Το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΑΝ είναι αφοσιωμένο στα παιδιά, στους νέους και στις νέες της Κύπρου. Εργαζόμαστε για την καλλιέργεια γνώσεων και δεξιοτήτων, την πνευματική και σωματική τους υγεία, ώστε αυτοί/ες να αποτελούν τους ενεργούς πολίτες της κοινωνίας μας. Στα δύο χρόνια της θητείας μας, έχουμε υλοποιήσει σημαντικό έργο και προχωρούμε με αποφασιστικότητα, στη βάση του Προγράμματος Διακυβέρνησης, στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, ώστε αυτό να είναι πιο αποτελεσματικό και πιο συμπεριληπτικό. Ήδη, είναι αποδεδειγμένο ότι το σύστημα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και χρόνιες στρεβλώσεις.

Ανάμεσα στα έργα που έχουμε προωθήσει, ξεχωρίζουν τα εξής: Αλλαγή της αξιολόγησης των μαθητών/τριών της Μέσης Εκπαίδευσης (κατάργηση τετραμήνων) με υιοθέτηση πιο ευέλικτου και σύγχρονου συστήματος. – Θεσμοθέτηση σταδιακά της δωρεάν υποχρεωτικής εκπαίδευσης από 4 χρονών. – Αύξηση και αναβάθμιση των ολοήμερων σχολείων σε όλες τις βαθμίδες. – Προώθηση της επικαιροποίησης των Αναλυτικών Προγραμμάτων, με έμφαση στη μείωση της ύλης και την επικέντρωση στις δεξιότητες και ικανότητες σε όλα σχεδόν τα μαθήματα. – Εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και την έγκαιρης παρέμβασης στην προδημοτική. – Θεσμοθάτηση του περιορισμού χρήσης κινητών τηλεφώνων στο σχολείο σε όλες τις βαθμίδες. – Ολοκλήρωση Στρατηγικής για την Ανώτερη Εκπαίδευση (ΑΕ) στην Κύπρο για πρώτη φορά και ρύθμιση της λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στον τόπο μας, στο πλαίσιο της διεθνοποίησης της ΑΕ. – Θεσμοθέτηση Στρατηγικής για τη σχολική βία η οποία ήδη εφαρμόζεται.

Στην παρούσα φάση, προωθούνται σημαντικά θέματα που θα βελτιώσουν το εκπαιδευτικό σύστημα, όπως : *Λειτουργία Τεχνικού Γυμνασίου *Εκσυγχρονισμός του συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών *Προώθηση αλλαγών στη νομοθεσία για την Ειδική/Ενιαία Εκπαίδευση *Διευθέτηση του ζητήματος της κατάργησης του καταλόγου διοριστέων *Λειτουργία εναλλακτικού σχολείου – προγράμματος φοίτησης μαθητών με παραβατική συμπεριφορά.

Στα θέματα Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με τον ΚΟΑ και τον ΟΝΕΚ, υλοποιούνται δράσεις προώθησης του αθλητισμού για όλους, αλλά και της στήριξης ταλέντων. Ειδικότερα για τη νεολαία, στόχος είναι να δίνεται λόγος και ρόλος στους νέους μας και αυτό επιτυγχάνεται μέσω δημιουργίας ευκαιριών και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών.

Βασικό εμπόδιο στο έργο του ΥΠΑΝ, ειδικά στο χώρο της εκπαίδευσης, είναι η αντίσταση στην αλλαγή και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Πολλές φορές χρειάζεται να πεισθούν συνεργάτες για την αναγκαιότητα της αλλαγής και αυτό επιτυγχάνεται μέσω δυνατών ερευνητικών και παιδαγωγικών δεδομένων, στα οποία δύσκολα μπορεί να υπάρξει αντίδραση (βλ. κινητά κ.ά.).

Στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι τα παιδιά, οι νέοι και οι νέες μας. Το εννοούμε, το πράττουμε και δεν κάνουμε εκπτώσεις. Υλοποιούμε δράσεις προς όφελος τους, εστιάζοντας στην ποιότητα και κάθε μέτρο ενισχύει ακριβώς αυτό, όπως το απαιτεί η κοινωνία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Η ηρεμία της αρχής, η αυστηρότητα και οι απαιτήσεις της συνέχειας

Της Ευαγγελίας Σιζοπούλου

Αναμφίβολα όταν τον Μάρτιο του 2023, η Αθηνά Μιχαηλίδου έπιασε το τιμόνι ενός ιδιαίτερα απαιτητικού και άκρως νευραλγικού Υπουργείου, από μεγάλο μέρος της κοινωνίας υπήρξε ανακούφιση. Κι αυτό, διότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που προέρχεται από τον χώρο της Εκπαίδευσης, επομένως γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα, τις αδυναμίες και τις προκλήσεις της, σημαντικό αυτό στο να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος προσαρμογής και ενημέρωσης. Επίσης, διότι ο τομέας της Εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια είχε ταλαιπωρηθεί αρκετά με διάφορα ζητήματά του να οδηγούνται σε αδιέξοδο. Η Αθηνά Μιχαηλίδου με το που πάτησε πόδι στο Υπουργείο της κατάφερε να φέρει ηρεμία και ψυχραιμία, σημαντικές έννοιες για να μπορέσουν να τεθούν προτεραιότητες. Το πρώτο ζήτημα που άγγιξε και ομολογουμένως της πιστώθηκε θετικά από την κοινωνία ήταν η κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων, που τα τελευταία χρόνια έκανε την Εκπαίδευση να μοιάζει με πεδίο μάχης. Στη συνέχεια άνοιξε αρκετά άλλα θέματα, με -ίσως- το σημαντικότερο αυτό που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη: Την αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος αξιολόγησης εκπαιδευτικών. Ζήτημα που χρονίζει και που όσες προσπάθειες κι αν έγιναν στο παρελθόν, έπεσαν στο κενό. Παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν και ανεξαρτήτως διαφωνιών που ενδεχομένως προκύψουν από εκπαιδευτικούς φορείς, το σημαντικό είναι πως το θέμα προχωρά με αποφασιστικότητα ούτως ώστε να επέλθουν οι αναγκαίες αλλαγές. Σίγουρα, έγιναν σημαντικά βήματα τα δύο αυτά χρόνια, και όπως είναι αναμενόμενο καταγράφηκαν και λάθη, αστοχίες, παραλείψεις οι οποίες εννοείται δεν πέρασαν απαρατήρητες και δεν θα έπρεπε να περάσουν. Μεταξύ των οποίων το ζήτημα που προέκυψε με τις ηλεκτρονικές εγγραφές μαθητών με τον «Γονέα 1» και «Γονέα 2» και την «Θρησκευτική μειονότητα: Ελληνοκύπριος» που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Επίσης, το πρόσφατο θέμα με το πρόγραμμα Imagine και τη μετάβαση μαθητών στα κατεχόμενα. Παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν, στον περισσότερο κόσμο έμεινε αλγεινή εντύπωση. Σε άλλους για τις προθέσεις και σε άλλους για τα αντανακλαστικά που στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν λειτούργησαν ως έπρεπε. Και οι απαιτήσεις των πολιτών είναι δικαιολογημένες αλλά και μεγάλες. Ιδιαίτερα από μία πολιτειακή αξιωματούχο που έθεσε ψηλά τον πήχη.