Από την ώρα που επέστρεψε στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ προσπαθεί να πείσει τους πάντες ότι στη Γενεύη συζητήθηκαν τα θέματα που ο ίδιος ζήτησε. Προσπαθεί εδώ και μια εβδομάδα να φτιάξει μια άλλη ατζέντα που, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, δεν έχει καμιά σχέση με τα όσα συζητήθηκαν στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης.

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε στο γραφείο του στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ προσπάθησε να πείσει τους παρευρισκόμενους ότι στην ατζέντα της άτυπης διάσκεψης ήταν η συνεργασία και όχι το Κυπριακό.

Το επιχείρησε αλλά…

Στη διάρκεια της άτυπης διάσκεψης, στις 18 Μαρτίου, ο Ερσίν Τατάρ επιχείρησε όντως να περάσει τη θέση του για συνεργασία ανάμεσα σε δύο χωριστές οντότητες. Η τοποθέτηση ήταν στη βάση της σύστασης ενός «κυπριακού συμβουλίου συνεργασίας».

Ωστόσο πέραν από την τοποθέτηση του Ερσίν Τατάρ δεν υπήρξε από άλλον ανάλογη προσέγγιση. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέδειξε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη πως αυτό που ζητά δεν  μπορεί να γίνει δεκτό και είναι εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Υπέδειξε επίσης ότι ανάλογες συνεργασίες με αυτή που θέλει ο Τατάρ γίνονται μόνο μεταξύ κρατών και όχι κοινοτήτων.

Θα εκμεταλλευθεί τη συζήτηση

Είναι εμφανές από την προσέγγιση του Ερσίν Τατάρ ότι θα επιχειρήσει να επιβάλει την ατζέντα του κατά τις προσεχείς συναντήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Θέλει να εκμεταλλευθεί τις συζητήσεις για μέτρα οικοδόμησης ανάμεσα στις δύο πλευρές ώστε ο διάλογος να είναι σε επίπεδο «κρατικών οντοτήτων» και όχι κοινοτήτων.

Ανάλογη προσέγγιση υπήρξε από τουρκοκυπριακής πλευράς και προ της Γενεύης. Σε όλες τις συζητήσεις ΜΟΕ η προσπάθεια ήταν να περάσει η θέση της ότι πρόκειται για διάλογο ανάμεσα σε κράτη.

Σημαντικές οι επόμενες συναντήσεις

Οι επόμενες συναντήσεις, σήμερα σε επίπεδο διαπραγματευτών και την ερχόμενη Τετάρτη σε επίπεδο ηγετών, είναι σημαντικές ως προς το κατά πόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά θα δείξει σημάδια συνεργασίας για να συζητήσει με την αντίστοιχη ελληνοκυπριακή εντός του πλαισίου και του πνεύματος που συμφωνήθηκε στη Γενεύη, ή κατά πόσο θα επιμείνει σε «διακρατικό διάλογο».

Η τακτική που θα ακολουθήσει οι τουρκική πλευρά θα καταδείξει και τις δυνατότητες επιτυχίας που θα έχει η νέα προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών.

Τι έδειξε η σύσκεψη Τατάρ

Αυτό που διαφαίνεται από τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ερσίν Τατάρ στο γραφείο του είναι πως θα επιμείνει στην γραμμή που ακολουθούσε και προ της Γενεύης. Εκτός από τη διαπραγματευτική του ομάδα εκεί ήταν και πρώην συνεργάτες του, γνωστοί για τη σκληρή τους γραμμή στο Κυπριακό, όπως είναι ο Εργκιούν Ολγκούν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του στη σύσκεψη υπό τον Τατάρ συμμετείχαν επίσης ο Γκιουνές Ονάρ, ειδικός αντιπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, ο Ατάι Αχμέτ Ρασίτ (πρώην «υπουργός»), ο Αϊτούγ Πλουμέρ (πρώην «πρέσβης») και οι Οζέρ Κανλί και Ισμαΐλ Μποζκούρτ.

Το 1 μεγαλύτερο του 0

Ο ηγέτης του αριστερού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχουρμάν σε δηλώσεις του (πηγή Βατάν/ΓΤΠ) προέβη σε νέα αξιολόγηση του αποτελέσματος της άτυπης διάσκεψης της Γενεύης. Υπέδειξε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ο Ερσίν Τατάρ ήταν αρνητικός σε κάθε μορφής συνάντηση και διάλογο με την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Ερχουρμάν, επίδοξος διάδοχος του Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακή κοινότητας ανέφερε και τα εξής: «Η αξιολόγησή μου για την Γενεύη είναι η εξής: Το ένα είναι μεγαλύτερο από το μηδέν. Μόνο με διάλογο και διπλωματία επιτυγχάνεται λύση. Ο τουρκοκυπριακός λαός θέλει λύση το Κυπριακό, όπως σε όλους τους τομείς. Θα προσεγγίσουμε όλα τα προβλήματα με προοπτική λύσης».

Από πλευράς ΡΤΚ ο Φικρί Τόρος ανέφερε ότι στη Γενεύη προέκυψαν ελπιδοφόρα αποτελέσματα και ότι έγιναν βήματα αναζωογόνησης της διαδικασίας διαλόγου. Ο Ερχάν Αρικλί (μέλος της «κυβέρνησης» του κατοχικού καθεστώτος) δεν βλέπει να έχουν γίνει «σημαντικά βήματα εκτός από ορισμένα θέματα» και ζήτησε «σοβαρή συνεργασία» μεταξύ των δύο πλευρών για ηλεκτρισμό και νερό.