Η εισήγηση για άνοιγμα προς την κοινωνία των πολιτών με παραχώρηση δικαιώματος ψήφου σε μη μέλη του κόμματος για τις εσωκομματικές εκλογές, προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις στον δηκοϊκό κόσμο. Το μεγάλο όμως εσωκομματικό ενδιαφέρον για το συνέδριο είναι στραμμένο στις τοποθετήσεις που αναμένεται να γίνουν από στελέχη του κόμματος.
Αυτό το οποίο διαπιστώνεται είναι ότι υπάρχει διάθεση για άσκηση κριτικής προς την ηγεσία του ΔΗΚΟ και πιο συγκεκριμένα προς τον ίδιο τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο. Δεν είναι όμως δεδομένο ότι αυτή η κριτική θα γίνει τελικά και από το βήμα του συνεδρίου.
Αυτό το οποίο συζητείται στο δηκοϊκό παρασκήνιο είναι το μεγάλο στοίχημα που έχει ενώπιον του το κόμμα ενόψει βουλευτικών εκλογών. Την ίδια ώρα, κομματικοί κύκλοι, εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία του κόμματος, υποδεικνύοντας πώς το ΔΗΚΟ οδεύει προς ένα συνέδριο χωρίς επί της ουσίας ξεκάθαρη κατεύθυνση για τους στόχους αυτού του συνεδρίου. Υπενθυμίζεται μάλιστα από ορισμένους ότι η πραγματοποίηση συνεδρίου ήταν αποτέλεσμα μίας απόφασης στο πλαίσιο αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Άρα πρώτιστος στόχος θα έπρεπε να ήταν η αυτοκριτική, η καταγραφή λαθών, παραλείψεων και αδυναμιών που οδήγησαν στο κακό αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Ιουνίου και όχι οι καταστατικές αλλαγές.
Ταυτόχρονα, κομματικοί κύκλοι, ασκούν κριτική για έλλειψη σαφούς και ξεκάθαρης πολιτικής κατεύθυνσης του κόμματος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά το γεγονός ότι το Κυπριακό αποτελούσε τον βασικό πυλώνα πολιτικής του κόμματος αλλά δεν γίνεται καμία τοποθέτηση ενόψει μάλιστα και των εξελίξεων.
Απ’ εκεί και πέρα, η προσοχή μετά την συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπή του ΔΗΚΟ, περιστράφηκε γύρω από την πρόταση για δικαίωμα ψήφου στις εσωκομματικές εκλογές σε όλους του πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Η πρώτη δημόσια αντίδραση ήρθε χθες από τον βουλευτή του κόμματος Χρίστο Ορφανίδη, ο οποίος ανέφερε πώς με την συγκεκριμένη πρόταση θα μετατραπεί το ΔΗΚΟ σε ΣΥΡΙΖΑ εποχής Στέφανου Κασσελάκη
Σε γραπτή δήλωση του, ο βουλευτής της Λάρνακας σημειώνει πώς η πρόταση είναι απαράδεχτη και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με το ΔΗΚΟ να καθορίζουν την ηγεσία του.
Επισημαίνει ακόμα πώς η πρόταση συγκρούεται και με την πάγια θέση της πλειοψηφίας των κομμάτων που τάσσονται ενάντια στην οριζόντια ψηφοφορία που θα έδινε τη δυνατότητα ανάλογα με συμπάθειες από κατευθυνόμενους εξωκομματικούς να αναδείξουν στο βουλευτικό αξίωμα άτομα που είναι επιλογή άλλων.
«Ως εκ τούτου, καταλήγει, μια τέτοια πρόταση ξεφεύγει από τις αρχές και θα δημιουργήσει εξαρτώμενους στην ηγεσία από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς και θα διαβρώσουν το Δημοκρατικό Κόμμα.
Οι αναφορές Ορφανίδη δεν έμειναν αναπάντητες, με τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Γιώργο Σολωμού να υποδεικνύει πώς ο βουλευτής του ΔΗΚΟ μπορούσε να μιλήσει πρώτο με το κόμμα για να μάθει τι προνοεί η συγκεκριμένη πρόταση και μετά να προέβαινε στην όποια δήλωση. Σε δηλώσεις του στην εκπομπή του Σπορ FM, Ο Γιώργος Σολωμού ξεκαθάρισε ότι η εν λόγω πρόταση δεν είναι χθεσινή, άλλα υπήρχε μια εισήγηση στη Γραμματεία και στο Εκτελεστικό Γραφείο. Όπως σημείωσε η εισήγηση κατατέθηκε για να συζητηθεί και αυτό έχει επιτευχθεί, ωστόσο εξέφρασε τη λύπη του για τις όποιες αντιδράσεις υπήρξαν.
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής στην συνεδρία της Τετάρτης, διορίστηκε τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από το ΓΓ του ΔΗΚΟ Γιώργο Σολωμού, το Διευθυντή του κόμματος Μελή Κωμοδίκη και τον Κεντρικό Οργανωτικό Φύτο Κωσταντίνου. Η Επιτροπή αυτή θα έχει ως καθήκον και ευθύνη της, την ετοιμασία συγκεκριμένης πρότασης για τη διαδικασία που θα ακολουθείται για εφαρμογή της πρόνοιας που θα δίνει το δικαίωμα ψήφου σε μη μέλη του κόμματος σε εσωκομματικές εκλογές. Η πρόταση αυτή θα κατατεθεί ενώπιον του Καταστατικού Συνεδρίου στις 23 Μαρτίου για έγκριση.
Η Κεντρική Επιτροπή συζήτησε και ενέκρινε επίσης τις καταστατικές αλλαγές που θα παρουσιαστούν στο επικείμενο συνέδριο, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν:
> τον περιορισμό των θητειών των κομματικών και πολιτειακών αξιωματούχων
> την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για συνεδρίες των συλλογικών οργάνων και ψηφοφορίες για σημαντικά ζητήματα.
> ειδική αναφορά στο περιβάλλον.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ ενέκρινε επίσης τις προτάσεις που θα παρουσιαστούν στο πολιτικό σκέλος του Συνεδρίου που αφορούν μεταξύ άλλων:
> την οικονομία
> την ενέργεια και το περιβάλλον
> το κοινωνικό κράτος
> το μεταναστευτικό, το κράτος δικαίου και την εγκληματικότητα
> την υγεία και την παιδεία.