Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να συγκαλέσει την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη ευελπιστώντας ότι θα καταφέρει να βρεθεί ένας μίνιμουμ συμβιβασμός προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό. Φαίνεται πως λογάριαζε χωρίς την τουρκική πλευρά.
Ο Ερσίν Τατάρ δείχνει καθημερινά πως η πρόθεση του δεν είναι να πάει στη Γενεύη για να συζητήσει και να βοηθήσει τον ΓΓ ΟΗΕ στο στόχο του. Πρόθεσή του είναι να πάει στη Γενεύη και να προτάξει τις θέσεις του ευελπιστώντας σε αναγνώριση.
Δικαίωμά τους, λέει ο Τατάρ
Τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα αναφέρονται σε δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ (πηγή ΓΤΠ) με τα οποία προτάσσει τις απαιτήσεις του για αναγνώριση «χωριστού κράτους» στα κατεχόμενα. Ο Τατάρ υποστήριξε πως είναι δικαίωμά τους η κυριαρχία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κίπρις Ποστασί, ο Τατάρ υποστήριξε πως το «δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων για κυριαρχία» είναι γνωστό εκ μέρους όλου του κόσμου και ότι κέρδισαν ένα νέο καθεστώς προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι η «ΤΔΒΚ» πρέπει να αναγνωριστεί ως κυρίαρχο κράτος και υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας με την Τουρκία.
Ζητά αποδοχή πραγματικοτήτων
Σε δημοσίευμά της η Κίπρις αναφέρει πως ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα ενίσχυσης της «θεσμικής δομής» του τουρκοκυπριακού «λαού». Σημειώνοντας ότι προέβησαν σε αξιολογήσεις ενόψει της άτυπης διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, ο Τατάρ υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να γίνουν κινήσεις σε θέματα που θα είναι προς όφελος και των «δύο λαών» στο νησί και να επιδειχθεί αλληλεγγύη στη βάση της συνεργασίας.
Ο Τατάρ κατέληξε λέγοντας ότι διεξάγουν κοινό αγώνα μαζί με τον τουρκικό κόσμο και κυρίως την Τουρκία για να κρατήσουν ζωντανή την «ΤΔΒΚ» και να την αφήσουν στις μελλοντικές γενιές.
Το θέλει ζεστό
Εξάλλου, συνάντηση με τον Ισμέτ Ακιντζί, εκδότη του περιοδικού Goldprestij που εκδίδεται στην Τουρκία, και την διευθύντρια του εν λόγω περιοδικού και πρόεδρο της Ένωσης Δημοσιογράφων Τσανάκκαλε, Χαφιζέ Ακιντζί είχε στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος μιλώντας κατά τη συνάντηση εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι δημοσιεύθηκε συνέντευξή του στο περιοδικό.
Σημείωσε ότι θα συνεχίσει να είναι η φωνή «της δίκαιης υπόθεσης του τουρκοκυπριακού λαού» και υπογράμμισε τη σημασία του γεγονότος να κρατείται «ζεστό» το Κυπριακό στην Τουρκία.
Ο Τατάρ επανέλαβε ότι υπερασπίζεται την πολιτική δύο κρατών με την στήριξη της «μητέρας πατρίδας» Τουρκίας και χαρακτήρισε πολύ σημαντική την κυκλοφορία του περιοδικού για προώθηση της κουλτούρας των Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία.
Απαιτούν αναθεώρηση του 186
Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ογουζχάν Χασίπογλου, υποστήριξε πως πρέπει να αναθεωρηθεί το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είναι το ψήφισμα με το οποίο εγκαταστάθηκε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί και παράλληλα διασφαλίστηκε η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υποδαυλίζει τη μη λύση και όχι τη λύση και συνεχίζει να δημιουργεί πεδίο άνεσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Με αυτό το ψήφισμα παραγνωρίστηκαν το δίκαιο, η ισότητα, η ανθρωπιά και το δικαίωμα ζωής», ισχυρίστηκε.
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις στον Μπαϊράκ, ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι δεν έχει νόημα πλέον να παραμένουμε προσκολλημένοι στην ομοσπονδία, ότι όλος ο κόσμος γνωρίζει πλέον την ύπαρξη δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο και ότι συνεχίζουν τις προσπάθειες για να επιβεβαιωθεί αυτό στο τραπέζι.
«Αν θα υπάρξει μια λύση στο τραπέζι, πρέπει να αντικατοπτριστούν στο τραπέζι οι πραγματικότητες επί του εδάφους. Η πραγματικότητα επί του εδάφους είναι η ύπαρξη δύο κυρίαρχων ίσων κρατών στο νησί», ισχυρίστηκε.