Η κυπριακή ναυτιλία συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, βασισμένη σε ένα ισχυρό, ποιοτικό και σύγχρονο νηολόγιο, καθώς και σε στοχευμένες στρατηγικές δράσεις.

Ένας από τους σημαντικότερους στόχους ήταν η ενίσχυση του κυπριακού νηολογίου, το οποίο κατέγραψε αύξηση 18% από τον Σεπτέμβριο του 2023, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από την ίδρυση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας. Παράλληλα, διατήρησε τη θέση του στη Λευκή Λίστα των μνημονίων Paris και Tokyo MoU, επιβεβαιώνοντας τα υψηλά πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας.

Η κυπριακή ναυτιλία ενίσχυσε τη φορολογική της ανταγωνιστικότητα, με τις εταιρείες που εντάχθηκαν στο Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας να αυξάνονται κατά 15% από το 2022 έως το 2024. Παράλληλα, το 2024 οι αιτήσεις για μείωση φόρου λόγω περιβαλλοντικών κινήτρων αυξήθηκαν κατακόρυφα, από 19 το 2023 σε 71 το 2024.

Σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η ίδρυση συμβουλευτικών επιτροπών και η Επιτροπή Πρόληψης Θαλάσσιας Ρύπανσης, συνέβαλαν στην ανάπτυξη του ναυτιλιακού τομέα. Επίσης, η Κύπρος ενίσχυσε τη διεθνή της παρουσία, συμμετέχοντας ενεργά στα ναυτιλιακά φόρα ΙΜΟ, ΕΕ και ILO, ενώ επανεξελέγη στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ) για την περίοδο 2023-2025. Τον Απρίλιο του 2024, φιλοξενήσαμε την πρώτη Υπουργική Σύνοδο για τους Ωκεανούς της Κοινοπολιτείας, προάγοντας τη διεθνή συνεργασία για την προστασία των θαλασσών.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, η Κύπρος είχε ισχυρή εκπροσώπηση σε κορυφαίες ναυτιλιακές εκθέσεις και συνέδρια σε κέντρα όπως Αθήνα, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Τόκιο, Χονγκ Κονγκ, Γένοβα, Κατάρ και Ντουμπάι. Παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις, η Κύπρος ενίσχυσε τις διμερείς της σχέσεις, υπογράφοντας Μνημόνια Συναντίληψης με χώρες όπως το Μαυροβούνιο και το Ομάν, ενώ προχωρούν συζητήσεις με το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τη Μαλαισία.

Επιπλέον, το Εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο εγκρίθηκε για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ η Σύμβαση της Θαλάσσιας Επιβατικής Σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας επεκτάθηκε έως το 2027. Συντονίζουμε επίσης μέσω Διυπουργικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ανάπτυξης του Τουρισμού Κρουαζιέρας, την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό Κρουαζιέρας στην Κύπρο.  

Το 2025, η Κύπρος θα φιλοξενήσει το διεθνές ναυτιλιακό συνέδριο “Ναυτιλιακή Κύπρος 2025”, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως ναυτιλιακός κόμβος παγκόσμιας εμβέλειας.

Με στοχευμένες δράσεις και καινοτόμες πρωτοβουλίες, η κυπριακή ναυτιλία συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, βασισμένη σε ισχυρά θεμέλια και διεθνή αναγνώριση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Αθόρυβη και «πολυταξιδεμένη»

Του Ευαγόρα Προκοπίου

Οι γεωπολιτικές συνθήκες επηρεάζουν άμεσα την παγκόσμια ναυτιλία ανά το παγκόσμιο και ειδικά στην περιοχή. Αυτό όπως δείχνουν και τα στοιχεία «βόλεψε» γενικά τον κλάδο της ναυτιλίας στην Κύπρο. Η Υφυπουργός έχει ενισχύσει τη διπλωματική εκπροσώπηση της Κύπρου στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή, ενισχύοντας τις σχέσεις με σημαντικές ναυτιλιακές αγορές και προωθώντας τη χώρα ως ελκυστικό ναυτιλιακό κόμβο. Ωστόσο, προκλήσεις όπως η γεωπολιτική αστάθεια, οι κανονιστικές αλλαγές και ο έντονος διεθνής ανταγωνισμός απαιτούν συνεχή στρατηγική προσαρμογή.

Η Υφυπουργός  Ναυτιλίας, Μαρίνας Χατζημανώλη φαίνεται ότι κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες και έβαλε ακόμη πιο ψηλά την κυπριακή σημαία όσον αφορά την ναυτιλία. Τα τελευταία δύο χρόνια, υπό την ηγεσία της Υφυπουργού Ναυτιλίας, Μαρίνας Χατζημανώλη, η κυπριακή ναυτιλία σημείωσε αξιοσημείωτη ανάπτυξη και ενίσχυση της διεθνούς της θέσης. Συγκεκριμένα, ο στόλος των εγγεγραμμένων υπό κυπριακή σημαία ποντοπόρων πλοίων παρουσίασε αύξηση 5,5% ή περίπου 1,1 εκατομμύρια τόνους τους τελευταίους έξι μήνες, αναστρέφοντας μια διετή πτωτική τάση πολύ σημαντικό.

Παράλληλα, ο αριθμός των ναυτιλιακών εταιρειών που εντάχθηκαν στο εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας αυξήθηκε κατά 14% τον τελευταίο χρόνο, φτάνοντας τις 420 εταιρείες.  Η Υφυπουργός προώθησε ενεργά τη διεθνή συνεργασία, πραγματοποιώντας επίσημες επισκέψεις σε χώρες όπως το Ομάν και το Κατάρ, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον τομέα της ναυτιλίας και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Επιπλέον, η Κύπρος διατήρησε τη θέση της ως αξιόπιστη και ποιοτική ναυτιλιακή σημαία, καταλαμβάνοντας την 11η θέση παγκοσμίως και την 3η στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 1.699 πλοία συνολικής χωρητικότητας 22,8 εκατομμυρίων τόνων.  Συνολικά, η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από στρατηγικές πρωτοβουλίες που ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα της κυπριακής ναυτιλίας, καθιστώντας την Κύπρο σημαντικό παίκτη στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή. Πάντως δεν πρέπει να εφησυχάζει η Υφυπουργός γιατί με τις βλέψεις του Τραμπ να μεταφέρει τον εμπορικό πόλεμο που διεξάγει και στην ναυτιλία ίσως έχουμε κάποιες απώλειες το επόμενο διάστημα.