Η εμβάθυνση των αμυντικών και στρατιωτικών συνεργασιών της Κύπρου με χώρες της Δύσης, καθώς και η ανάδειξη των οφελών μιας πιθανής ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, πρέπει να αποτελέσουν στρατηγικές προτεραιότητες, δήλωσε η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου, σε ομιλία της τη Δευτέρα στο συνέδριο του Ινστιτούτου “Γλαύκος Κληρίδης”, με θέμα «Προκλήσεις Εθνικής Ασφάλειας: Η Κύπρος, το ΝΑΤΟ και η δυτική αρχιτεκτονική ασφάλειας», που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΟΕΔ στη Λευκωσία.

Η θέση του ΔΗΣΥ για την εθνική ασφάλεια και τη ρωσική εισβολή

Στην ομιλία της, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι η εθνική ασφάλεια σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό σκηνικό αποτελεί διαρκή πρόκληση, απαιτώντας ετοιμότητα, νηφαλιότητα και στρατηγική σκέψη.

Αναφερόμενη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε:

«Ως Κυπριακή Δημοκρατία, συνταχθήκαμε με τη συντριπτική πλειοψηφία των δυτικών κρατών, υποστηρίζοντας με θέρμη το δικαίωμα των Ουκρανών πολιτών να διαφυλάξουν την κυριαρχία της χώρας τους και καταδικάσαμε, χωρίς αστερίσκους, την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Τόνισε ότι για τον ΔΗΣΥ η τήρηση του διεθνούς δικαίου αποτελεί ζήτημα αρχής.

«Άλλωστε εμείς οι ίδιοι καλούμε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις ίδιες αξίες και στην Κύπρο, καταδικάζοντας απερίφραστα τη συνεχιζόμενη παράνομη εισβολή και κατοχή σημαντικού ποσοστού της πατρίδας μας από την Τουρκία», επεσήμανε.

Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι η Κύπρος πρέπει να παραμείνει σταθερή, υπερασπιζόμενη τις ίδιες αρχές σε όλα τα ζητήματα διεθνούς δικαίου, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να εφαρμόσει τις ίδιες αρχές και στην περίπτωση της Κύπρου.

Η Τουρκία και η αρχιτεκτονική ασφάλειας της ΕΕ

Παράλληλα, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επισήμανε ότι πρέπει να απαιτηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους να ανακόψουν την τουρκική επιδίωξη να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή, διεκδικώντας συμμετοχή στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της ΕΕ, την ώρα που αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, συνεργάζεται με απολυταρχικά καθεστώτα και επιμένει στη λύση δύο κρατών για το Κυπριακό.

Κύπρος και ΝΑΤΟ: Στρατηγική προτεραιότητα

Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη αμυντικών και στρατιωτικών συνεργασιών με χώρες της Δύσης, καθώς και η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων από μια πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ, αποτελούν «στρατηγικές προτεραιότητες». Κυπριακό και άτυπη πενταμερής διάσκεψη

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε λόγο για την επικείμενη άτυπη πενταμερή διάσκεψη, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι θα αποτελέσει το κορυφαίο σημείο της νέας πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η έκβαση της θα καθορίσει αν μπορεί να διαμορφωθεί ένας σαφής οδικός χάρτης προς την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων ή αν η διαδικασία θα τερματιστεί προτού καν ξεκινήσει, με όλες τις αρνητικές συνέπειες και τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται», υποστήριξε.

Τόνισε ότι η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δημιουργεί μια σημαντική ευκαιρία για την επανέναρξη του διαλόγου και ότι είναι απαραίτητο να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην ουσία των διαπραγματεύσεων.