Ισραήλ, μαζί με Κύπρο και Ελλάδα, δεν παραχωρούν τον έλεγχο της περιοχής στην Τουρκία και απορρίπτουν τις προσπάθειες της Άγκυρας να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής της περιφερειακής σταθερότητας.

Σαφή μηνύματα ενόψει Γενεύης τόσο σ’ ό,τι αφορά την Τουρκία έστειλε η τριμερής της Αθήνας αλλά ξεκάθαρη τοποθέτηση του Ισραήλ σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Η τριμερής των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ έκανε κι ένα πρώτο βήμα όσον αφορά την αναβίωση των συναντήσεων 3+1 που είχαν δημιουργηθεί από προηγούμενης κυβέρνησης Τραμπ και εγκαταλείφθηκαν στη διάρκεια της προεδρίας Μπάιντεν.

Σημαντικές αναφορές για το Κυπριακό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος τη Δευτέρα θα βρίσκεται στη Γενεύη για την άτυπη διάσκεψη, τόνισε πως η επανεκκίνηση της προσπάθειας στο Κυπριακό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου.

Από την πλευρά του, απαντώντας σε ερωτήσεις για το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σάαρ, είπε ότι θέση της Κυβέρνησής του είναι ότι στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού από την Τουρκία. Επεσήμανε, δε, ότι το Ισραήλ τάσσεται εναντίον των προσπαθειών της Τουρκίας να παρουσιάσει τον εαυτό της ως έναν υπερασπιστή της περιφερειακής σταθερότητας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, είπε, στο πλαίσιο των δηλώσεων των τριών Υπουργών πως «η κυπριακή κυβέρνηση προσέρχεται στη Γενεύη πλήρως προσηλωμένη για να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να αφορά στην επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων».

Αναβιώνει το σχήμα 3+1 με ΗΠΑ

Οι τρεις ΥΠΕΞ εξέφρασαν την ισχυρή του βούληση για αναθέρμανση του σχήματος 3+1 με τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις του, ο ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κόμπος,  αναφέρθηκε στην ισχυρή βούληση των τριών χωρών για αναθέρμανση του σχήματος 3+1 με τις ΗΠΑ, «σε κοινό βηματισμό με την νέα διοίκηση και στη λογική ότι το διευρυμένο αυτό σχήμα αποτελεί και πολλαπλασιαστή ισχύος της αμερικανικής περιφερειακής αρχιτεκτονικής στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Κόμπος είπε πως η συζήτηση επεκτάθηκε στην ενότητα της διασυνδεσιμότητας και ότι οι τρεις Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την πρωτοβουλία του διαδρόμου IMEC (Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης), συμφωνώντας  ότι οι τρείς χώρες διαθέτουν αλληλένδετα στρατηγικά και γεωγραφικά πλεονεκτήματα, που τις θέτουν στην τροχιά της γεωοικονομικής εμβέλειας αυτού του σημαντικού έργου.

«Μαζί, αποτελούμε τον μεσογειακό συνδετικό κρίκο του διαδρόμου. Μέσω κρίσιμων υποδομών, της ναυτιλίας, και του καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Η πύλη προς την Ευρώπη, για αυτούς τους σκοπούς, είναι νοτιοανατολική. Με γεωγραφική αυτοτέλεια, που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη διά μέσω του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, και προς όφελος και της διατλαντικής σχέσης», τόνισε.

Το συζήτησε με Ρούμπιο

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ προσβλέπουν στη διεύρυνση του σχήματος με την επανενεργοποίηση του ”3+1” και τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, εξηγώντας ότι έθεσε το ζήτημα στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Μ. Ρούμπιο και είχε «καταρχήν θετική ανταπόκριση».

Θα ολοκληρωθεί το έργο

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης ότι ο «Great Sea Interconnector» είναι ένα πρόγραμμα κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι ένα πρόγραμμα διασυνδεσιμότητας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και τελικώς Ισραήλ. Θα γίνει και θα ολοκληρωθεί. Μεριμνούμε, έτσι ώστε να μην υπάρξει η οποιαδήποτε εμπλοκή στο έργο αυτό. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα έργα διασυνδεσιμότητας είναι πολύ υψηλής σημασίας και για την ενεργειακή σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής μας, αλλά και για την Ευρώπη ολόκληρη και τον κόσμο. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με βάση τον προγραμματισμό, ο οποίος θα οριστικοποιηθεί», ανέφερε.

Τον Οκτώβρη του ’23 άλλαξε η περιοχή

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σάαρ, τόνισε ότι τα γεγονότα του Οκτωβρίου του 2023 άλλαξαν ριζικά την περιοχή, και πρόσθεσε ότι «με τον φίλο μας τον κ.Τράμπ έχουμε μια ευκαιρία να φτιάξουμε τα πράγματα στην περιοχή».

Αναφερόμενος στη Συρία, ο κ. Σάαρ είπε ότι με το νέο καθεστώς σφαγιάστηκαν Χριστιανοί και κάλεσε τη Συρία να είναι προσεχτική με τις σχέσεις της με την Τουρκία, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι δίνει τη δυνατότητα να μπαίνουν δυνάμεις στο Λίβανο για να βοηθήσουν τη Χεζμπολάχ.