Πρωτοφανής κοινή παρέμβαση από τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Με κοινή τους επιστολή Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στέλνουν μηνύματα τόσο σ’ ότι αφορά τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού όσο και σε σχέση με το ρόλο που μπορεί η ΕΕ να παίξει.

Η επιστολή στάλθηκε με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόσο με τον Αντόνιο Κόστα όσο και με την Ούρσουλα φον ντερ Λάειν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή VDL και Κόστα ευχαριστούν τον κ. Γκουτέρες για τη συνεχή προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού και για την προσωπική του δέσμευση για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειές σας για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την Κύπρο», σημειώνουν και εκφράζουν την εκτίμησή τους για το έργο που επιτέλεσε η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, η Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, το οποίο, όπως σημειώνουν, έχει συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη μιας νέας θετικής δυναμικής, καθώς και το έργο των Ηνωμένων Εθνών επί τόπου και στην ευρύτερη συζήτηση για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Εκφράζουν επίσης ικανοποίηση που η συνάντηση με τους ηγέτες των δύο κυπριακών κοινοτήτων στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου οδήγησε στη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ τους. «Ελπίζουμε ότι η διευρυμένη συνάντηση αυτής της εβδομάδας στη Γενεύη θα φέρει περαιτέρω πρόοδο και θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για επίσημες διαπραγματεύσεις», σημειώνουν στην επιστολή.

Ενημερώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο

Μετά το δείπνο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε σύντομη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία την οποία και ενημέρωσε τόσο για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε προς την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και για το έγινε στο τραπέζι που καθόταν με τον ΓΓ ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, παρά τις αρχικές προβλέψεις, τελικά το Κυπριακό δεν ήταν στο μενού του δείπνου. Η συζήτηση στο τραπέζι του ΓΓ στο οποίο βρίσκονται οι πέντε επικεφαλής των αντιπροσωπειών είχε να κάνει με διεθνή ζητήματα και όχι για το Κυπριακό. Ο Ερσίν Τατάρ που πήγε έτοιμος να ξεκινήσει να αγορεύει επί των θέσεων του τελικά μετά από υπόδειξη του ΓΓ φύλαξε τις σημειώσεις του για τις συναντήσεις της Τρίτης.

Η δήλωσε Λετυμπιώτη

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου σήμερα το μεσημέρι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και ακολούθως είχε επικοινωνία τόσο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «όπου και οι δύο εξέφρασαν τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες που καταβάλλουμε, στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέστειλαν από κοινού επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, «μια επιστολή που αποστάλθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και που, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, πρόκειται για μια κίνηση υψηλής σημασίας και αξίας τόσο ως προς την χρονική στιγμή, αλλά ως προς το περιεχόμενο και τα μηνύματα που αυτή περιέχει».

«Αποτελεί επί της ουσίας μια ουσιαστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια κρίσιμη στιγμή και είναι ασφαλώς και σε συνέχεια της δεδηλωμένης πρόθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι παρούσα σε αυτήν την πολυμερή διάσκεψη, αλλά και να διαδραματίσει εκείνο τον ρόλο που της αναλογεί», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι είναι «ακόμα μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο με όλα τα μέσα που διαθέτει και σε όλα τα στάδια της διαδικασίας

Τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη με Φιντάν

Με την ολοκλήρωση του δείπνου και αφού αποχώρησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, έμειναν πίσω ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν. Οι δύο συνομιλήσαν για ένα 15λεπτο χωρίς να γίνει γνωστό το περιερχόμενο της κουβέντας που είχαν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρά τα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων περιορίστηκε να αναφέρει πως ήταν μια κοινωνικού τύπου συνομιλία ανάμεσα στους δύο και δεν έδωσε οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες.

Οι συνδαιτυμόνες στο δείπνο Γκουτέρες

Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετέχει στο δείπνο μαζί με τον διαπραγματευτή της Ελληνοκυπριακής πλευράς, Μενέλαο Μενελάου. Στο δείπνο συμμετέχει επίσης ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ με τον ειδικό απεσταλμένο του, Γκιουνές Ονάρ.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συμμετέχει στο δείπνο μαζί με την Υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου συμμετέχουν ο Υφυπουργός Ευρώπης Στίβεν Ντάουτι και ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Μάικλ Τέιθαμ.

Από την τουρκική πλευρά, συμμετέχει ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, μαζί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι.

Εκ μέρους των ΗΕ στο δείπνο θα παρακαθίσουν ο κ. Γκουτέρες η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

Η παρέμβαση Αντόνιο Κόστα λίγο πριν το δείπνο

Πλήρης στήριξη στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στη Γενεύη.

Επαναλαμβάνουμε τη σταθερή μας δέσμευση για την επανένωση της Κύπρου, μέσω μιας συνολικής διευθέτησης στη βάση μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το philenews:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο της και να εντείνει τις προσπάθειές της για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας.

Η σύνθεση του αποψινού δείπνου αλλά και οι αυριανές συναντήσεις (διμερείς και ολομέλεια διάσκεψης) προσφέρονται για να συζητηθεί και η ουσία του Κυπριακού, σύμφωνα με τη θέση της Λευκωσίας.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα προσέλθει στο αποψινό δείπνο έτοιμος να συζητήσει και θέματα ουσίας. Και αυτό θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, και η θέση που θα διατυπώσει ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του.

Δείπνο με ουσιαστικό περιεχόμενο

Το δείπνο του Γενικού Γραμματέα προς τους συμμετέχοντες στην άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό θα ξεκινήσει γύρω στις 7 το βράδυ και υπολογίζεται να διαρκέσει γύρω στις 2 ώρες. Από τις έως τώρα πληροφορίες έχει ξεκαθαρίσει πως το δείπνο θα έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και θα αφορά το βασικό ζητούμενο για το οποίο έχει συγκληθεί η άτυπη διάσκεψη, δηλαδή η αναζήτηση για το πως θα προχωρήσει προς τα εμπρός η διαδικασία στο Κυπριακό.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως με τη έναρξη του δείπνου θα δοθεί χρόνος στον κάθε συμμετέχοντα να τοποθετηθεί. Και στο τέλος θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Γιατί είναι η σημαντική η τοποθέτηση Γκουτέρες

Η εκτίμηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι πως η τοποθέτηση του Αντόνιο Γκουτέρες στο δείπνο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί ενδεχομένως να δώσει ένα στίγμα των προθέσεών τους και τι αναμένει να ακούσει ή να συζητήσει κατά τις αυριανές συναντήσεις.

Ταυτόχρονα θα λύσει και την αγωνία που έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ως προς το στόχο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μέσα από τη σύγκληση της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό.

Επιστολή ΠτΔ προς ΓΓ με δύο μηνύματα

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία, στη διάρκεια της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ότι ευθύς μετά την παραλαβή της πρόσκλησης από το Γενικό Γραμματέα του έστειλε επιστολή.

Στην επιστολή καταγράφονται δύο μηνύματα από πλευράς Νίκου Χριστοδουλίδη: Πρώτον, αναγνωρίζει την προσπάθεια που καταβάλλει ο ΓΓ ΟΗΕ με στόχο να αναβίωση των προσπαθειών στο Κυπριακό, και δεύτερον, ξεκαθαρίζει πως στην άτυπη διάσκεψη προσέρχεται υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα πάει στο αποψινό δείπνο έτοιμος για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν πως όλο αυτό το διάστημα υπήρξε πάρα πολύ καλή και συστηματική προετοιμασία προκειμένου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι έτοιμος να απαντήσει τον όποιο ελιγμό ή τοποθέτηση προέλθει από τους άλλους συμμετέχοντες στις συναντήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις δηλώσεις του σημείωσε: «Η προετοιμασία είναι εντατική, η βούληση είναι ξεκάθαρη και οι θέσεις μας είναι σαφείς, θέσεις πάντοτε εντός του συμφωνημένου πλαισίου, όπως αυτό καθορίζεται σε όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη «είναι μια κρίσιμη στιγμή και ως τέτοια επιδεικνύουμε εκείνη την υπευθυνότητα, εκείνη τη σοβαρότητα με τον τρόπο με την οποία την προσεγγίζουμε. Έχει γίνει και θα συνεχίσει μια πολύ εντατική προεργασία και προετοιμασία, ακριβώς για να είμαστε σε θέση να συμβάλουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Τελευταίες πινελιές από το Εθνικό Συμβούλιο

Η πρώτη, επί ελβετικού εδάφους, συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αποσκοπούσε πρωτίστως στο να ακούσει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εισηγήσεις και απόψεις από την πολιτική ηγεσία επί συγκεκριμένων πιθανών σεναρίων που μπορεί να προκύψουν στη διάρκεια της αποψινής και των αυριανών συναντήσεων.

Όπως πληροφορούμαστε όλοι οι συμμετέχοντες στο Εθνικό Συμβούλιο εξέφρασαν διάφορες εισηγήσεις και απόψεις προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για το πως θα μπορούσε να κινηθεί αναλόγως των περιπτώσεων που θα προκύψουν.

Πρωτοφανής σύμπνοια

Αυτό που σημειώνεται, μάλιστα εντόνως, είναι η πρωτοφανής σύμπνοια της πολιτικής ηγεσίας στη διάρκεια της πρωινής συνεδρίας. Πέραν του ότι σημείωσαν με ικανοποίηση την πρωτοφανή προετοιμασία που έγινε ενόψει των συναντήσεων στη Γενεύη, έδειξαν ότι είναι έτοιμοι να συνδράμουν με εισηγήσεις και προτάσεις.

Όσοι δε είχαν εμπειρίες από προηγούμενες ανάλογες συναντήσεις του Εθνικού Συμβουλίου τόνιζαν με έμφαση το πολύ καλό κλίμα και το ότι η πολιτική ηγεσία κοίταζε προς το ευρύτερο καλό παρά το όποιο κομματικό συμφέρον.

Αποδείχθηκε η σημασία της παρουσίας του

Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται από τους απόντες από τη Γενεύη και όσους επιχειρούν να μειώσουν τη σημασία της διάσκεψης, είναι κοινά αποδεκτό πως η κάθε άλλο παρά ασήμαντη ήταν η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας. Οι πρωινές τους παρεμβάσεις κατέδειξαν και τη σημασία της δικής τους παρουσίας και πόσο βοηθητικό είναι να εκφράζουν απόψεις και να προβαίνουν σε εισηγήσεις καθώς τρέχουν τα γεγονότα.

Ικανοποίηση από πλευράς κυβέρνησης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την συζήτηση στο Εθνικό πολύ παραγωγική λέγοντας ότι θα συνεχιστεί και σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου εκ νέου απόψε μετά την ολοκλήρωση του δείπνου.

«Παρά τις διαφορετικές ενδεχομένως επί μέρους προσεγγίσεις, εκείνο το οποίο θα πρέπει να σημειώσουμε με μεγάλη ικανοποίηση, να τονίσουμε, να υπογραμμίσουμε, είναι την ενότητα, αλλά και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, το σύνολο του Εθνικού Συμβουλίου που βρίσκεται μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα στη Γενεύη».

Υπάρχει μια ομοθυμία, ένα πνεύμα ενότητας εποικοδομητικό, ανέφερε, με ένα κοινό στόχο, τον στόχο να μπορέσει αυτή η πολυμερή διάσκεψη να αποτελέσει το εφαλτήριο προς την άρση του αδιεξόδου, προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ανοικτή γραμμή με Αθήνα

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο και κρατεί πλήρως ενήμερο για εξελίξεις.

Στη Γενεύη εκπροσωπώντας την Ελλάδα θα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος νωρίτερα σήμερα αναφέρθηκε στο Κυπριακό.

«Σήμερα το βράδυ θα εκκινήσουμε τις άτυπες συζητήσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Κύπρος δεν μπορεί πια να είναι διαιρεμένη. Η διαίρεση δεν μπορεί ποτέ να είναι η λύση. Η σύνθεση είναι μόνο η λύση, για μια ενωμένη Ευρώπη, για έναν ειρηνικό κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ήδη έχει συμφωνηθεί, θα πρέπει να είναι ενεργώς παρούσα στην επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Στη Γενεύη και η Τζούλια Μπερτετζόλο

Ο γρίφος της ευρωπαϊκής παρουσίας στην ΕΕ λύθηκε μερικώς καθώς νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι στη Γενεύη θα βρίσκεται η επικεφαλής του τμήματος Κυπριακού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τζούλια Μπερτετζόλο.

Φτάνοντας στη Γενεύη θα συναντηθεί με την υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μαριλένα Ραουνά.

Απ’ εκεί και πέρα ποιες άλλες συναντήσεις θα έχει η εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές και το που θα βρίσκεται αύριο κατά τη ολομέλεια της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο.

Η παρέμβαση Αντόνιο Κόστα λίγο πριν το δείπνο

Πλήρης στήριξη στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στη Γενεύη.

Επαναλαμβάνουμε τη σταθερή μας δέσμευση για την επανένωση της Κύπρου, μέσω μιας συνολικής διευθέτησης στη βάση μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο της και να εντείνει τις προσπάθειές της για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας.