Την σκυτάλη των κατηγοριών σε βάρους της Βρετανίας για έλλειψη αντικειμενικότητας στο Κυπριακό θέλησε ν’ αρπάξει ο Ερσίν Τατάρ. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό Υφυπουργό Στίβεν Ντάουτι, ο Τατάρ παραπονέθηκε για τη στάση των Βρετανών καθώς όπως ανέφερε δεν επέδειξαν «την αναμενόμενη ουδετερότητα και εγγύτητα προς τους Τουρκοκύπριους.
Ευθύς μετά τη συνάντησή του με τον Ντάουτι ο Τατάρ κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν προσεγγίζει το Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων παρά το γεγονός ότι το γνωρίζει πολύ καλά.
Ήλπιζε πολλά στους Βρετανούς
Ο Ερσίν Τατάρ για ένα μεγάλο διάστημα προσπαθούσε να πείσει τη βρετανική πλευρά ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε αποφάσεις «άρσης της απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων. Ζητούσε απευθείας πτήσεις και άλλα χατίρια.
Σε αλλαγή προσέγγισης στο Κυπριακό ήλπιζε και η Άγκυρα η οποία επιχείρησε να εκμεταλλευθεί την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση. Χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.
«Είχαμε την ελπίδα ότι με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρώπη μετά το Brexit θα αναπτυχθεί μια σχέση βασισμένη στην ισότητα», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.
Δημιούργησε ελπίδες
Για ένα διάστημα το Λονδίνο είχε επιχείρησε να δημιουργήσει μια νέα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό, προωθώντας «νέες ιδέες». Όπως είναι για παράδειγμα ιδέες περί αναζήτησης μέσης οδού ανάμεσα στις θέσεις των δύο πλευρών, δηλαδή διαπραγμάτευσης εντός του πλαισίου (όπως το θέτει η ε/κ πλευρά) και δύο κρατών (όπο προτάσσει η τ/κ πλευρά).
Αυτή η προσέγγιση από μέρους Βρετανών αξιωματούχων και διπλωμάτων προκάλεσε από τη μια τον εκνευρισμό της Λευκωσίας και από την άλλη δημιούργησε ελπίδες στην τ/κ πλευρά για προώθηση των θέσεων της.
Τους ήθελαν και εκτός διάσκεψης
Στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2024 ο Ερσίν Τατάρ επιχείρησε να περάσει τη θέση ότι η άτυπη διάσκεψη υπό το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιηθεί μόνο με τις δύο πλευρές στο νησί και τις δύο εγγυήτριες δυνάμεις.
Η τουρκική πλευρά ήθελε να μείνει εκτός η Βρετανία από την όποια συζήτηση και διαπραγμάτευση στο Κυπριακό. Μια θέση η οποία βρήκε, μερικώς, και ανταπόκριση εντός της ε/κ πλευράς καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν ως δεδομένο – από τη στιγμή που το υποστήριζε η τουρκική πλευρά – ότι η Βρετανία δεν θα συμμετείχε.
Αρκούντως ξεκάθαρος ο Ντάουτι
Στην πορεία και αφού ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα να μείνει εκτός άτυπης διάσκεψης η Βρετανία, ο Τατάρ προσπάθησε να πλασάρει τη θέση ότι θα εκπροσωπηθεί σε χαμηλό επίπεδο, δηλαδή δεν θα είναι σε επίπεδο ΥΠΕΞ όπως θα εκπροσωπηθούν Ελλάδα και Τουρκία.
Ο Στίβεν Ντάουτι θα είναι στη Γενεύη εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως στο παρελθόν έτσι και σ’ αυτή τη διάσκεψη το ΗΒ θα εκπροσωπηθεί με τον Υφυπουργό Ευρώπης και Βορείου Αμερικής.
Κατά τις συναντήσεις του στην Κύπρο ξεκαθάρισε δύο πράγματα: Πρώτον ότι δεν τίθεται το Ηνωμένο Βασίλειο να μην είναι στη διάσκεψη για το Κυπριακό, και δεύτερον, η όποια συζήτηση για το Κυπριακό θα πρέπει να είναι εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.
Δεν άρεσε στον Τατάρ
Η προσέγγιση αυτή της βρετανικής πλευράς δεν άρεσε στον Ερσίν Τατάρ ο οποίος υποστήριξε πως «η στάση του ΗΒ εμβαθύνει την ανισότητα στην Κύπρο». Στη συνέχεια επανέλαβε τη θέση ότι συνεχίζονται η «απομόνωση και τα εμπάργκο» που επιβάλλονται στον τουρκοκυπριακό «λαό» και ότι δεν μπόρεσαν να βρουν την υποστήριξη που περίμεναν από το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτό το θέμα.
Ο Τατάρ επέκρινε τη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Κυπριακό υποστηρίζοντας ότι «τα τελευταία 60 χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπόρεσε να επιδείξει μια προσέγγιση που να αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα στην Κύπρο».
Ενοχλήσεις λόγω σχέσεων ΗΒ-ΚΔ
Εκφράζοντας την άποψη ότι πρόσφατη ενίσχυση των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Κυπριακή Δημοκρατία έχει αυξήσει την ανισότητα στην Κύπρο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:
«Η ανάπτυξη των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με τη νότια Κύπρο τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα οι σχέσεις μετά τον πόλεμο της Γάζας, ήταν προσεγγίσεις που αύξησαν περαιτέρω την ανισορροπία και την ανισότητα μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο. Αυτή η στάση του Ηνωμένου Βασιλείου, βαθαίνει την ανισότητα στην Κύπρο και η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη για τον τουρκοκυπριακό λαό».
Καταλήγοντας, ο Τατάρ επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη γνωστή του θέση ότι «η λύση των δύο κρατών είναι πλέον αναπόφευκτη στην Κύπρο» και ότι η λύση αυτή θα είναι «δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη». Και υποστήριξε ότι το ΗΒ θα πρέπει να υιοθετήσει μια στάση στο θέμα αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις «πραγματικότητες της Κύπρου».