Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποκάλυψε ότι είχε χθες βράδυ μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης η συνομιλία τους σχετίζεται με την προετοιμασία της επικείμενης άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέδειξε ότι «δεν πηγαίνει σε μια ανούσια συνάντηση» στη Γενεύη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμα ότι συζήτησε για το Κυπριακό και την επικείμενη διάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα. Όπως είπε αύριο θα μιλήσει και με τον πρωθυπουργό της Πολωνιάς Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επισκέπτεται την Άγκυρα.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επέλεξε να αφήσει το Κυπριακό στο τέλος του διαγγέλματός του. Αναφερόμενος στην επικείμενη άτυπη διάσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως πάει στη Γενεύη «με μοναδική επιδίωξη να ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν το 2017».
Συγκεκριμένα για το Κυπριακό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε:
«Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου βασική επιδίωξή μου και αυτό που υποσχέθηκα στον κυπριακό λαό είναι η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Η πολιτική μας βούληση που αναγνωρίζεται από όλους και οι συντονισμένες προσπάθειές μας, κατάφεραν να ενεργοποιήσουν το διεθνές ενδιαφέρον, να δημιουργήσουν συνθήκες κινητικότητας και να πετύχουν τη σαφή διασύνδεση των ευρωτουρκικών με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Την Κυριακή θα βρίσκομαι στη Γενεύη για τη διευρυμένη συνάντηση, ως αποτέλεσμα της νέας πρωτοβουλίας του ΓΓ που ξεκίνησε με τη συνάντηση της Νέας Υόρκης στις 15 Οκτωβρίου. Μεταβαίνω στη συνάντηση με όλη τη σοβαρότητα και με μοναδική επιδίωξη να ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017 και να πετύχουμε τον στόχο της απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της χώρας μας».
Στο διάγγελμά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και τις διεθνείς και περιφερειακές συνεργασίες που προωθήθηκαν στη διάρκεια του δεύτερου έτους διακυβέρνησης:
«Την ίδια στιγμή, Κυρίες και Κύριοι, εργαζόμαστε για την ενίσχυση όλων των παραγόντων ισχύος της χώρας μας, την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών καθώς και την αναβάθμιση της κρατικής μας υπόστασης. Η ενεργοποίηση του Σχεδίου «Αμάλθεια», η εκλογή για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, η επιτυχής ανάληψη της Προεδρίας των 9 Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η αμερικανική Προεδρική Διακήρυξη για τη συμμετοχή μας σε σημαντικά αμυντικά προγράμματα, η λειτουργία διπλωματικών αποστολών σε Αρμενία και Καζακστάν, καθώς και οι προετοιμασίες για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, είναι μόνο μερικές από τις ενέργειες στις οποίες προβήκαμε για να αναβαθμίσουμε τη χώρα μας και να διασφαλίσουμε τον ρόλο της ως ισχυρού και αξιόπιστου εταίρου στην περιοχή, στην Ευρώπη και διεθνώς».