Η τουρκική πλευρά είχε προσπαθήσει να κρατήσει τη Βρετανία μακριά από την άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη σε 9 ημέρες. Ο Στίβεν Ντάουτι επισκεπτόμενος την Κύπρο έδωσε δύο σαφή μηνύματα: Πρώτον, ξεκαθάρισε η συμμετοχή του στην άτυπη πενταμερή, δεύτερον, ήταν σαφής ως προς το ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στηρίζει συζήτηση του Κυπριακού εντός του πλαισίου του ΟΗΕ.

Ο Βρετανός Υφυπουργός Ευρώπης και Βορείου Αμερικής βρέθηκε στην Κύπρο σε μια ενημερωτική επίσκεψη ενόψει της παρουσίας του στη Γενεύη. Γι’ αυτό φρόντισε να συναντήσει τους δύο ηγέτες και άλλους παίχτες προκειμένου να ακούσει θέσεις και απόψεις για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη έκανε λόγο για μια εξαιρετική συζήτηση και πρόσθεσε ότι είναι περήφανος για τις σε βάθος και ιστορικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου, επισημαίνοντας ότι και στη γενέτειρα του, το Κάρντιφ, υπάρχει μια μεγάλη κυπριακή κοινότητα.

Ανέφερε ακόμα ότι με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είχαν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, των γεωπολιτικών εξελίξεων και κυρίως τις επικείμενες συνομιλίες στη Γενεύη, ενώ ανέφερε ότι συνάντηση είχε και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Τέλος, ο Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε ότι προσβλέπει στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου.

Νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο με τον οποίο συζήτησαν όλο το φάσμα διμερών ζητημάτων αλλά και το Κυπριακό. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή μέχρι και τη Γενεύη.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του συναντήθηκε και με την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. Από πλευράς του, ο κ. Ντάουτι ευχαρίστησε την κ. Δημητρίου, λέγοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την Κύπρο. Αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου και στους δεσμούς των δύο λαών. «Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος με την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων», είπε και υπέδειξε ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός πραγματοποίησε πρόσφατα μια «ιστορική επίσκεψη» στην Κύπρο.  

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσον ο ίδιος θα συμμετέχει στην άτυπη διευρυμένη συνάντηση στη Γενεύη ο κ. Ντάουτι απάντησε καταφατικά.

Είδε Αννίτα και Στέφανο

Ο Στίβεν Ντάουτι συναντήθηκε στη Βουλή με τους αρχηγούς των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, Αννίτα Δημητρίου και Στέφανο Στεφάνου.

Μετά το πέρας της συνάντησης η κ. Δημητρίου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «είχαμε σήμερα μια συνάντηση με τον φίλο Υφυπουργό, τον οποίο είχα την ευκαιρία να συναντήσω και στο Λονδίνο στις επαφές που έγιναν για την Κοινοπολιτεία αλλά και για την επίσημη επίσκεψη της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Κοινοβούλιο της Αγγλίας που έγινε πριν αρκετούς μήνες».

Πρόσθεσε ότι ευχαρίστησε τον κ. Ντάουτι για την στάση στήριξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων συμπληρώνοντας ότι «ξεκαθαρίσαμε για ακόμη μια φορά την δική μας θέση ότι θα πρέπει, με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο, να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες στις παραμέτρους και τη φιλοσοφία του πλαισίου Γκουτέρες».

Ο αμανές του Τατάρ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε ότι η τ/κ πλευρά κατά την άτυπη διάσκεψη που θα διεξαχθεί αυτό τον μήνα στη Γενεύη θα εξηγήσει την πολιτική των «δύο κρατών».

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή «Μπαγιμσίζ Γκαζέτε», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal T, ο κ. Τατάρ είπε ότι «η Βρετανία είναι εμπλεκόμενο μέρος. Έχει βάσεις. Και η νότια Κύπρος μπορεί να επηρεάσει την Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν και τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Γάζα. Πρέπει να κοιτάζουμε τις πραγματικότητες. Υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστά κράτη».  

Ισχυριζόμενος ότι σε μια δομή δύο κρατών οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε πολλά πράγματα, όπως η ενέργεια και η οικονομία, ο Τατάρ είπε ακόμα ότι, «στο δικό μας κιτάπι δεν υπάρχει πλέον η έννοια που λέγεται πολιτική ισότητα, υποστηρίζουμε την κυριαρχική ισότητα. Έχει καταρρεύσει και η ρητορική περί αδελφοσύνης των λαών. Όταν κοιτάξουμε τα γεγονότα που συνέβησαν τα τελευταία 20 χρόνια στον κόσμο, δεν έμεινε αυτό που λέγεται συμπόνια, ο καθένας μπορεί να καταφύγει σε κάθε είδους παιχνίδια για το δικό του συμφέρον. Η μη ύπαρξη λύσης είναι ζήτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Μάς έκαναν πολύ μεγάλες αδικίες. Σήμερα εφαρμόζονται εμπάργκο και απομόνωση. Αν θα αρχίσει επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία, πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι απευθείας πτήσεις, οι απευθείας επαφές και το απευθείας εμπόριο. Θα το αναφέρουμε αυτό και στη Γενεύη».