Με σκληρή γλώσσα για τον ρόλο που ενδέχεται να διαδραματίσει η Τουρκία στο σχέδιο REARM Europe ύψους 800 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας τοποθετήθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο οι ευρωβουλευτές Λουκάς Φουρλάς, Γιώργος Γεωργίου, Γεάδης Γεάδη και Κώστας Μαυρίδης.

Ο Λουκάς Φουρλάς ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σε τρίτους για την ασφάλεια και την άμυνά της. Η επικείμενη Λευκή Βίβλος, για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Άμυνας, όπως επισήμανε, πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης που θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα σύνορα και τα συμφέροντά της. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να ξεκινάμε λάθος.

«Δεν μπορεί σε αυτήν την προσπάθεια, του ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού, να συμμετέχει η Τουρκία, μια χώρα που κατέχει παράνομα τη μισή μου πατρίδα. Μια χώρα που είναι πειρατής στη Μεσόγειο και απειλεί συνεχώς άλλα γειτονικά της κράτη. Μια χώρα που δεν εναρμονίστηκε με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αντίθετα, ενισχύθηκε οικονομικά και ουδέποτε αναγνώρισε τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο κ. Φουρλάς, κάνοντας έκκληση να ληφθούν υπόψη οι ολέθριες συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη.

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μέσα από ένα πολεμικό παροξυσμό θα δαπανήσετε 800 δισεκατομμύρια, που δεν τα έχετε, για τη δήθεν Κοινή Άμυνα. Μα για να υπάρχει Κοινή Άμυνα πρέπει να υπάρχει και Κοινή Εξωτερική Πολιτική. Εδώ υπάρχουν πολλοί απρόθυμοι». Πρόσθεσε ότι «κάνετε παρασυνάξεις και ανακηρύσσετε την Τουρκία ως εγγυητή της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Ντροπή. Εκείνο που θέλετε, μέσα από ένα χυδαίο παζάρι, είναι τις σπάνιες γαίες και τον πλούτο της χώρας. Θα πτωχεύσετε τους ευρωπαϊκούς λαούς και θα πλουτίσετε τους εμπόρους του θανάτου για να ‘κινήσετε’ τις ευρωπαϊκές οικονομίες μέσα από τους εξοπλισμούς».

Ο Γεάδης Γεάδη είπε πως η προσπάθεια για κοινή ευρωπαϊκή Άμυνα αποτελεί ορθό βήμα, συνεπεία και των γεωπολιτικών εξελίξεων. Επιβάλλεται, πρόσθεσε, η ανάπτυξη ενός πλήρως ικανού ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ, ο οποίος θα είναι σε θέση να ενεργεί και αυτόνομα όποτε χρειάζεται. Την ίδια ώρα όμως, σημείωσε, ότι «είδαμε την Τουρκία καλεσμένη στη συνάντηση στο Λονδίνο στις 2 Μαρτίου. Είδαμε τον Ερντογάν να δηλώνει με θράσος, πως η νέα αρχιτεκτονική Άμυνας της Ευρώπης, δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει την Τουρκία». Σχολίασε ότι «όχι μόνο η Τουρκία πρέπει να μείνει μακριά από την ασφάλεια της Ευρώπης, όταν το μόνο που προσφέρει στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Αρμενία, το Ισραήλ είναι απειλές και ανασφάλεια, αλλά επιβάλλεται να προχωρήσει η ΕΕ και σε κυρώσεις εις βάρος της και σε βέτο για τον εξοπλισμό της».

Ο Κώστας Μαυρίδης ανέφερε ότι πριν από πολλά χρόνια, ελάχιστοι υποστήριζαν την Ευρωπαϊκή Άμυνα ως αναγκαίο βήμα για την Ευρωπαϊκή Αυτονομία. «Σήμερα, σχεδόν όλοι τη στηρίζουν. Έτσι με ομοφωνία φτάσαμε στα πρόσφατα Ευρωπαϊκά Συμπεράσματα που αναφέρουν την ανάγκη για άμυνα και ασφάλεια όλων των συνόρων της ΕΕ, σε ξηρά, αέρα και θάλασσα». Ωστόσο, επισήμανε ότι «αυτά τα σύνορα, τα ευρωπαϊκά, παραβιάζονται ήδη από την νεο-οθωμανική Τουρκία η οποία κατέχει μέρος της ΕΕ στην Κύπρο. Επιπλέον, η νεο-οθωμανική Τουρκία κατέχει παράνομα έδαφος στη Συρία και στο Ιράκ, έχει στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη και πέρα από αυτή. Αυτή η νεοοθωμανική Τουρκία παραβιάζει παράνομα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας εναντίον δύο κρατών-μελών της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο. Παραδόξως, όμως, η νεοοθωμανική Τουρκία δεν θεωρείται απειλή, αλλά σύμμαχος στην ευρωπαϊκή άμυνα ως μέλος του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου και η Πρόεδρος της Επιτροπής είχαν τηλεδιάσκεψη την επόμενη ημέρα των Συμπερασμάτων για να ενημερώσουν εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα, συμπεριλαμβανομένου του Ερντογάν. Αυτό είναι υποκρισία που μας διχάζει, δεν ξεγελά αυτό το Σώμα, ούτε τους πολίτες της ΕΕ και πρέπει να αλλάξει».

Αποστολή στο Στρασβούργο