Εκτροχιάστηκε εντελώς η συζήτηση χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών για τα επεισόδια με τους κυνηγούς την περασμένη Κυριακή οι οποίοι απέκοψαν και τις τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού προκαλώντας χάος, υπό την ανοχή της Αστυνομίας.

Βουλευτές «έπεσαν» στην κυριολεξία πάνω στον Αρχηγό Αστυνομίας όταν εισηγήθηκε να αναβληθεί η συζήτηση λόγω διπλής έρευνας που διέταξε μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης. Το θέμα ξέφυγε με έντονες τοποθετήσεις εκ μέρους των βουλευτών και κατέληξε σε κόντρα του προέδρου της Επιτροπής με τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ο Νίκος Τορναρίτης δήλωσε χθες πως η γραμματεία της επιτροπής Νομικών επικοινώνησε με την γραμματέα του υπουργού για να τον προσκαλέσει στη συνεδρία, έγινε επίκληση βεβαρημένης ατζέντας του Υπουργικού Συμβουλίου και ο Μάριος Χαρτσιώτης δεν προσήλθε. Για να έρθει άμεση διάψευση από τον υπουργό ότι η πρόσκληση ήρθε για εκπρόσωπο του υπουργείου και όχι τον υπουργό και πως ουδέποτε ειδοποιήθηκε ο υπουργός για να παραστεί.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό που πόρρω απέχει από την ουσία του ζητήματος, που ήταν τα όσα ζήσαμε την Κυριακή, με κλειστό ένα αυτοκινητόδρομο, φουκούδες αναμμένες μισόστρατα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρεμβαίνει ώστε να λήξει το φιάσκο που ταλαιπώρησε οδηγούς και κυρίως προκάλεσε την αγανάκτηση του κόσμου.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της επιτροπής Νομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε πως «είναι αδιανόητο μία ομάδα ατόμων, υπό το μανδύα της διαμαρτυρίας, κατάφερε να κλείσει τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο προκαλώντας χάος. Θέλουμε να ξέρουμε για ποιο λόγο η Αστυνομία έδειξε ξεκάθαρη ανοχή. Δεν γίνεται να επιτρέπετε σε οποιαδήποτε ομάδα να καταργεί τη δημόσια τάξη». Στη συνέχεια, ο κ. Τορναρίτης έθεσε κάποια ερωτήματα, όπως «με ποιο τρόπο καθησυχάζετε την κοινωνία ότι δεν θα υπάρχει αποκοπή δρόμων προς το αεροδρόμιο ή στο νοσοκομείο; Για ποιο λόγο έγινε αυτό; Γιατί αποκόπηκαν τέσσερις λωρίδες; Γιατί επετράπη το φιάσκο;».

Από πλευράς του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού σημείωσε πως «υπάρχουν διαφορετικές αποφάσεις, για διάφορες περιπτώσεις. Υπάρχουν φαινόμενα που πολίτες αναρτούν πανό και συλλαμβάνονται ή κάνουν δηλώσεις και συλλαμβάνονται και υπάρχει και αυτή η περίπτωση. Πρέπει να μας δώσετε εξηγήσεις». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Δαμιανού ζήτησε να μάθει τι έκανε ο υπουργός, την ημέρα της διαμαρτυρίας, αλλά και μετά, για να μην πάρει απάντηση από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς δεν ήταν ενήμερη. Η επιτροπή Νομικών ζήτησε όπως λάβει γραπτή απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, στη δική της τοποθέτηση, σημείωσε πως προκαλεί μεγάλη απογοήτευση, αγωνία και ανασφάλεια στο κοινό, να υπάρχουν εικόνες που αυτά τα φαινόμενα μπορούν να γίνονται, διακινδυνεύοντας να έχουμε άσχημα αποτελέσματα. Εμείς εστιάζουμε να βρεθεί η σωστή εφαρμογή αυτών των περιστάσεων». Ο σοσιαλιστής βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, εξέφρασε ενόχληση για δύο μέτρα και δύο σταθμά, τονίζοντας πως υπήρξε η περίπτωση του πανό και η σύλληψη δύο πολιτών, την 1η Οκτωβρίου και τώρα παρατηρήθηκαν αυτά τα φαινόμενα.

Διπλή έρευνα διέταξε ο Αρχηγός

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Θεμιστός Αρναούτης αιφνιδίασε χθες εν μέρει τα μέλη της επιτροπής Νομικών που ενώ ανέμεναν εξηγήσεις για τα τεκταινόμενα, τους ενημέρωσε ότι ζήτησε διοικητική και ποινική έρευνα μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης. Πριν γίνει αυτό, τη Δευτέρα την αμέσως επόμενη ημέρα της διαμαρτυρίας, ζήτησε από τον αστυνομικό διευθυντή Λάρνακας και έλαβε έκθεση γεγονότων για το τι έγινε τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Η διοικητική έρευνα αφορά στην αστυνομική διεύθυνση Λάρνακας που είχε και την ευθύνη του σχεδιασμού της επιχείρησης και η ποινική για τα όσα συνέβησαν στην Σκαρίνου, προφανώς για το άναμμα φωτιάς κ.ά. (είχε κυνηγούς που μετέφεραν μαζί τους το όπλο τους). Τη διοικητική έρευνα θα διενεργήσει ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Πανίκος Σταύρου.

Ως εδώ όλα καλά. Όταν ο Αρχηγός εισηγήθηκε μετά την τοποθέτησή του την αναβολή της συζήτησης του θέματος μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα ώστε να μην προκαταλάβει οτιδήποτε, οι βουλευτές αντέδρασαν, αφού ήθελαν εξηγήσεις ώστε να φτάσουν στο πρόσωπο που ενέκρινε την αποκοπή του αυτοκινητόδρομου. Οι τόνοι ανέβηκαν αμέσως απ’ όλους τους παρευρισκόμενους βουλευτές πλην αυτούς του ΕΛΑΜ.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας τόνισε πως έδωσε οδηγίες προς τον Υπαρχηγό για να γίνουν οι έρευνες, ενώ ερωτηθείς αν η Αστυνομία ήταν ενήμερη για τη διαμαρτυρία και αν έδωσε συγκατάθεση, σημείωσε πως «είναι αντικείμενο της έρευνας αυτό. Εγώ λέω ότι ήδη ξεκίνησε μία έρευνα διοικητική για το τι έγινε εκ μέρους της Αστυνομίας. Αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν πρόωρο να μιλήσουμε για αυτό. Δεν είμαστε στο στάδιο για διαθεσιμότητα. Στο παρόν στάδιο δεν θα τεθεί κάποιος σε διαθεσιμότητα. Πρέπει να έχουμε την έρευνα».

Η τοποθέτηση αυτή του Αρχηγού πυροδότησε την έντονη αντίδραση των βουλευτών, με τον Άριστο Δαμιανού να αναφέρει πως δεν είναι στις αρμοδιότητες του Αρχηγού να ζητήσει αναβολή μίας συνεδρίας. Τη θέση του Αρχηγού της Αστυνομίας, να μην προχωρήσει η συζήτηση, προσπάθησε να υπερασπιστεί και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Φαίδρα Γρηγορίου, η οποία με τη σειρά της σημείωσε ότι «με τις δύο έρευνες που ανέφερε ο Αρχηγός, όλα είναι κάτω από το μικροσκόπιο. Νομικά δεν μπορεί να λεχθεί οτιδήποτε είναι αντικείμενο έρευνας που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα».

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Δαμιανού πήρε εκ νέου τον λόγο και σε έντονο ύφος, ζήτησε να μάθει αν είναι θέση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι δεν μπορεί η Βουλή να κάνει κοινοβουλευτική έρευνα. «Θέλω να ξέρω αν είναι η θέση του υπουργού ότι δεν δικαιούμαστε να ασκούμε κοινοβουλευτικό έλεγχο στα δικά του θέματα;», διερωτήθηκε, με την κ. Γρηγορίου να αναφέρει πως δεν είναι αυτό που είπε. «Άρα τι λέτε; Θέλετε να μας φιμώσετε; Αυτό λέτε;», κατέληξε ο κ. Δαμιανού.

Παρεμβαίνοντας ο Αρχηγός ανέφερε ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί σε ένα μήνα, γι’ αυτό και ορίστηκε νέα συνεδρία για τις 23 Απριλίου.

Αντιπαράθεση Τορναρίτη-Χαρτσιώτη

Ζήτημα δημιουργήθηκε και για το κατά πόσον στη συνεδρία κλήθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης αλλά δεν παρέστη.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης για το θέμα, ανέφερε ότι η γραμματέας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών, επικοινώνησε τη Δευτέρα, 24 Μαρτίου με τη γραμματέα του υπουργού Δικαιοσύνης προκειμένου να απευθύνει επίσημη πρόσκληση προς τον υπουργό για συμμετοχή του στη συνεδρία της Επιτροπής. «Κατά την επικοινωνία, μας μεταφέρθηκε ότι, λόγω ήδη προγραμματισμένων υποχρεώσεων και ειδικότερα λόγω σοβαρών θεμάτων που θα είχε στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν θα καταστεί δυνατή η παρουσία του», προστίθεται.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω διαδικασία εφαρμόζεται απαρέγκλιτα σε κάθε περίπτωση κατά την οποία η επιτροπή Νομικών απευθύνει πρόσκληση προς Υπουργό. «Αυτά ακριβώς είναι τα πραγματικά γεγονότα», καταλήγει ο κ. Τορναρίτης.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαψεύδει ότι ο υπουργός προσκλήθηκε προσωπικά, σημειώνοντας ότι η ημερήσια διάταξη αφορούσε πρόσκληση εκπροσώπων του υπουργείου και όχι του ίδιου του υπουργού. Όπως τονίζει το υπουργείο, εκπροσωπήθηκε αρμοδίως από τη διευθύντρια του Τομέα Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την πρόσκληση που έλαβε.