Η συμμετοχή της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών σε εσωκομματικές εκλογές, είναι μια τακτική που εφαρμόζεται όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ και στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων αλλά και των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, όπως και σε κόμματα πολλών άλλων χωρών, δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ Γιώργος Σολωμού, απαντώντας στην κριτική για την εισήγηση που αφορά την παραχώρηση δικαιώματος ψήφους στις εσωκομματικές του ΔΗΚΟ σε μη μέλη του κόμματος.

Εξηγεί ότι η επιδίωξη είναι η αμεσότερη και ευρύτερη δημοκρατική συμμετοχή όλων των πολιτών και τονίζει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ανοικτό για όποιον πολίτη ασπάζεται τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και θέλει να προσφέρει εποικοδομητικά στην κοινωνία. Σχολιάζει την εμπλοκή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην πολιτική αλλά και τη φημολογία περί μεταγραφών από το ΔΗΚΟ.

– Άνοιγμα στην κοινωνία με δικαίωμα ψήφου και σε μη μέλη του κόμματος. Πώς προέκυψε αυτή η εισήγηση και πώς θα υλοποιηθεί; Ήδη καταγράφονται αντιδράσεις. Τι απαντάτε;

– Θέλω να τονίσω ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ανοικτό για όποιον πολίτη ασπάζεται τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και θέλει να προσφέρει εποικοδομητικά στην κοινωνία. Ακόμα και στελέχη που έφυγαν λόγω διαφωνιών, καλό θα ήταν να αξιολογήσουν το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό και να επιστρέψουν στο ΔΗΚΟ ενισχύοντας τον κατεξοχήν πατριωτικό χώρο του κέντρου και της μεσαίας τάξης. 

Εξού και η συγκεκριμένη εισήγηση που εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή για σύσταση τριμελούς επιτροπής η οποία θα εξετάσει το ενδεχόμενο για ανοικτό κάλεσμα όλων των πολιτών στις εκλογικές μας διαδικασίες. Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες στο όλο εγχείρημα αλλά στόχος είναι να παρουσιάσουμε μια εισήγηση που θα καθησυχάζει τις όποιες ανησυχίες. Επιδιώκουμε, αν τελικά αυτή η πρόνοια υιοθετηθεί, στην αμεσότερη και ευρύτερη δημοκρατική συμμετοχή όλων των πολιτών όπως γίνεται και σε άλλες δημοκρατικές χώρες.

– Θα μετατρέψετε το ΔΗΚΟ σε ΣΥΡΙΖΑ εποχής Κασελάκη με τη συγκεκριμένη πρόταση, σχολίασε ο βουλευτής σας Χρίστος Ορφανίδης.

– Ο Στέφανος Κασελάκης ήταν τότε επιλογή του κόσμου με την οποία συμφωνούσε και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Μετά έγιναν τα ευτράπελα μεταξύ του κομματικού μηχανισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Μπορούμε να δούμε και το παράδειγμα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ και πολλών άλλων χωρών.

– Ψήνονται και μεταγραφές…

– Επίσημα δεν γνωρίζω κάτι ούτε για προθέσεις ούτε για συγκεκριμένα ονόματα. Ουδέποτε συζητήσαμε οποιοδήποτε όνομα στην γραμματεία ή στο εκτελεστικό γραφείο. Θεωρώ πως αν υπάρχει κάτι τέτοιο θα το συζητήσουμε συλλογικά στα όργανα του κόμματος πριν το πολιτικό συνέδριο.

– Με Οδυσσέα Μιχαηλίδη θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία;

– Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης υπήρξε μπροστάρης στον αγώνα κατά της διαφθοράς τον οποίο αγώνα στηρίξαμε. Αναβάθμισε τον ρόλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και αποτέλεσε  παράδειγμα ότι η διαφθορά μπορεί να νικηθεί. Τώρα όσον αφορά μια πιθανή κάθοδο του στην πολιτική αρένα, ασφαλώς πρόκειται για δικαίωμα το οποίο έχει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδη όπως και ο κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σίγουρα κοινά σημεία υπάρχουν και πηγάζουν απ’ τους κοινούς αγώνες που δώσαμε ενάντια στο σύστημα της διαφθοράς που ταλαιπωρεί το κράτος μας και το ΔΗΚΟ έχει την δική του πορεία σε αυτό τον αγώνα. Φυσικά, όλους μας θα μας κρίνει ο λαός.

– Τι αναμένεται να προκύψει από το συνέδριο;

– Το συνέδριο του κόμματος είναι προγραμματισμένο για της 22 και 23 Μαρτίου 2025 και όντως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της προετοιμασίας μας, μιας και ήδη έχουν πάρει έγκριση από την Κεντρική Επιτροπή τόσο η δομή του συνεδρίου όσο και οι καταστατικές τροποποιήσεις που θα προωθηθούν στο συνέδριο. Δόθηκε αρκετός χρόνος σε όλα τα μέλη, να αποστείλουν τις εισηγήσεις τους. Αφενός όσον αφορά σε πολιτικές προτάσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν από τις ομάδες πολιτικής του κόμματος, και αφετέρου σε καταστατικές αλλαγές οι οποίες στάλθηκαν στην καταστατική επιτροπή, οι οποία προέβηκε σε ανάλυση και αξιολόγηση και έκανε τις εισηγήσεις της στην Γραμματεία του κόμματος. Στη συνέχεια αυτές οι εισηγήσεις συζητήθηκαν διεξοδικά σε συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου κι αυτό με την σειρά του έστειλε την τελική του εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή για συζήτηση και ψήφιση. Οι αλλαγές που προτείνονται, ψηφίστηκαν από την Κεντρική Επιτροπή και θα σταλούν στους συνέδρους ούτως ώστε να τοποθετηθούν επι αυτών στο πολιτικό και καταστατικό συνέδριο. Οι   πολιτικές προτάσεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν μέσα από την δουλειά των πολιτικών επιτροπών και των ημερίδων που πραγματοποιήθηκαν προωθούν σημαντικές προτάσεις που αφορούν σωρεία θεμάτων και αγγίζουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας όπως προτάσεις για αντιμετώπιση της ακρίβειας, το κόστος ενέργειας, το μεταναστευτικό, την εγκληματικότητα και άλλα και στοχεύουν στη βελτίωση της. Μέσα απ αυτή την διαδικασία το κόμμα θα προωθήσει τις θέσεις και προτάσεις του στην κοινωνία.

– Προχωρεί και το ΔΗΚΟ τελικά με όριο θητειών για πολιτειακά και κομματικά αξιώματα;

– Ναι υπάρχει αυτή η πρόταση και αφορά τόσο πολιτειακά όσο και κομματικά αξιώματα με μόνη εξαίρεση τον πρόεδρο του κόμματος. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να υπάρχει όριο θητειών για σκοπούς ανανέωσης αλλά ταυτόχρονα και για αποφυγή δημιουργίας του φαινομένου των «επαγγελματιών πολιτικών». Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη την οποία επι της αρχής συμμερίζονται και τα μέλη Κεντρικής Επιτροπής η οποία ενέκρινε την εν λόγω πρόνοια για περιορισμό των θητειών και θα τεθεί ενώπιον των συνέδρων στο καταστατικό συνέδριο για έγκριση.

– Υπάρχει μουρμούρα και κριτική εντός του ΔΗΚΟ για την ηγεσία του κόμματος, είτε για έλλειψη ενημέρωσης, είτε για έλλειψη συντονισμού, είτε ακόμα και για ζητήματα πολιτικής. Εσάς ποια είναι η άποψη σας;

– Η κριτική όταν είναι καλόπιστη και καλοπροαίρετη είναι καλοδεχούμενη και πρέπει να αποτελεί κίνητρο για να βελτιωνόμαστε. Δεν στρουθοκαμηλίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι υπήρχαν περίοδοι κατά τις οποίες ο συντονισμός και η ενημέρωση μεταξύ μας έχρηζε αρκετής βελτίωσης. Τα συζητήσαμε όμως αυτά και στην συνεδρία της Κεντρικής που ακολούθησε τις ευρωπαϊκές εκλογές στις 9 Ιουνίου και σίγουρα θα τα συζητήσουμε και στο πολιτικό-καταστατικό συνέδριο του κόμματος στα πλαίσια της ανοικτής συζήτησης με στόχο να μην επαναληφθούν τα λάθη που έφεραν το κακό αποτέλεσμα των ευρωβουλευτικών.

Στα οργανωμένα σύνολα όπως είναι τα κόμματα,  οι αποφάσεις που λαμβάνονται πρέπει να απορρέουν από συλλογική ανταλλαγή απόψεων, ώστε να είναι πιο ισχυρές και ταυτόχρονα να κατανέμουν συλλογικά και αναλογικά και τις ευθύνες. Όταν όμως οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται συστηματικά και συλλογικά, τότε είναι ξεκάθαρο ότι οι ευθύνες δεν μπορούν να αποδίδονται συλλογικά. Επιπλέον δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το δεδομένο ότι και στα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις για αυτό πρέπει να συγκαλούνται τακτικές συνεδρίες των συλλογικών οργάνων για ανταλλαγή απόψεων και διεξοδική συζήτηση. Είναι πιθανό αλλά και θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά είτε την λειτουργία του κόμματος, είτε την σχέση μας με την κυβέρνηση είτε και σε άλλα θέματα, αλλά θεωρώ πολύ σημαντικό ότι στα βασικά καίρια και ουσιαστικά θέματα όπως το Κυπριακό δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών της ηγεσίας του κόμματος συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών μας.

– Τέθηκε ποτέ θέμα κομματικής πειθαρχίας για βουλευτές σας που κάποιες φορές ψηφίζουν διαφορετικά από την επίσημη θέση του κόμματος;

– Όχι δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Το μόνο που έχει τεθεί και επισημανθεί από όλους είναι η ανάγκη καλύτερου συντονισμού και πληρέστερης επικοινωνίας μεταξύ ηγεσίας και κοινοβουλευτικής ομάδας και για αυτό έχω κάνει την εισήγηση για τακτικές κοινές συνεδρίες των δύο σωμάτων, κάτι που έχει υπερψηφιστεί από την Κεντρική Επιτροπή, στην τελευταία της συνεδρία. Οι βουλευτές του κόμματος είναι εκλεγμένοι απ’ τον λαό και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ηγεσίας του κόμματος καθώς καλούνται να ψηφίζουν για σοβαρά νομοσχέδια και προτάσεις νόμων που χαράζουν πολιτικές για τον λαό που υπηρετούμε. Αποτελούν κομμάτι ενός ευρύτερου συλλογικού σώματος που είναι το κόμμα και έτσι θα πρέπει κατά κύριο λόγο να ενεργούν εντός αυτού του συλλογικού σώματος. Ασφαλώς αυτό δεν τους  ακυρώνει το δικαίωμα να έχουν την δική τους άποψη και μπορεί και διαφοροποίηση και να την εκφράζουν εντός των συλλογικών οργάνων του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας γιατί αυτό επιτάσσει η Δημοκρατία.