Πάνω σε δύο άξονες κινείται η Λευκωσία ενόψει του κρίσιμου ραντεβού της Γενεύης σε 15 ημέρες. Εντατική προετοιμασία και μελέτη όλων των πιθανών σεναρίων που μπορεί να προκύψουν. Και εποικοδομητική προσέγγιση με παράλληλη αποφυγή να εμπλακεί στο παιχνίδι δηλώσεων που ακολουθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήταν και χθες στο γραφείο του προκειμένου να συνεχίσει την προετοιμασία του ενόψει της άτυπης διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες στη Γενεύη. Οι συσκέψεις και η προετοιμασία είναι εντατικές καθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να πάει, σ’ ένα ακόμα σημαντικό ραντεβού για το Κυπριακό, επαρκώς προετοιμασμένη.

Ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης αλλά και οι συνεργάτες του που βρίσκονται στην ομάδα Κυπριακού επεξεργάζονται όλα τα πιθανά σενάρια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι έτοιμος για ό,τι πιθανό προκύψει στη διάρκεια των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν επί ελβετικού εδάφους.

Δόθηκαν ημερομηνίες, περιμένουν τιςπροσκλήσεις

Το βράδυ του Σαββάτου η ελληνοκυπριακή πλευρά ενημερώθηκε για το πρόγραμμα της άτυπης διευρυμένης διάσκεψης που θα γίνει στις 17 και 18 Μαρτίου στη Γενεύη, επιβεβαιώνοντας έτσι και τις ημερομηνίες που ήταν ήδη γνωστές από πριν. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να σταλούν και επισήμως οι προσκλήσεις από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, οπόταν θα γνωστοποιηθούν και, ενδεχομένως, και περισσότερες λεπτομέρειες.

Την Κυριακή ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως ο ίδιος πάει στη διάσκεψη με μοναδικό στόχο να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα κατά την άτυπη διευρυμένη διάσκεψη.

Κρατείται από όλους ενήμερος

Σε δηλώσεις στο Μαχαιρά, μετά το μνημόσυνο για την υπαρχηγό της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, ο Πρόεδρος τόνισε ότι από δικής μας πλευράς η προετοιμασία συνεχίζεται και έχουμε ενημερωθεί για τις συζητήσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα.

 «Και πηγαίνουμε στη Γενεύη με ένα και μοναδικό στόχο, να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και θετικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο πέρα από την επανέναρξη των συνομιλιών, να έρθουμε κοντά στην επανέναρξη των συνομιλιών», πρόσθεσε.

Επιλέγει χαμηλούς τόνους

Παρά τις συνεχίσεις και καθημερινές τοποθετήσεις του Ερσίν Τατάρ ο οποίος επιμένει στον αμανέ της λύσης δύο κρατών και ότι αυτός θα είναι ο αποκλειστικός στόχος της τουρκικής πλευράς στη Γενεύη, η Λευκωσία επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους.

Στη διάρκεια των κυριακάτικων δηλώσεών του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κλήθηκε να σχολιάσει τις τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς για δύο κράτη. Παρέμεινε ωστόσο σταθερός στην έως τώρα προσέγγισή του και μίλησε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα.

Ο Α. Κόστα είχε την περασμένη εβδομάδα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τρία θέματα, το Συριακό, τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το Κυπριακό.

Από την Τουρκία εξαρτάται

Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στη διάρκεια της επικοινωνίας Κόστα-Ερντογάν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχυθούν οι δεσμοί της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας πολύ συγκεκριμένα-όπως ο ίδιος επικοινώνησε μαζί μου για να με ενημερώσει-ότι αυτές περνούν μέσα και από εξελίξεις στο Κυπριακό, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης».

Επισημαίνοντας πως «εναπόκειται στην Τουρκία αν θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις ή όχι».

Κατάληξε αναφέροντας ότι «εκείνο που θέλω να πω, πηγαίνοντας σε αυτή τη διευρυμένη διάσκεψη με απόλυτη σοβαρότητα, είναι ότι από δικής μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα».

Του καρφώνουν οι ίδιοι

Στα κατεχόμενα όσο πλησιάζει η άτυπη διάσκεψη της Γενεύης τότε περισσότερα βγαίνουν στη φόρα όσον αφορά τις στοχεύσεις της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος. Σημαντικά στελέχη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και με εμπλοκή στο Κυπριακό, όπως ο πρώην διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, καρφώνουν την τουρκική πλευρά παραμονές της Γενεύης.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του (πηγή Βατάν/ΓΤΠ) ο Ναμί, που ήταν στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά το 2017, ανέφερε πως η Τουρκία και ο Ερσίν Τατάρ βλέπουν Γενεύη ως ευκαιρία για να περάσουν το μήνυμα για λύση δύο κρατών. Προσθέτοντας πως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η Τουρκία επιθυμεί λύση ομοσπονδίας για την Κύπρο.

Δύσκολα για τον ΟΗΕ

Η τουρκική πλευρά με την όλη προσέγγισή της βάζει δύσκολα προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών και προσωπικά στο Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού ο οποίος συγκαλεί την άτυπη διάσκεψη με στόχο να πετύχει κάποια διέξοδο στο Κυπριακό.