Πατώντας στο πόδι στα κατεχόμενα έσπευσε να ανακοινώσει πρώτος ότι προτάθηκε η Ολγκίν για να αναλάβει ως προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Χωρίς όμως να πει ότι ο ίδιος στη διάρκεια των συζητήσεων στο Παλάτι των Εθνών ήταν κάθετα εναντίον και χρειάστηκε αρκετή ώρα διαβουλεύσεων με τον Τούρκο ΥΠΕΞ προκειμένου να δεχθεί.
Ο Τατάρ επιχείρησε να περιορίσει το ρόλο της Ολγκίν, πριν ακόμα ανακοινωθεί επισήμως, στη συζήτηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ωστόσο εκείνο που αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε από τον ΓΓ ΟΗΕ είναι πως προσωπικός απεσταλμένος στο Κυπριακό θα προετοιμάσει τα επόμενα βήματα προς τα εμπρός.
Έγινε αρκετή συζήτηση
Σύμφωνα με πληροφορίες μας στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου από πλευράς Γενικού Γραμματέα έγινε αρκετή συζήτηση διότι δεν αποδεχόταν ο Ερσίν Τατάρ έναν προσωπικό απεσταλμένο. Ήταν δηλαδή εντελώς αρνητικός στον όποιο διορισμό από πλευράς ΓΓ ΟΗΕ.
Στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης φέρεται να ανέφερε πως ο ίδιος θα ήθελε τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου αλλά αντιλαμβανόμενος ότι αυτό είναι δύσκολο τότε ήταν έτοιμος να δεχθεί τον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου, όπως ήταν και προηγουμένως.
Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία υποστήριζε τον διορισμό, ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε να είναι αρνητικός.
Άλλαξαν θέμα για λίγο
Ο Γενικός Γραμματέας άφησε στο πλάι τη συζήτηση για το διορισμό απεσταλμένου και πήγε στο θέμα της επόμενης συνάντησης, Εισηγήθηκε όπως η επόμενη συνάντηση πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου και πάλι στη Γενεύη με το ίδιο φόρματ.
Θα είναι δηλαδή και πάλι άτυπη διάσκεψη με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων και τριών εγγυητριών δυνάμεων.
Ακολούθησε σύντομο διάλειμμα
Μετά τη κατάληξη στο πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει ένα διάλειμμα και να επανέλθουν με το θέμα του διορισμού, που ήταν εκείνη τη στιγμή και το μόνο ανοικτό.
- Επανήλθαν και η συζήτηση συνεχίστηκε χωρίς να διαφαίνεται συμφωνία. Σε κάποιο σημείο ο Τατάρ φέρεται να υποστήριξε πως αφού διορίστηκε η Ολγκίν και δεν βρήκε κοινό έδαφος γιατί θα πρέπει να διοριστεί νέος απεσταλμένος.
Είχε απέναντι του όμως τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος επέμεινε καθιστώντας σαφές ότι θα υπήρχε απόφαση για διορισμό απεσταλμένου.
Ζήτησε να μιλήσει με Φιντάν
Ο Ερσίν Τατάρ ζήτησε ακολούθως χρόνο για να μιλήσει με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Οι δύο μίλησα αρκετά στην τουρκική και εν τέλει ο Τατάρ επανήλθε δηλώνοντας πως θα δεχόταν το διορισμό απεσταλμένου αλλά αυτός θα είχε να ασχοληθεί με τα ΜΟΕ.
Στον Τατάρ απάντησε αμέσως μετά ο ίδιος ο Γκουτέρες ξεκαθαρίζοντας του πως δεν ήθελαν απεσταλμένο για το ΜΟΕ. Και προχώρησε βάζοντας ενώπιον των συνομιλητών του τρεις επιλογές:
- Ειδικός απεσταλμένος για την Κύπρο,
- Ειδικός απεσταλμένος για κίνηση προς τα εμπρός,
- Ειδικός σύμβουλος για την ανάληψη την αποστολή καλών υπηρεσιών.
Μετά από την παρέμβαση του Τούρκου ΥΠΕΞ υπήρξε κατάληξη στη συγκεκριμένη αναφορά: Προσωπικός απεσταλμένος για ετοιμασία των επόμενων βημάτων.
Αν ήταν στο χέρι του Τατάρ
Η εκτίμηση που υπάρχει σε σχέση με τη συμπεριφορά του Τουρκοκύπριου ηγέτη είναι πως, αν ήταν στο χέρι του ούτε συμφωνία για απεσταλμένο θα υπήρχε και ούτε και νέα συνάντηση θα καθοριζόταν.
Εποικοδομητική στάση
Ο Χακάν Φιντάν ήταν και ο μόνος που δεν έκανε δηλώσεις όταν βρισκόταν στη Γενεύη. Επιστρέφοντας στην Άγκυρα δήλωσε πως «ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι ένας πραγματικά καταρτισμένος ηγέτης τον οποίο εκτιμούμε: ένα αξίωμα που αντανακλά τη συνείδηση του διεθνούς συστήματος σε κάποιο βαθμό. Ο Πρόεδρός μας αποδέχθηκε αυτή την πρόταση άτυπης συνάντησης για το Κυπριακό προκειμένου να δείξουμε την εποικοδομητική μας στάση».
Οι πραγματικότητες επί του εδάφους
«Όπως γνωρίζετε, ο Γενικός Γραμματέας διόρισε έναν ειδικό προσωπικό αντιπρόσωπο πριν από ένα χρόνο. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, ήρθε, είδε, μίλησε με όλες τις πλευρές για έξι μήνες και ετοίμασε έκθεση. Αυτή η έκθεση κατατέθηκε επίσης και ανέφερε: ‘Δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών’»
Έθεσε το ερώτημα: «Τώρα τι σημαίνει αυτό;», για να απαντήσει: «Υπάρχει ένα θέμα που υποστηρίζουμε εδώ και χρόνια. Υπάρχει μια πραγματικότητα στο νησί ότι δύο κοινότητες ζουν χωριστά, με τους δικούς τους θεσμούς». «Το γεγονός ότι η μία είναι αναγνωρισμένη ως κράτος και έχει πρόσβαση σε κάθε είδους ευκαιρίες ενώ η άλλη όχι είναι ο κύριος λόγος της αδικίας στο νησί. Αυτή η αδικία πρέπει να αποκατασταθεί», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός.