Σε μία ιδιαίτερα τολμηρή πολιτική κίνηση για τα κυπριακά δεδομένα, προσανατολίζεται να προβεί το Δημοκρατικό Κόμμα, ενόψει του Πολιτικού και Καταστατικού Συνεδρίου του.
Μέσα στις προτάσεις που έχουν τεθεί και εγκριθεί πριν από λίγο από το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος είναι η παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στις εσωκομματικές εκλογές σε μη μέλη του κόμματος. Στις επόμενες δηλαδή εκλογές για ανάδειξη ηγεσίας του ΔΗΚΟ, θα μπορούν όλοι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να πάνε να ψηφίσουν.
Πρόκειται ασφαλώς για μια κίνηση που στοχεύει να στείλει το μήνυμα ότι το ΔΗΚΟ προχωρεί σε ουσιαστικό άνοιγμα προς την κοινωνία, καταρρίπτοντας τα κομματικά στεγανά. Την ίδια ώρα, ωστόσο, γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για μία αλλαγή η οποία εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο και απαιτείται προσεχτική μελέτη για τον τρόπο που μπορεί να εφαρμοστεί.
Όπως πληροφορούμαστε, η συγκεκριμένη πρόταση τέθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Γιώργο Σολωμού. Η εισήγηση έγινε δεχτή, με την επιφύλαξη από πλευράς του προέδρου Νικόλα Παπαδόπουλου ότι πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για διασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών.
Η ανησυχία βασικά εστιάζεται στο πώς θα μπορεί να γίνεται έλεγχος των μη μελών του ΔΗΚΟ που θα ψηφίσουν στις εκλογές ώστε να μην μπορούν να ψηφίζουν δύο και τρεις φορές. Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε ψες και διορίστηκε τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από το ΓΓ Γιώργο Σολωμού, το Διευθυντή του κόμματος Μελή Κωμοδίκη και τον Κεντρικό Οργανωτικό Φύτο Κωσταντίνου.
Η Επιτροπή αυτή έχει καθήκον να ετοιμάσει συγκεκριμένη πρόταση για τη διαδικασία που θα ακολουθείται για εφαρμογή της πρόνοιας που θα δίνει το δικαίωμα ψήφου σε μη μέλη του κόμματος σε εσωκομματικές εκλογές. Η πρόταση αυτή θα κατατεθεί ενώπιον του Καταστατικού Συνεδρίου στις 23 Μαρτίου για έγκριση. Η εφαρμογή της, εάν και εφόσον εγκριθεί, θα γίνει για πρώτη φορά στις εσωκομματικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για μετά τις προεδρικές εκλογές του 2028. Άρα θα υπάρχει και χρόνος περαιτέρω μελέτης και επεξεργασίας του τρόπου εφαρμογή της πρότασης της.
Η συγκεκριμένη πρόταση ήταν ουσιαστικά και το νέο στοιχείο στην όλη συζήτηση γύρω από τη διεξαγωγή του Καταστατικού Συνεδρίου του ΔΗΚΟ. Πέραν αυτής, σημείο αναφοράς ασφαλώς είναι και η εισήγηση που αφορά την θεσμοθέτηση ορίου θητειών για πολιτειακά και κομματικά αξιώματα. Η εισήγηση μιλά για τρεις συνεχόμενες θητείες, με εξαίρεση τον πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος δεν θα υπόκειται στον περιορισμό των θητειών. Διευκρινίζεται ότι η εφαρμογή της εν λόγω πρόνοιας, εάν και εφόσον ψηφιστεί από το Καταστατικό Συνέδριο, δεν θα τύχει άμεσης εφαρμογής, Συνεπώς, στις βουλευτικές εκλογές του 2026 δεν επηρεάζεται κανένας από τους υφιστάμενους βουλευτές. Σημειώνεται βέβαια ότι από την νυν κοινοβουλευτική ομάδα, τρεις συνεχόμενες θητείες, πέραν του Νικόλα Παπαδόπουλου, μόνο ο Ζαχαρίας Κουλίας έχει συμπληρώσει.
Στις εισηγήσεις που τίθενται ενώπιον του Καταστατικού Συνεδρίου, ξεχωρίζει και η απόφαση για θεσμοθέτηση σε τακτή χρονική βάση κοινής συνεδρίας της Γραμματείας του κόμματος με την κοινοβουλευτική ομάδα. Μια αλλαγή η οποία στοχεύει στον καλύτερο συντονισμό εσωκομματικά, ιδιαίτερα για θέματα της επικαιρότητας που οδηγούνται στην Βουλή. Είχαν ακουστεί παράπονα από στελέχη του κόμματος ότι δεν υπάρχει συντονισμός και συνεννόηση για κάποια ζητήματα που προκύπτουν.
Στις εισηγήσεις επίσης είναι και η διεύρυνση των καθηκόντων των τριών αντιπροέδρων του κόμματος. Πέραν των καθηκόντων που έχουν σήμερα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ θα έχει την δυνατότητα να αναθέσει και επιπλέον καθήκοντα στους αντιπροέδρους, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.