Οι Κύπριοι βουλευτές που συμμετέχουν στις εργασίες της 26ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) προέβησαν σε παρεμβάσεις για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Η Διάσκεψη διοργανώνεται από το Κοινοβούλιο της Πολωνίας, στο πλαίσιο της πολωνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αντιπροσωπεία της Βουλής αποτελείται από τους βουλευτές Χάρη Γεωργιάδη (επικεφαλής), Γιώργο Κουκουμά, Ζαχαρία Κουλία, Αλέκο Τρυφωνίδη και Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η επίθεση εναντίον ενός κράτους αποτελεί επίθεση εναντίον όλων και ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να επιδεικνύει κοινή αποφασιστικότητα ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, να επενδύει στην άμυνά της και να εναντιώνεται σε αυταρχικούς και επιθετικούς ηγέτες.

Διερωτήθηκε πόσο πειστική μπορεί να είναι η ΕΕ, όταν από τη μία καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα, αλλά παραβλέπει άλλες αυταρχικές ηγεσίες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, φυλακίζουν ηγέτες της αντιπολίτευσης, στηρίζουν ανοιχτά ισλαμιστικές οργανώσεις όπως η Χαμάς, δεν εφαρμόζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας και απειλούν ευρωπαίους γείτονες. Χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι τέτοια καθεστώτα θεωρούνται δυνητικοί εταίροι στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, ενώ τόνισε ότι τα λάθη που επαναλαμβάνονται πλήττουν την αξιοπιστία της ΕΕ.

Ο κ. Κουκουμάς επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο δαπανούσαν τεράστια ποσά για την άμυνα, η Ευρώπη δεν έχει γίνει πιο ασφαλής. Τόνισε ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ στρέφονται προς μια οικονομία πολέμου και αναπτύσσουν προγράμματα επανεξοπλισμού, τα οποία δεν στηρίζει η κοινωνία. Η αύξηση των αμυντικών δαπανών, σημείωσε, σημαίνει μείωση κονδυλίων για την κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική, επηρεάζοντας την ανθρώπινη ασφάλεια και το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. Κατήγγειλε επίσης ότι η ΕΕ εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εξωτερική της πολιτική και διερωτήθηκε γιατί δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις ή εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, το οποίο –όπως είπε– διαπράττει γενοκτονία και φρικαλεότητες εναντίον των Παλαιστινίων.

Ο κ. Κουκουμάς αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η Τουρκία να παραμένει εταίρος στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, όταν κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος (Κύπρος), δεν συνεργάζεται για λύση στο Κυπριακό στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και οπισθοδρομεί προς τον αυταρχισμό. Οι παρεμβάσεις των Κύπριων βουλευτών εστίασαν στην ανάγκη για μια πιο συνεκτική και δίκαιη ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.

ΚΥΠΕ