Νέα αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ ξέσπασε με αφορμή τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την άμυνα. Με ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, κάνει λόγο για στρατιωτικοποίηση της ΕΕ που αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη και πισωγύρισμα στο βιοτικό επίπεδο των λαών και κατηγορεί την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη για ότι είναι μέρος αυτής της αδιέξοδης κι επικίνδυνης πορείας.  

ΑΚΕΛ: Φέρνουν πιο κοντά τον εφιάλτη ενός παγκόσμιου πολέμου – Συνένοχη η Κυβέρνηση

Το κόμμα αναφέρει πως «οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισφράγισαν την επικίνδυνη πορεία μιλιταρισμού της ΕΕ που στην ουσία αποτελεί προετοιμασία πολέμου. Το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι ο “επανεξοπλισμός της Ευρώπης” και η “οικονομία πολέμου” που αποφάσισε η ΕΕ, από τη μια, φέρνει πιο κοντά τον εφιάλτη ενός παγκόσμιου πολέμου και από την άλλη, οδηγεί σε ένα νέο ιστορικό πισωγύρισμα στο βιοτικό επίπεδο των λαών της Ευρώπης». 

Προσθέτει πως «η ΕΕ και οι ηγέτες της αποφάσισαν να διοχετεύσουν 800 δισεκατομμύρια ευρώ για να δοθούν στις πολεμικές βιομηχανίες και όπως ρητά δηλώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μεγάλο μέρος αυτών των κονδυλίων θα αφαιρεθεί από τα ευρωπαϊκά Ταμεία Συνοχής. Επιπρόσθετα, εν μια νυκτί ανακάλυψαν ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες μπορούν να κάμπτονται όταν πρόκειται για πολεμικούς εξοπλισμούς, την ίδια ώρα που για τις κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες των κρατών ισχύουν οι δρακόντειοι νόμοι της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της λιτότητας. Μάλιστα, παρά τα ρήγματα στον ευρωατλαντικό άξονα, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιμένουν να μιλούν για ευρωπαϊκή άμυνα που θα λειτουργεί “συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ”».

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, συνεχίζει το ΑΚΕΛ, «είναι μέρος αυτής της αδιέξοδης κι επικίνδυνης πορείας. Στηρίζει τις αποφάσεις που μεταφέρουν κονδύλια από τις κοινωνικές πολιτικές στις πολεμικές βιομηχανίες, συναινεί για βαθύτερη σύζευξη ΕΕ-ΝΑΤΟ και στηρίζει τον εξοπλισμό της Ουκρανίας προκειμένου να διαιωνίζεται ο πόλεμος. Επισημαίνουμε δε, ότι η εμπλοκή της Τουρκίας -μιας κατοχικής, επιθετικής δύναμης- στο Ουκρανικό είναι διακαής επιθυμία της ίδιας της κυβέρνησης Ζελένσκι την οποία στηρίζει αναφανδόν η κυπριακή κυβέρνηση».

Λετυμπιώτης: Προφανώς και διαφωνούμε με το ΑΚΕΛ- Δεν επιλέγουμε τον απομονωτισμό

Η απάντηση από πλευράς Κυβέρνησης ήρθε από τον Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, ο οποίος τονίζει πως «προφανώς και διαφωνούμε με τον τρόπο που το ΑΚΕΛ αντιλαμβάνεται τον προσανατολισμό της εξωτερικής μας πολιτικής και της στρατηγικής που ομόφωνα επιλέγει η ΕΕ, καθώς και με το πώς ιεραρχεί την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης και της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας».  

Σε γραπτή του απάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνεχίζει λέγοντας πως «ως Κυβέρνηση θέτουμε σε απόλυτη προτεραιότητα τη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιδιώκοντας ένα στιβαρό αμυντικό αποτύπωμα που θα διασφαλίζει την προστασία του λαού μας και τη διαφύλαξη της κυριαρχίας μας. Δεν είναι δυνατόν οποιεσδήποτε ιδεοληψίες ή δογματικές προσεγγίσεις να περιθωριοποιούν αυτή την αδήριτη ανάγκη, ιδίως όσο η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό παράνομη κατοχή».

Στο ίδιο πλαίσιο, προσθέτει, «τονίζουμε εκ νέου τη θέση μας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά προς την απόκτηση στρατηγικής αυτονομίας και ενός κοινού πλαισίου αντίληψης απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας, ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε συστηματικά σε μια πρωτοβουλιακή εξωτερική πολιτική, και όχι τον απομονωτισμό, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή», καταλήγει ο Εκπρόσωπος.