Αρχίζει απόψε στη Γενεύη μια ακόμα σημαντική διάσκεψη για το Κυπριακό, την οποία έχει συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στοχεύοντας σε μια μίνιμουμ συμφωνία η οποία θα επιτρέψει στο να αρχίσει ένα διάλογος με ζητούμενο την επανέναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
Οι κινήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες συνεχίζουν να αποτελούν τον άγνωστο «Χ» αυτής της άτυπης διάσκεψης.
Τα πέντε συμμετέχοντα μέρη έχουν εν πολλοίς ανοίξει τα χαρτιά τους όλο το προηγούμενο διάστημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και η τελευταία τους κίνηση. Εκείνος που κράτησε κλειστά τα χαρτιά του προκαλώντας και σχετικό άγχος στους ενδιαφερόμενους, είναι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας.
Γιατί έχει σημασία
Το πως θα τοποθετηθεί και θα κινηθεί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει ιδιαίτερη σημασία και από τις δικές του ενέργειες θα εξαρτηθεί και η προοπτική της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη.
Μια μίνιμουμ συμφωνία στη βάση ενός οδικού χάρτη η θα στείλει από τη μια θετικό μήνυμα όσον αφορά τις προσπάθειες στο Κυπριακό και από την άλλη θα δεσμεύσει όλους τους συμμετέχοντες για τα βήματα που θα ακολουθήσουν.
Το ερωτηματικό
Με κλειστά χαρτιά είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος με σιγουριά τις κινήσεις που θα γίνουν από πλευράς Ηνωμένων Εθνών. Γι’ αυτό και υπάρχει ένα ερωτηματικό αλλά και μια ανησυχία.
Μεγαλύτερη από τις ανησυχίες μια κίνηση από πλευράς Γενικού Γραμματέα που θα εμπεριέχει πειραματισμούς ως προς τη βάση των διαπραγματεύσεων και θα επηρεάζει και τις επιτευχθείσες συγκλίσεις.
Πρώτη γεύση στο δείπνο
Μία πρώτη γεύση των προθέσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ελπίζουν να πάρουν απόψε οι συμμετέχοντες στην άτυπη διάσκεψη. Ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει προσκαλέσει για τις 7 το βράδυ δείπνο εργασίας στο οποίο θα συμμετέχουν οι πέντε επικεφαλής οι οποίοι θα συνοδεύονται και με έναν συνεργάτη τους. Τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη θα συνοδεύει ο διαπραγματευτής, Μενέλαος Μενελάου.
Σ’ αυτή την πρώτη συνάντηση αναμένεται ότι θα διαφανεί ποιο είναι το ζητούμενο από πλευράς ΓΓ ΟΗΕ και τι θέλει από τους πέντε που βρίσκονται στη Γενεύη.
Και στη βάση αυτών που θα καταθέσει ενώπιον τους ο ΓΓ θα αναμένει, όπως εκτιμάται από διπλωματικούς κύκλους, να λάβει την επομένη απαντήσεις, πριν πάνε στην ολομέλεια της άτυπης διάσκεψης.
Λίγο πριν ανέβει στο αεροσκάφος
Στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ακολούθησε μια εποικοδομητική – όπως από το περιβάλλον του χαρακτηρίστηκε – τακτική ευελπιστώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσει προς την προσπάθεια να υπάρξει κάποια πρόοδος κατά τις συναντήσεις στη Γενεύη.
«Σε πολύ λίγες ώρες μεταβαίνω στη Γενεύη, γνωρίζοντας πολύ καλά τους στόχους και τις επιδιώξεις μας, με την προσδοκία ότι η άτυπη διευρυμένη συνάντηση θα σηματοδοτήσει τη συνέχεια της πρωτοβουλίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού», είπε ο Πρόεδρος στον επιμνημόσυνο λόγο του, στο 31ο Ετήσιο Μνημόσυνο του Θεόφιλου Γεωργιάδη που τέλεστηκε στην Αγλαντζιά.
Περιορισμένες προσδοκίες
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, η δημόσια ρητορική της άλλης πλευράς «αλλά και η μέχρι τώρα στάση που ακολουθεί περιορίζουν τις προσδοκίες μας. Παρόλα αυτά, εμείς θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη του διαλόγου που, ναι, θα οδηγεί στην απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Το οφείλουμε σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για τούτο τον τόπο, το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στην πατρίδα μας».
Ζητούμενο, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είναι η επίτευξη λύσης που θα τερματίσει οριστικά τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και θα επιτρέψει στη χώρα μας να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ενωμένο ευρωπαϊκό κράτος, που θα προσφέρει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους του τη δυνατότητα να ζουν και να δημιουργούν σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.
Οι πρώην δηλώνουν απαισιόδοξοι
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διαπραγματευτές με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ εξέφρασαν διαβαθμισμένη απαισιοδοξία για τις προοπτικές της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό η οποία αρχίζει σήμερα στη Γενεύη.
Οι πρώην Ελληνοκύπριοι διαπραγματευτές Γιώργος Ιακώβου και Ανδρέας Μαυρογιάννης, μαζί με τους πρώην Τουρκοκύπριους διαπραγματευτές, Οζντίλ Ναμί και Κουντρέτ Όζερσαϊ, στις δηλώσεις τους συγκλίνουν σε ορισμένα κρίσιμα συμπεράσματα, όπως το ότι η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ και ότι η Τουρκία έχει μετατοπιστεί στρατηγικά προς την υποστήριξη λύσης δύο κρατών αντί της ομοσπονδίας.
Όλοι αναφέρονται στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά το 2017 ως κρίσιμο σημείο καμπής, με τον κ. Ναμί να τις περιγράφει ως «το πλησιέστερο σημείο προς τη λύση». Όσον αφορά δε την επικείμενη συνάντηση στη Γενεύη, το καλύτερο που έχουμε να προσδοκούμε από αυτές, συνοψίζουν, είναι μια συμφωνία ως προς τις διαδικασίες, όπως ο διορισμός νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ και η σύσταση ομάδων εργασίας για τη συνέχιση του διαλόγου.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων και η κυπριακή αποστολή
Η Κυπριακή αποστολή στη Γενεύη έφτασε στον προορισμό της χθες βράδυ και το πρόγραμμα συναντήσεων και συσκέψεων ξεκινά επισήμως από σήμερα.
Στις 11 το πρωί (τοπική ώρα) ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα προεδρεύσει μιας πρώτης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.
Στις 7μμ ο ΓΓ θα παραθέσει δείπνο προς τους επικεφαλής των πέντε αντιπροσωπειών.
Αύριο Τρίτη
Στις 9 το πρωί (τοπική ώρα) θα πραγματοποιηθούν οι χωριστές συναντήσεις του ΓΓ ΟΗΕ με τις αντιπροσωπείες.
Στις 11.50πμ θα βρίσκονται όλοι συμμετέχοντες στη διάσκεψη στο Παλάτι των Εθνών για «οικογενειακή φωτογραφία».
Στις 12 ξεκινά η άτυπη διάσκεψη της Γενεύης με εισαγωγική τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Γύρω στις 3μμ (ώρα Γενεύης) θα ολοκληρωθεί η άτυπη διάσκεψη.
Θα ακολουθήσει ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου.
Γύρω στις 9 το βράδυ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ περίπου την ίδια ώρα τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής θα αναχωρήσουν από τη Γενεύη για την Κύπρο.
Αυτοί θα βρίσκονται στην αποστολή με τον ΠτΔ
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στη Γενεύη, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλένα Ραουνά, ο Διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς κ. Μενέλαος Μενελάου, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Τάσος Τζιωνής, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Δώρος Βενέζης και οι κ.κ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Λεβόν Αρακελιάν, Βασίλης Πρωτοπαπάς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας θα συνοδεύουν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης και η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κα Μαίρη-Αν Σταυρινίδου.
Από πλευράς Εθνικού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κα Αννίτα Δημητρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ κ. Μάριος Καρογιάν, ο Εκπρόσωπος των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Κυριάκος Τσιμίλλης.
Στη Γενεύη θα βρίσκεται και ομάδα 22 εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης για να καλύψουν τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης.