Με την Κυπριακή Κυβέρνηση και τον εκπρόσωπο της κατοχικής δύναμης να έχουν τεράστιες διαφορές πραγματοποιείται στις 17-18 Μαρτίου 2025 η «άτυπη πενταμερής διάσκεψη των δύο μερών στα γραφεία του ΟΗΕ στην Γενεύη».

Δυστυχώς πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις η τουρκική κατοχική δύναμη άρχισε να καταγράφει επιτυχίες.

1ον Η συνάντηση χαρακτηρίζεται ως άτυπη ενώ θεωρείται ως μέρος του διαπραγματευτικής διαδικασίας. Τι εξυπηρετεί ο όρος «άτυπη» σε τι διαφέρει από τις άλλες διαπραγματεύσεις;

2ον Τα δύο μέλη είναι από την μία η Ε/Κ κοινότητα που δεν είναι μέλος του ΟΗΕ ή της Ε.Ε. και από την άλλη η Τ/Κ που επίσης δεν είναι μέλος των δύο αυτών οργάνων. Πως λοιπόν ένα μη μέλος μπορεί να επικαλεστεί βοήθεια από τους πιο πάνω οργανισμούς; Μήπως έτσι καταλήγουμε στην ισότητα και  διαλύουμε και την Κυπριακή Κυβέρνηση και την τουρκική κατοχή;

Διάφορες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προτείνουμε μορφή ομοσπονδίας αποκεντρωμένη παρ΄ όλο που αναμένεται να την απορρίψει ο Τατάρ. Όμως θα μας μείνει τούτο που προτείνουμε και θα καταγραφεί ως κεκτημένο των συνομιλιών.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να μην επιτύχουν οι συνομιλίες αλλά να μην καταρρεύσουν . Θα βρεθεί ένας τρόπος να συνεχισθούν οι συνομιλίες. Στην ουσία θα πανηγυρίζουν όλοι, στην πραγματικότητα όμως εμείς θα είμαστε χαμένοι και οι Τούρκοι κερδισμένοι. Αυτό περιμένει και το ΑΚΕΛ για να επιτεθεί στο πρόεδρο και στο ΔΗΣΥ και να υποστηρίζει ότι μόνο οι προτάσεις του μπορούν να επιτύχουν το σπάσιμο του αδιεξόδου και να οδηγήσουν σε λύση. Πράγμα που κατά την άποψη μου είναι εξωπραγματικό. Οι διαπραγματευτές είναι πολύ καλοί.

Εκείνο που πρέπει να αλλάξει είναι η στρατηγική μας. Το κυπριακό δεν είναι θέμα διαφοράς των δύο κοινοτήτων αλλά εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Αν συνεχίσουμε να το διαχειριζόμεθα σαν δικοινοτική διαφορά το αποτέλεσμα των συνομιλιών θα είναι πάντα, ή μόνιμο αδιέξοδο ή λύση τουρκικών προδιαγραφών. Αυτή η αλλαγή είναι αρκετά δύσκολη. Δεν είναι όμως ακατόρθωτη όπως απέδειξαν και τα τελευταία γεγονότα.

  • Πρώην Βουλευτής