν στο επίκεντρο επίσκεψης εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου στη Ρώμη, στις 26 και 27 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Όπως σημειώνεται, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, ο κ. Κόμπος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο του ιταλικού κοινοβουλίου Λορέντζο Φοντάνα. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις περιφερειακές εξελίξεις, προστίθεται.
Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του, ο κ. Κόμπος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, και ακολούθησαν διευρυμένες διαβουλεύσεις με την συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων.