Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού για το Κυπριακό είναι μόλις μία εβδομάδα μακριά και μέχρι στιγμής οι προθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι αρκούντως ξεκάθαρες προς τα μέρη. Εκείνο που όλοι αντιλαμβάνονται είναι πως ο Αντόνιο Γκουτέρες από την ώρα που έστειλε τις προσκλήσεις προς κάθε εμπλεκόμενο στο Κυπριακό έχει και στο μυαλό του ένα οδικό χάρτη για το πως θα προχωρήσει η διαδικασία.

Το εν μέρει άγνωστο των προθέσεων από τη μια και η αδιάλλακτη ρητορική της τουρκικής πλευράς από την άλλη, αναγκάζουν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα έχοντας μαζι του εναλλακτικά σενάρια για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις όποιες πιθανές εξελίξεις.

Τι μπορεί να επιδιώκει

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επιλέγοντας να μην αποκαλύψει τις προθέσεις του δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει:

Πρώτον, δεν είναι σε θέση να αποφασίσει πως θα κινηθεί και περιμένει να μιλήσει εκ νέου με τους δύο ηγέτες και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Δεύτερον, έχει υπόψη του έναν οδικό χάρτη – λαμβάνοντας υπόψη τις συναντήσεις και επαφές που προηγήθηκαν – τον οποίο θα συζητήσει στη Γενεύη χωριστά με τα μέρη ζητώντας τους να τοποθετηθούν.

Βάζει δύσκολα σε όλους

Αυτή η προσέγγιση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών βάζει δύσκολα στις δύο πλευρές οι οποίες με τη σειρά τους: είτε θα συνεργαστούν στοχεύοντας σε επανεκκίνηση των προσπαθειών είτε θα προχωρήσουν επιμένουν σε θέσεις που στοχεύουν σε ναυάγιο.

  • Στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή της στόχευσης της επανεκκίνησης της προσπάθειας στο Κυπριακό, βρίσκεται η ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά και η Ελλάδα, από πλευράς εγγυήτριων δυνάμεων. Πιο κοντά σ’ αυτή την πλευρά βρίσκεται και η Βρετανία.
  • Στη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή στην επιδίωξη ναυαγίου, βρίσκεται η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία.

Το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσουν τα μέρη μπροστά σε μια συγκρεκριμένη πρόταση από πλευράς ΓΓ ΟΗΕ.

Έχει πλάνο λέει ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και οι συνεργάτες του, μαζί με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα βρίσκονται σε μία εβδομάδα στη Γενεύη για τις συναντήσεις με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Μεταβαίνουμε στη Γενεύη με συγκεκριμένο πλάνο και συγκεκριμένες προτάσεις που θα υποβάλουμε στο τραπέζι των συζητήσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν υπό το φως της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας, μεταβαίνουμε με συγκεκριμένο πλάνο στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε «σίγουρα, πάμε με συγκεκριμένο πλάνο, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις που θα υποβάλουμε στο τραπέζι των συζητήσεων».

Όπως σημείωσε, «αντιλαμβάνεστε ότι και οι διμερείς συναντήσεις που θα γίνουν, ειδικότερα με τον ΓΓ των ΗΕ, είναι καθοριστικής σημασίας. Αυτό που έχετε αναφέρει είναι γεγονός, ναι, αλλά ποια είναι η επιλογή μπροστά μας; Να λέμε συνέχεια για την τουρκική αδιαλλαξία ή να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν από δικής μας πλευράς για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας».

Στο τέλος της ημέρας, τόνισε, «είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή, άρα, οφείλουμε ως ελάχιστο, να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν».

Άρα, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «πηγαίνω στη Γενεύη, γνωρίζω όλα αυτά που έχετε προαναφέρει αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζω και την υποχρέωση μου έναντι του κυπριακού λαού».

Θέλουν να μιλούν την ίδια γλώσσα

Το Σάββατο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετέβη στην Αθήνα όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μοναδικό θέμα στην ατζέντα των δύο ηγετών ήταν το Κυπριακό και η επικείμενη άτυπη διάσκεψη της Γενεύης.

Λευκωσία και Αθήνα θέλουν, τουλάχιστον όσο θα βρίσκονται στην Ελβετία, να μιλούν την ίδια γλώσσα απέναντι τόσο προς τον ΓΓ ΟΗΕ όσο και προς την τουρκική πλευρά.

Ερωτηθείς αν κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Αθήνα, συζήτησε το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως όχι, δεν ήταν αντικείμενο συζήτησης. «Χθες το αντικείμενο συζήτησης ήταν αποκλειστικά η διευρυμένη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη», είπε.