Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως είναι έτοιμος για επίσημες διαπραγματεύσεις, μόνο εάν γίνουν αποδεκτές οι απαιτήσεις του για απευθείας πτήσεις, εμπόριο και επαφές («3Α»), τονίζοντας πως για τον ίδιο «το Κραν Μοντάνα τελείωσε».
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε συνέντευξή του στο παράνομο «Μπαϊράκ», ο Τατάρ αναφέρθηκε στην επικείμενη άτυπη συνάντηση στη Γενεύη, στην οποία, όπως είπε, θα συμμετάσχει για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού», υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης των τουρκικών εγγυήσεων.
Ανέφερε πως το μεγαλύτερο επίτευγμα των τελευταίων τεσσάρων ετών είναι το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κατέγραψε πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγματεύσεις.
Ο ίδιος σημείωσε ότι το αίτημά του για τα «3Α» δεν έγινε αποδεκτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά. «Δεν έχουμε άμεσες επαφές ούτε καν για το ποδόσφαιρο. Δεν θα συμβεί σήμερα ή αύριο, αλλά ίσως μεθαύριο», σχολίασε.
Πριν από τη συνάντηση στη Γενεύη, ο Τατάρ ανέφερε πως θα έχει επαφές στην Άγκυρα, ενώ επανέλαβε πως «δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τις εγγυήσεις της Τουρκίας».
Σχολιάζοντας πρόσφατη δήλωση του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή Μενελάου Μενελάου, σύμφωνα με την οποία «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε από τα οφέλη που αποκομίσαμε στο Κραν Μοντανά», ο Τατάρ τόνισε:
«Το Κραν Μοντάνα τελείωσε για εμάς. Υπάρχουν κάποιοι χάρτες και θέλουν να προστατεύσουν τα οφέλη τους. Οι Τουρκοκύπριοι είναι ένας από τους δύο ισότιμους λαούς της Κύπρου. Η Τουρκία είναι η μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια εδώ. Είναι η πιο ισχυρή χώρα στη Γαλάζια Πατρίδα γύρω μας και την ανατολική Μεσόγειο. Όταν κοιτάμε γύρω μας και τις εξελίξεις στις χώρες, έχει αλλάξει και το καθεστώς της Κύπρου».
Ο Τατάρ πρόσθεσε ότι ήθελε οι μητέρες πατρίδες να είναι παρούσες στη συνάντηση, αλλά η Βρετανία χάνει σταδιακά την ουδετερότητά της, αυτό παρατηρείται στις σχέσεις της με το Ισραήλ και τη «νότια Κύπρο» – όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακη Δημοκρατία. «Δεν την βλέπουμε ως αμερόληπτη εγγυήτρια χώρα. Η Τουρκία και η Ελλάδα θα συμμετάσχουν στη συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Η Αγγλία θα εκπροσωπηθεί σε χαμηλότερη βαθμίδα. Αυτό γίνεται με την έγκρισή μας. Επομένως, το 4+1 έγινε 5+1» είπε.
Δήλωσε επίσης ότι δεν θεωρούν σωστό να έρθει η ΕΕ στην άτυπη συνάντηση.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν εκπροσωπώντας την Τουρκία, συνέχισε ο Τατάρ, «έχει επίσης κάτι να πει εκεί (στη Γενεύη)». «Ο καθένας θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει τις δικές του σκέψεις. Αυτό απαιτεί και ο πολιτισμός. Υπάρχουν διαφορετικές ιδέες. Θα είμαστε στο τραπέζι για να εξηγήσουμε τα δικαιώματα και το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων από πηγάζει από το παρελθόν».
Τόνισε δε ότι η τ/κ πλευρά έχει πλέον διαφορετική θέση και πλέον η νέα πολιτική εφαρμόζεται. «Το σύστημα δύο ζωνών και το δικαίωμα στην αυτοδιοίκηση είναι κατοχυρωμένα δικαιώματα που παρέχουν ένα καθεστώς στους Τουρκοκύπριους. Οι Τουρκοκύπριοι είναι ουσιαστικό στοιχείο και δεν είναι μόνοι. Η πιο ισχυρή χώρα στην περιοχή, η Τουρκία, η οποία απέχει 60 χιλιόμετρα και είναι εγγυήτρια χώρα, βρίσκεται πίσω από τους Τουρκοκύπριους» είπε.
Επανέλαβε ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας, η συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – όπως είπε – έχει δικαιώματα και στην Κύπρο κι όπως οι Ελληνοκύπριοι είναι ένα κυρίαρχο κράτος και κάνουν συμφωνίες καθημερινά, «έτσι και εγώ, ως τουρκοκυπριακός λαός, μπορώ να κάνω συμφωνίες με την μητέρα πατρίδα μου. Μπορούμε να συνάψουμε στρατιωτικές αμυντικές συμφωνίες με τη Δημοκρατία της Τουρκίας με τα εγγενή μας δικαιώματα. Θα το αξιοποιήσουμε ως ευκαιρία εκεί αυτό. Δεν ήταν γνωστό ότι θα υπέβαλλα αυτή τη θέση όταν προσκλήθηκα προηγουμένως. Θα επιβεβαιώσουμε ακόμα μια φορά αυτή τη θέση μας. Αυτά τα τελευταία 4 χρόνια φέραμε κάτι το νέο. Ωστόσο, ο Ε/κ διαπραγματευτής Μενελάου λέει, ‘θα προστατεύσουμε τα οφέλη του Κραν Μοντανά και θα συνεχίσουμε σε μια βάση που θα η συνέχειά του».
Ο διχασμός στην τ/κ πλευρά, συμπλήρωσε ο Ερσίν Τατάρ, ενδυναμώνει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν «εμπάργκο» κι απομόνωση που εφαρμόζονται εδώ και 50 χρόνια εναντίον των Τ/κ. Καμία από τις υποσχέσεις που δόθηκαν για τα «εμπάργκο», συνέχισε, δεν τηρήθηκε.
«Θα πάμε εκεί για να μιλήσουμε για το μέλλον, δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε μια προσέγγιση υπέρ του στάτους κβο, θα πάμε με μια νέα αντίληψη. Πηγαίνουμε όχι με μια νοοτροπία που δεν έχει αλλάξει εδώ και 50 χρόνια και δεν προσφέρει λύση, όχι για μια ομοσπονδία που μας κληροδοτήθηκε από το παρελθόν, αλλά με την απαίτηση να ανταποκριθούν στην κυριαρχική μας ισότητα με τα ‘3Α’».
Υποστήριξε επίσης ότι το ψευδοκράτος θα αναγνωριστεί με τον καιρό και ότι το κυριότερο είναι αυτό, η αναγνώρισή του.
Ο Τατάρ ανεφερε ότι θα έχει συνεννόηση με την τεχνική ομάδα της Τουρκίας που θα βρίσκεται στην Γενεύη, πριν από την άτυπη συνάντηση και πηγαίνουν στην Ελβετία με την Τουρκία «με βεβαιότητα και άνεση. Έχουμε πράγματα να πούμε. Έχουμε θέση. Θα έχω ομιλία μισής ώρας, θα υπάρχει δείπνο το βράδυ. Θα γίνουν συναντήσεις των αντιπροσωπειών και θα γίνει διάσκεψη την επόμενη μέρα. Για άλλη μια φορά, θα αποδείξουμε ότι έχουμε δίκιο».
Κατά τον Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πήγαινε στη Γενεύη με κάποιες προτάσεις και απαιτήσεις όπως «μηδέν στρατιώτες, μηδέν εγγυήσεις – η εγγύηση να δοθεί από την ΕΕ – οι Τούρκοι στρατιώτες να αποσυρθούν από το νησί». Αυτό, είπε ο Τ/κ ηγέτης, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. «Ας το λύσουμε στη βάση δύο κρατών» πρόσθεσε.
«Δεν θα υπάρχει ενωμένη Κύπρος από εδώ και στο εξής. Αλλά η συνεργασία είναι δυνατή. Μπορεί να γίνει με την ηλεκτρική διασύνδεση. Μπορούμε επίσης να μοιραστούμε νερό. Υπάρχει και εκεί έλλειψη νερού. Βρισκόμαστε σε σεισμική ζώνη. Αν είναι στην Πάφο, θα τρέξουμε. Αν είναι σε εμάς, θα έρθουν».
Επανέλαβε την πρότασή του για τα οδοφράγματα σε Μια Μηλιά και Λουρουτζίνα λέγοντας εάν τα «δύο κράτη» συνεργαστούν για να διευκολύνουν τον Άγιο Δομέτιο και το εμπόριο, «θα κάνουμε το νησί πιο ασφαλές. Ας δουν ότι υπάρχει άλλη χώρα εδώ, ότι πιο μετά υπάρχει η Τουρκία».
Με μια λύση, συνέχισε, το νησί θα μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο από το Ντουμπάι και τη Σιγκαπούρη. Η Κύπρος, δήλωσε, βρίσκεται σε μια κρίσιμη και κεντρική τοποθεσία του κόσμου και θα μπορούσε να γίνει σημαντικό εμπορικό και τουριστικό κέντρο.
ΚΥΠΕ