Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο κείμενο που υιοθέτησε πριν από λίγο παίρνει ξεκάθαρη θέση όσον αφορά το Κυπριακό διαμηνύοντας πως η όποια λύση θα πρέπει να βρίσκεται εντός του πλαισίου που καθορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ενώ την ίδια ώρα εκφράζεται στήριξη στους χειρισμούς του Προέδρου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.
Πιο συγκεκριμένα, στην παράγραφο για το Κυπριακό αναφέρονται τα εξής:
«Το ΕΛΚ καλωσορίζει την ανεπίσημη διευρυμένη συνάντηση της 18η Μαρτίου 2025 στη Γενεύη, που στόχο έχει να ανοίξει το δρόμο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό πρόβλημα, σταθερά εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ, το μόνο αποδεκτό πλαίσιο από πλευράς ΕΕ και διεθνούς κοινότητας, και σε ευθυγράμμιση με τους νόμους, της αρχές και τις αξίες της ΕΕ».
Συνεχίζοντας το ΕΛΚ συγχαίρει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη «για τις δεσμευτικές του προσπάθειες που οδήγησαν – για πρώτη φορά από το 2017 – σε θετικές εξελίξεις».
- Ενώ τονίζει πως «η επανένωση της Κύπρου αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ, η οποία στέκεται έτοιμη να αναλάβει ένα ενεργό ρόλο υποστηρίζοντας την υπό τον ΟΗΕ διαδικασία με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της».
Τέλος υπογραμμίζει πως «η επανένωση της Κύπρου θα αποτελέσει καταλύτη για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και για την ευρύτερη περιοχή».
Ενώπιον όλων συγχαρητήρια
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώπιον όλων των μελών του ΕΛΚ (συμπεριλαμβανομένης και της Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αννίτας Δημητρίου) συνεχάρη τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη δουλειά που έγινε στη Γενεύη και για το αποτέλεσμα της άτυπης διάσκεψης.
Ανάλογες τοποθετήσεις έγιναν τόσο από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Άλλες αναφορές στο κείμενο του ΕΛΚ
Στο κείμενο που υιοθέτησαν οι ηγέτες του ΕΛΚ αναφέρεται επίσης ότι πρέπει να υποστηριχθεί η ασφάλεια των προμηθειών (περιλαμβανομένους και της αποθήκευσης), οι ζωτικής σημασίας υποδομές και η απρόσκοπτη διακίνηση στρατιωτικού προσωπικού και υλικού, όπως επίσης και η ενίσχυση της ασφάλειας συνόρων και θαλάσσιου ελέγχου στη Μεσόγειο, αντιμετωπίζοντας υβριδικές απειλές και σχετικές με τη μετανάστευση προκλήσεις ασφάλειας.
Γίνεται ακόμα αναφορά στο ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 47 της Συνθήκης της ΕΕ το οποίο καταδεικνύει τη σαφή βούληση για αλληλεγγύη.
Σε άλλο σημείο υποδεικνύει πως «η ασφάλεια και η εξωτερική πολιτική πρέπει να λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις ευαισθησίες όλων των κρατών μελών και να δείχνουν σεβασμό στην κυριαρχία, την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα τους, τηρώντας το ευρωπαϊκό δίκαιο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ.