Η ατάκα του βουλευτή Λάρνακας του κόμματος Χρίστου Ορφανίδη ότι το κόμμα κινδύνευε να μετατραπεί σε ΣΥΡΙΖΑ εποχής Κασσελάκη, φαίνεται πώς δεν πέρασε απαρατήρητη από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, φρόντισε χθες να δώσει απάντηση από το βήμα του Συνεδρίου του κόμματος πώς το ΔΗΚΟ δεν θα γίνει πότε κόμμα Κασσελάκη και θα είναι πάντα το κόμμα του Σπύρου και του Τάσσου.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η πρόταση του Γ.Γ του κόμματος Γιώργου Σολωμού για διεύρυνση της εκλογικής διαδικασίας των εσωκομματικών εκλογών με δικαίωμα ψήφου σε όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους σήμερα δεν βρίσκεται στην λίστα των καταστατικών αλλαγών που οδηγούνται ενώπιον των συνέδρων του κόμματος.
Ως ιδέα, δεν εγκαταλείπεται, ωστόσο μεταφέρεται χρονικά σε μελλοντικό καταστατικό συνέδριο του κόμματος. Η επίσημη αναφορά από πλευράς ΔΗΚΟ, λέει ότι δεν υπήρχε ο χρόνος για να προλάβει η Επιτροπή που διορίστηκε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στην τελευταία συνεδρία της, για να ετοιμάσει συγκεκριμένη πρόταση στο καταστατικό συνέδριο. Είναι γεγονός ότι ο χρόνος που μεσολαβούσε από την συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι το σημερινό καταστατικό συνέδριο ήταν περιορισμένος. Διαφάνηκε όμως ότι υπήρχαν και έντονες αντιδράσεις που ενδεχομένως στην παρουσία χρονική συγκυρία να άνοιγαν ένα νέο μέτωπο και να έβαζαν τρικλοποδιά σε όλο το συνέδριο και την προσπάθεια της ηγεσίας να φέρει κόσμο πίσω στο ΔΗΚΟ.
Το καταστατικό μέρος του διήμερου συνεδρίου του ΔΗΚΟ αρχίζει στις 11 η ώρα στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνουν και οι πολιτικές παρεμβάσεις στελεχών του κόμματος με το ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται στην αναπληρώτρια πρόεδρο του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, για το πώς θα τοποθετηθεί σε σχέση με την πορεία του κόμματος και εάν θα ασκήσει κριτική προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ παρουσιάστηκε χθες πρώτη μέρα του συνεδρίου, με διάθεση για πιο σκληρή γραμμή προς την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και πιο απαιτητική διεκδίκηση για παροχές προς την κοινωνία. Χθες μάλιστα καταγράφηκε και αντιπαράθεση της κατά την διάρκεια της συζήτηση στην θεματική για την Οικονομία, με τον Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Παπαναστασίου. Συγκεκριμένα, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εξέφρασε τη θέση ότι, πρέπει να είναι πιο διεκδικητικοί για τον κόσμο, καταθέτοντας πέντε άξονες, οι οποίοι όπως είπε, είναι θέσεις του ΔΗΚΟ.
Συγκεκριμένα:
>> Περαιτέρω αύξηση του αφορολόγητου ποσού
>> Η διακοπή σύνδεσης φωτοβολταϊκών λόγω ανεπάρκειας δικτύου να μην χρεώνεται στους καταναλωτές. Αυτό ήταν και το σημείου έφερε αντίδραση από τον Υπουργό Εμπορίου, με την Χριστιάνα Ερωτοκρίτου να ανταπαντά πώς, όποιοι και αν είναι οι λόγοι που διακοπής της παροχής, δεν ευθύνονται οι καταναλωτές.
>> Περαιτέρω μείωση φόρων, τελών και επιβαρύνσεων για τα καύσιμα ενέργειας και κίνησης στο πλαίσιο της σύστασης της ΕΕ.
>> Αύξηση στεγαστικού αποθέματος με σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αξιοποίηση του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης
>> Καμία διευκόλυνση στην Τουρκία για να επενδύσει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Σημείο αναφοράς θα είναι και η πρόταση που αναμένεται να θέσει κατά την διάρκεια της παρέμβασης του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, ο οποίος εισηγείται την δημιουργία κοινού ψηφοδελτίου των κομμάτων του Κέντρου για τις βουλευτικές εκλογές. Δηλαδή να κατέλθουν στις βουλευτικές εκλογές με κοιό ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ.
Όσον αφορά τις καταστατικές αλλαγές, η σημαντικότερη αφορά τον περιορισμό των θητειών σε τρεις για πολιτειακά και κομματικά αξιώματα. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλία του, οριοθέτησε το πλαίσιο των καταστατικών αλλαγών ως άνοιγμα προς την κοινωνία των πολιτών.
«Ξεκινώντας με τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, θέλουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα προς την κοινωνία. Να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για την επαφή με τα μέλη μας αλλά και με τους πολίτες με ψηφιακές συνεδρίες και
δημοψηφίσματα για σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κόσμο.
Να κάνουμε βήματα εκσυγχρονισμού και ανανέωσης, όπως είναι ο περιορισμός των θητειών των κομματικών και πολιτειακών αξιωματούχων. Να δώσουμε έμφαση σε σημαντικά ζητήματα που ενδιαφέρουν την κοινωνία, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον. Να εξετάσουμε και να βρούμε τους τρόπους εκσυγχρονισμού του τρόπου εκλογής της ηγεσίας του κόμματος.
Προς τούτο το σκοπό, η Κεντρική Επιτροπή έχει αποφασίσει τη σύσταση ειδικής επιτροπή που θα εξετάσει και θα προτείνει, πριν από το επόμενο εκλογικό συνέδριο, συγκεκριμένες εισηγήσεις για το πως μπορεί να βελτιωθεί και να διευρυνθεί η εκλογική μας διαδικασία», δήλωσε.