Ως Υπουργείο Άμυνας για το έτος 2024 εγκύψαμε με αποφασιστικότητα στην διεκπεραίωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων στόχων που είχαμε θέσει και είμαι πεπεισμένος και ιδιαίτερα ευτυχής ότι αυτό επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό. Επιγραμματικά μπορώ να επισημάνω τις παρακάτω δράσεις τις οποίες υλοποιήσαμε ή βρισκόμαστε στη διαδικασία υλοποίησής τους:
– Πετύχαμε να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας για αναβάθμιση του θεσμού των ΣΥΟΠ με τη χορήγηση επιδόματος €100 και €200 αναλόγως με τα καθήκοντα που εκτελούν, καθώς και την οριζόντια αναβάθμιση της κλίμακας μισθοδοσίας τους από Α1 σε Α2.
– Διεκπεραιώσαμε την προμελέτη και προχωράμε εντός του 2025 με την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης αναφορικά με την αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.
– Αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, τα έργα της οποίας θα ξεκινήσουν εντός του 2025, μετά που λήφθησαν υπόψη εισηγήσεις ειδικών εμπειρογνωμόνων.
– Προχωρήσαμε και υλοποιήσαμε αριθμό εξοπλιστικών προγραμμάτων.
– Θεσμοθετήσαμε το πλαίσιο και θέσαμε τις βάσεις για την αναβάθμιση της Κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας με σκοπό το 2025, μετά και τη συγκρότηση του Κυπριακού Συμβουλίου Αμυντικής Βιομηχανίας, να καταστεί εφικτή η συμμετοχή της σε διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα που θέσαμε ως προτεραιότητα.
– Προχωρούμε εντατικά να υλοποιήσουμε την εξαγγελία του ΠτΔ που αφορά την εθελοντική στράτευση των γυναικών, ώστε το 2025 να είμαστε σε θέση να υποδεχτούμε τις πρώτες εθελόντριες γυναίκες στην Εθνική Φρουρά.
– Χορηγήσαμε στα στελέχη του Ναυτικού επίδομα πλεύσιμων.
Ένα θέμα το οποίο είχαμε θέσει ως στόχο να υλοποιήσουμε τον παρελθόντα χρόνο, χωρίς όμως δυστυχώς, μέχρι στιγμής, αυτό να καταστεί εφικτό είναι το διαχρονικό θέμα που προέκυψε με τις γυναίκες υπαξιωματικούς και τη δυσμενή τους διάκριση που επισυνέβη στο παρελθόν. Το θέμα είναι πολύπλοκο, όμως συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε προτάσεις και εισηγήσεις ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα. Επισημαίνεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα
εκκρεμεί δικαστική απόφαση, ένεκα προσφυγής στη δικαιοσύνη από μερίδα γυναικών υπαξιωματικών.
Με βάση τα προαναφερόμενα και με πνεύμα αισιοδοξίας, θα συνεχίσουμε και θα εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας για την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας στην κυπριακή κοινωνία, προχωρώντας με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των στόχων που θέσαμε για το 2025. Θεωρώ το 2024 μια επιτυχημένη χρονιά για το Υπουργείο Άμυνας και προσβλέπω σε ένα ακόμα πιο επιτυχημένο
2025, ενεργώντας με γνώμονα το κοινό καλό και την αναβάθμιση των αμυντικών
δυνατοτήτων της πατρίδας μας.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Του Φάνη Μακρίδη
Με 600 συμβασιούχους οπλίτες λιγότερους κι ανάγκη για εξοπλιστικά
Ιδιαίτερα στον τομέα της Άμυνας μετρούν οι πράξεις και όχι η καλή διάθεση ή οι φιλότιμες προσπάθειες. Αυτό, λοιπόν, το οποίο περιμένουμε να δούμε από τον Βασίλη Πάλμα είναι έργα σε δυο βασικές παραμέτρους που αφορούν το στράτευμα: Το προσωπικό και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Αλληλένδετα τα δυο αυτά ζητήματα. Είναι γεγονός ότι μόλις τον περασμένο Ιανουάριο συμπλήρωσε ένα έτος στη θέση του υπουργού Άμυνας (ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο στις 10/1/24), ωστόσο, η πίστωση χρόνου και η κατανόηση δεν έχουν θέση όταν κρίνουμε ένα τόσο σημαντικό πόστο.
Αρχίζοντας από το πρώτο σημείο, αυτό του προσωπικού, το μεγάλο στοίχημα του Βασίλη Πάλμα είναι η κάλυψη 600 θέσεων Συμβασιούχων Οπλιτών. Τόσες είναι οι απώλειες που καταγράφονται, χωρίς να χρειάζεται να εισέλθουμε σε παράθεση λεπτομερειών. Οι καλά «διαβασμένοι» στα θέματα της Εθνικής Φρουράς αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτός σχετίζεται με το γεγονός ότι ουκ ολίγοι επέλεξαν -αντί του στρατεύματος- τα ελκυστικά πακέτα άλλων σωμάτων ασφαλείας, όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομία Κύπρου. Με άλλα λόγια, η εξαγγελία της άνοιξης του 2024 για την αναβάθμιση των ΣΥΟΠ, δεν λέει τίποτα υπό τις περιστάσεις. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που, όπως σημειώναμε και το φθινόπωρο του περασμένου έτους, στη Βουλή καταγράφηκαν σοβαρές διαστάσεις απόψεων μεταξύ όλων των μερών για το θέμα, με τους σχετικούς κανονισμούς να βρίσκονται στον πάγο. Στο θέμα των ΣΥΟΠ θα πρέπει να προστεθούν και άλλα θέματα προσωπικού που έχουν να κάνουν με την -υπό αμφισβήτηση- εξαγγελία για εθελοντική στράτευση γυναικών, αλλά και τις υπαξιωματικούς του στρατεύματος. Επιπλέον, η ιδέα και η επιμονή για θέσπιση του θεσμού των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), δεν συνοδεύεται από τον ανάλογο ενθουσιασμό, ελέω σκεπτικισμού για την επάρκεια των κινήτρων.
Σε ό,τι αφορά τα οπλικά συστήματα, οι ειδικοί μιλούν για ανάγκη εκσυγχρονισμού του στρατεύματος και εντατικοποίηση της προσπάθειας για κάλυψη των κενών που προκάλεσε μια 15ετης εξοπλιστική αδράνεια. Δεν είναι λίγοι που λένε ότι πρέπει να γίνει γενναία αύξηση του σχετικού κονδυλίου. Κι όλα αυτά την ώρα που δεν είναι ευδιάκριτη η λύση για αντικατάσταση των τεθωρακισμένων (άρματα μάχης T80, ΑΜΧ-30Β2 και τεθωρακισμένα κάσκαβελ). Η ευθύνη για επίλυση των ζητημάτων βαραίνουν τις πλάτες του Βασίλη Πάλμα, ο οποίος καλείται να φέρει αποτέλεσμα που μέχρι στιγμής δεν είναι ούτε χειροπιαστό, αλλά ούτε ορατό.