Διπλός ο στόχος που έχουν θέσει στο Λόφο ως προς τον φετινό απολογισμό του κυβερνητικού έργου: Πρώτος στόχος να γίνει ενημέρωση των πολιτών για το έργο πο έχει επιτελεστεί τόσο κατά την περσινή χρονιά αλλά και τη διετία. Δεύτερος στόχος να δοθούν απαντήσεις στην αμφισβήτηση ως προς ικανότητα της κυβέρνησης να παράξει έργο.

Η διακαναλική πραγματοποιείται λίγα 24ωρα πριν την άτυπη διάσκεψη της Γενεύης η οποία θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την μετέπειτα πορεία του Κυπριακού.

Πότε θα γίνει

Η διακαναλική συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 12 Μαρτίου στο βράδυ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όπως και πέρσι θα ανακριθεί από εκπροσώπους των πέντε μεγάλων καναλιών παγκύπριας εμβέλειας: Άλφα, Αντέννα, Ομέγκα, ΡΙΚ και Σίγμα.

Γιατί διακαναλική

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η επικοινωνιακή ομάδα είχε να επιλέξει μεταξύ του ο Πρόεδρος να δώσει μια διακαναλική συνέντευξη με τα πέντε κανάλια ή να πάει σε μια ευρύτερη δημοσιογραφική διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μέσων ενημέρωσης.

Λαμβανομένου υπόψη ο μεγάλος αριθμός εφημερίδων, καναλιών, ραδιοφώνων και ιστοσελίδων, που σήμαινε ένας εξίσου μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων, κατέληξαν στην πρώτη επιλογή.

Κι αυτό γιατί μέσα από τη διακαναλική θεωρείται ότι μπορούν οι πολίτες να την παρακολουθήσουν πιο προσεκτικά και υπάρχει καλύτερη ευκαιρία στον ΠτΔ να απαντήσει στα ερωτήματα των δημοσιογράφων.

Που θα ρίξει το βάρος του

Η ημερομηνία που επιλέγηκε, παραμονές της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό δεν θεωρείται τυχαία. Προσφέρεται στο Νίκο Χριστοδουλίδη να απαντήσει σ’ όλες τις τάσεις της αντιπολίτευσης ότι ο στόχος που είχε θέσει προεκλογικά και την ανάληψη της Προεδρίας για κινητικότητα στο Κυπριακό επιτυγχάνεται.

Πέραν όμως της κινητικότητας στο Κυπριακό θα αδράξει την ευκαιρία για να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνησή του από διάφορες κατευθύνσεις ως προς τις αποφάσεις και το έργο που έχει επιτελεστεί.

Εντατική προετοιμασία

Στον Λόφο, πέραν της εντατικής προετοιμασίας για τη Γενεύη, προετοιμάζονται πυρετωδώς και για τη διακαναλική με τους συνεργάτες τους Προέδρου, να προσπαθούν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατό περισσότερο υλικό για πιθανά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν.

Είναι η γνωστή «προπόνηση» που γίνεται από τις επικοινωνιακές ομάδες όχι μόνο στην περίπτωση της Κύπρου αλλά και διεθνώς όταν ένας ηγέτης θα βρεθεί ενώπιον των δημοσιογράφων.

Νέο μέτωπο με αντιπολίτευση

Οι εξελίξεις στο Ουκρανικό και οι προσκλήσεις που λαμβάνει η Τουρκία για συνόδους ή για συνεργασίας αμυντικού περιεχομένου έχουν ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο σύγκρουσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αριστερή αντιπολίτευση.

Μετά την Σαββατιάτικη κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΑΚΕΛ, το κόμμα της αριστεράς επανήλθε χθες, με αφορμή και σχετικά δημοσιεύματα που είχαν να κάνουν με τις εξελίξεις μετά και το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ «αν πραγματικά δεν κατανοεί η κυβέρνηση τι συμβαίνει τότε τα πράγματα είναι σοβαρότερα». Το κόμμα της αριστερής αντιπολίτευσης υποστηρίζει τα εξής σε ανακοίνωσή του:

«ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ουκρανία αναβαθμίζουν δραστικά τον ρόλο της Τουρκίας και ο κ. Χριστοδουλίδης συναινεί σε όλα αδιαμαρτύρητα, διότι αυτό επιτάσσει η εξωτερική πολιτική που επέλεξε. Ικανοποιείται με γενικόλογες αόριστες αναφορές σε κάποια κείμενα, τις ερμηνεύει μόνος του όπως θέλει και καταλήγει να πουλά στον κυπριακό λαό «μάχες» και «νίκες»».

Τι απαντά ο Χριστοδουλίδης

Σχολιάζοντας την υπογραφή συμφωνίας ιταλικής και τουρκικής εταιρείας για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία συνεργάζεται με κράτη μέλη της ΕΕ για αμυντικούς εξοπλισμούς και η Τουρκία πράττει ό,τι χρειάζεται να πράξει για τα δικά της συμφέροντα, να ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανία».

Το ίδιο, συνέχισε, και η Ιταλία και άλλα κράτη μέλη. «Αν δεν με απατά η μνήμη μου, η χώρα που έχει τη στενότερη αμυντική συνεργασία με την Τουρκία είναι η Ισπανία και ακολουθεί η Ιταλία», πρόσθεσε.

Τι είπε στη σύνοδο της ΕΕ

«Εγώ εκείνο που είπα (στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), είναι ότι τα λεφτά της ΕΕ σε σχέση με την επένδυση στον τομέα αυτό – και είναι κάτι που ήταν και κοινή πεποίθηση, κοινό αποτέλεσμα από τη συζήτηση που έγινε – πρέπει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία. Διότι ως ΕΕ αν συνεχίσουμε να εξαρτόμαστε από τρίτα κράτη σε σχέση με την άμυνα μας, την ενέργεια μας, τις πρώτες ύλες, ποτέ δεν θα πετύχουμε τον στόχο της στρατηγικής αυτονομίας», δήλωσε περαιτέρω ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Το συμπολιτευόμενο ΔΗΚΟ

Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ υποστηρίζει πως η Ευρώπη δεν πρέπει να σκέφτεται μόνο τα βόρεια σύνορά της αλλά και την αντιμετώπιση του «ελέφαντα στο δωμάτιο» που δεν άλλο από την Τουρκία.

Περαιτέρω το ΔΗΚΟ αναφέρει: «Η Τουρκία, μια χώρα που συνεχίζει να κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος στην Κύπρο, που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, που αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε. και που αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί μια διαρκή πρόκληση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».