Το συνέδριο πέρασε, τα μηνύματα στάληκαν, οι καταστατικές αλλαγές εγκρίθηκαν, αλλά τα δύσκολα για το ΔΗΚΟ τώρα αρχίζουν. Η μεγάλη ανησυχία των στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος όπως αποτυπώθηκε χθες μέσα από τις τοποθετήσεις τους, αφορά τις βουλευτικές εκλογές και το ποσοστό που θα πάρει το κόμμα.
Τα μηνύματα που φτάνουν στα γραφεία του κόμματος δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, έδειξε μέσα από την ομιλία του στο συνέδριο ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το σκηνικό. Άλλωστε θα είναι και για τον ίδιο μια μάχη επιβίωσης, όχι μόνο στην προεδρία του ΔΗΚΟ αλλά και γενικότερα στο πολιτικό σκηνικό.
Πέραν αυτών, είναι αντιληπτό και στην ηγεσία του ΔΗΚΟ αλλά και στα στελέχη του γενικότερα πώς το καταστατικό συνέδριο δεν αναμένεται από μόνο του να προσθέσει κάτι επί της ουσίας σε αυτή την προσπάθεια. Η μόνη αλλαγή εξάλλου που αποτελεί σημείο αναφοράς στο καταστατικό συνέδριο είναι ο περιορισμός των θητειών σε τρεις συνεχόμενες για πολιτειακά και κομματικά αξιώματα. Πρόνοια από την οποία εξαιρείται ο πρόεδρος του κόμματος και δεν θα τύχει και άμεσης εφαρμογής, αφού όσοι έχουν ήδη συμπληρωμένες τρεις και πλέον θητείες, δικαιούνται ακόμα μίας.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έδειξε πώς επιχειρεί να επιτύχει διεύρυνσης της εκλογικής βάσης του ΔΗΚΟ με την ένταξη της Αλληλεγγύης της Ελένης Θεοχάρους και την πρόσκληση προς το Γιώργο Βαρνάβα. Η στόχευση του όμως είναι κυρίως προς πρώην δηκοϊκούς και μέλη της ΔΗΠΑ, επιδιώκοντας τον επαναπατρισμό τους. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, θα μετρηθεί στην κάλπη. Πολιτικά ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ακολουθεί πλέον την γραμμή της πλήρους στήριξης της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, αλλάζοντας μάλιστα και ρητορική στο Κυπριακό προκειμένου να δείξει ταύτιση θέσεων.
Είναι προφανές ότι επιδιώκει να αναδείξει ρόλο κυβερνώντος κόμματος στο ΔΗΚΟ και να καθησυχάσει εσωκομματικές αντιδράσεις. Για ορισμένους βέβαια κομματικούς κύκλους, είναι μια γραμμή υψηλού ρίσκου καθώς μπορεί να τον αυτοεγκλωβίσει πολιτικά και τον ίδιο και το κόμμα, εάν σε κάποιο στάδιο, κριθεί αναγκαία η αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση.
«Με αυτό το συνέδριο το Δημοκρατικό Κόμμα κάνει μία νέα αρχή στη νέα εποχή.
Κάνουμε μία νέα αρχή με τις προσδοκίες των πολιτών μπροστά μας.
Με τις καταστατικές μας αλλαγές, προχωρούμε σε βήματα εκσυγχρονισμού και ανανέωσης. Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την καλύτερη επαφή με τη βάση και την κοινωνία, αλλά και τον περιορισμό των θητειών των κομματικών και πολιτειακών αξιωματούχων», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του χθες ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
>> Αντιπαράθεση Ερωτοκρίτου- Παπαναστασίου
Η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου παρουσιάστηκε το Σάββατο διαφοροποιημένη από την γραμμή της πλήρους ταύτισης με την Κυβέρνησης, δείχνοντας διάθεση για κριτική. Καταγράφηκε μάλιστα και αντιπαράθεση της κατά την διάρκεια της συζήτηση στην θεματική για την Οικονομία, με τον Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Παπαναστασίου. Συγκεκριμένα, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εξέφρασε τη θέση ότι, πρέπει να είναι πιο διεκδικητικοί για τον κόσμο, καταθέτοντας πέντε άξονες, οι οποίοι όπως είπε, είναι θέσεις του ΔΗΚΟ.
Συγκεκριμένα:
> Περαιτέρω αύξηση του αφορολόγητου ποσού
> Η διακοπή σύνδεσης φωτοβολταϊκών λόγω ανεπάρκειας δικτύου να μην χρεώνεται στους καταναλωτές. Αυτό ήταν και το σημείου έφερε αντίδραση από τον Υπουργό Εμπορίου, με την Χριστιάνα Ερωτοκρίτου να ανταπαντά πώς, όποιοι και αν είναι οι λόγοι που διακοπής της παροχής, δεν ευθύνονται οι καταναλωτές.
> Περαιτέρω μείωση φόρων, τελών και επιβαρύνσεων για τα καύσιμα ενέργειας και κίνησης στο πλαίσιο της σύστασης της ΕΕ.
> Αύξηση στεγαστικού αποθέματος με σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αξιοποίηση του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης
> Καμία διευκόλυνση στην Τουρκία για να επενδύσει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
>> Η πρόταση Λεωνίδου
Κατά την διάρκεια της χθεσινής μέρας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, κατέθεσε πρόταση για κοινό ψηφοδέλτιο των κομμάτων του Κέντρου στις βουλευτικές εκλογές. «Σε πιο θεσμικό επίπεδο, εισηγούμαι συνδιαμόρφωση ενός κοινού ψηφοδελτίου για τις επόμενες εκλογές με τα υπόλοιπα κόμματα του κέντρου. Όσοι γνωρίζουν τους μηχανισμούς λειτουργίας του κομματικού συστήματος της Κύπρου, διαθέτουν επαρκή πολιτική οξυδέρκεια να αντιλαμβάνονται ότι όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα του κεντρώου χώρου, έχουν να ωφεληθούν από μια τέτοια ρύθμιση. Η κίνηση αυτή, θα συνιστούσε απαρχή μιας εξελικτικής διαδικασίας ιδεολογικής ώσμωσης των κομμάτων του κέντρου, η οποία αποτελεί αναγκαία συνθήκη επίτευξης μακροπρόθεσμων στόχων, όπως η κομματική, ή η πολιτική συσσωμάτωση», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η πρόταση Λεωνίδου θα κατατεθεί προς συζήτηση στη Γραμματεία του κόμματος για να βολιδοσκοπηθεί κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί.