Σε βάθος χρόνου και πάντως μετά τις επόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, παραπέμπει η κυβέρνηση το θέμα της μείωσης του αριθμού των αντιδημάρχων καθώς και τη συζήτηση σχετικά με τις λειψές αρμοδιότητες που οι ίδιοι οι αντιδήμαρχοι θεωρούν ότι τους έχουν ανατεθεί.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, καθοριστικός παράγοντας για τη μετάθεση της ανάληψης της ευθύνης σε σχέση με τα πιο πάνω, είναι το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται το κούρεμα των 93 θέσεων αντιδημάρχων. Παράλληλα, όποια πρόταση τυχόν κατατεθεί σχετικά με τις αρμοδιότητες των αντιδημάρχων, υποκρύπτει το ενδεχόμενο ρήξης είτε με τους αντιδημάρχους είτε με τους δημάρχους, στο βαθμό που οι τελευταίοι χάσουν υφιστάμενες αρμοδιότητες.
Πάντως, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών κ. Ελίκκος Ηλία, μετά το πέρας σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής επεσήμανε, πως «το υπουργείο Εσωτερικών αξιολογεί γενικότερα τον θεσμό των αντιδημάρχων, τόσο σε σχέση με τον αριθμό τους ανά Δήμο όσο και για τα καθήκοντά τους». Εφόσον κριθεί σκόπιμο, είπε ο κ. Ηλία, το Υπουργείο θα επανέλθει με νέο νομοσχέδιο, το οποίο να τεθεί σε εφαρμογή στις επόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Σημειώνεται πως οι επόμενες εκλογές για ανάδειξη των τοπικών αρχόντων θα διεξαχθούν το 2029, δηλαδή, ένα χρόνο μετά τις προεδρικές εκλογές, αν και το υπουργείο δεν συνδέει τα δύο ζητήματα.
Προηγουμένως, ο κ. Ηλία είχε εκφράσει την πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών να αξιολογήσει ευρύτερα τον θεσμό των αντιδημάρχων.
Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση κατέθεσε ενώπιον της Βουλής νομοσχέδιο, πρόνοιες του οποίου άπτονται και των αρμοδιοτήτων των αντιδημάρχων, οι οποίοι, ωστόσο, δεν είναι ικανοποιημένοι.
Πάντως, ο Δήμαρχος Ανατολικής Λεμεσού κ. Κυριάκος Ξυδιάς, ο οποίος μιλούσε εκ μέρους της Ένωσης Δήμων, υποστήριξε, ότι από τους 93 αντιδημάρχους που έχουν εκλεγεί, μόνο 33 συμμετείχαν στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό για να εκφραστεί η απαίτηση αύξησης των αρμοδιοτήτων των αντιδημάρχων.
Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, αναγνωρίζοντας τη διάσταση που υπάρχει στο θέμα των αρμοδιοτήτων ανέφερε: «Με το τροποποιητικό νομοσχέδιο καθορίζονται συγκεκριμένα καθήκοντα, έτσι ώστε να αποτρέπονται οι προστριβές ανάμεσα σε δημάρχους και αντιδημάρχους, καθώς και η διαφορετική ερμηνεία που δίνεται από τον κάθε δήμαρχο ως προς τα καθήκοντα που δύναται να εκχωρήσει στους αντιδημάρχους. Ευελπιστούμε ότι με το πακέτο των τροποποιητικών νομοθεσιών, των οποίων η συζήτηση ξεκίνησε στην Επιτροπή Εσωτερικών, θα αναβαθμιστεί ο ρόλος των αντιδημάρχων».
Όσον αφορά τον διορισμό των 209 κοινοταρχών, που επίσης προκάλεσαν αντιδράσεις αλλά και υποδείξεις ότι τις πιστοποιήσεις εγγράφων θα μπορούσαν να αναλάβουν οι αντιδήμαρχοι, ο κ. Ηλία υπέδειξε πως ο θεσμός υπάρχει εδώ και δεκαετίες και προϋπήρχε των αντιδημάρχων.
Στη συνέχεια ανέφερε και τα εξής: «Ο συγκεκριμένος θεσμός λειτουργούσε στις δημαρχούμενες περιοχές και εξυπηρετούσε τους πολίτες των ενοριών αποτελεσματικά». Η δε θητεία των κοινοταρχών ενοριών ξεκινά ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων των εκλεγέντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υποστήριξε εξάλλου, πως «στην προκειμένη περίπτωση, δόθηκε παράταση στη θητεία των προηγούμενων με σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, κυρίως λόγω της μεγάλης αλλαγής που επήλθε με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μέχρι να εξομαλυνθεί έως έναν βαθμό η κατάσταση με το νέο περιβάλλον.
«Συνεπώς, με τη λήξη της θητείας των προηγούμενων κοινοταρχών, προχωρήσαμε με τον διορισμό των νέων κοινοταρχών ενοριών, εκπληρώνοντας την υποχρέωση της Κυβέρνησης σύμφωνα με τον νόμο», είπε.
Ο κ. Ηλία τόνισε πως οι κοινοτάρχες ενοριών δεν αμείβονται από την Κυβέρνηση, οπότε δεν υπάρχει κόστος από τον διορισμό τους, ενώ, όπως είπε, σε πρακτικό επίπεδο η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του κοινοτάρχη ενορίας στους Αντιδημάρχους δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα ιδιαίτερα σε δημοτικά διαμερίσματα με μεγάλο αριθμό πληθυσμού.
«Ούτε μπορεί, σύμφωνα με τη νομοθεσία που είναι τώρα σε ισχύ, να δημιουργηθεί ένα υβριδικό σύστημα, δηλαδή σε μικρά δημοτικά διαμερίσματα να είναι αρμοδιότητα των Αντιδημάρχων και στα μεγαλύτερα να υπάρχουν οι κοινοτάρχες», συμπλήρωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών.
Τέλος σημειώνεται, πως τόσο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών κ. Άριστος Δαμιανού όσον και βουλευτές της αντιπολίτευσης υπεστήριξαν πως πίσω από τους διορισμούς κρύβονται σκοπιμότητες.