Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια θητείας της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο «Φ» επιχείρησε να εντοπίσει όσα έγιναν ή δεν έγιναν αυτή τη διετία με έναν καινοτόμο τρόπο. Πρώτον, ζήτησε από όλους τους υπουργούς να προβούν σε αυτοκριτική. Να επισημάνουν τα σπουδαιότερα έργα που έγιναν αλλά ταυτόχρονα, να επισημάνουν και όσα σημαντικά έπρεπε να είχαν γίνει κατά τη διετία και δεν μπόρεσαν να τα κάνουν. Παράλληλα, τους ζητήθηκε να επισημάνουν τα προβλήματα τα οποία συνάντησαν. Τους σκοπέλους που στάθηκαν εμπόδιο και σε άλλα έργα.

Δεύτερον, κλήθηκαν 16 συντάκτες της εφημερίδας, οι οποίοι παρακολουθούν επί καθημερινής βάσης το έργο έκαστου υπουργείου, να κρίνουν όσα έγιναν ή δεν έγιναν στα πρώτα δύο χρόνια της Κυβέρνησης.

Οι αναγνώστες είναι ο τελικός κριτής τόσο της αυτοκριτικής των υπουργών-υφυπουργών αλλά και της κριτικής των συντακτών.

Χριστοδουλίδης: «Οι πολιτικές μας, υπηρετούν πέντε βασικούς στόχους»

Κατά τα πρώτα δύο χρόνια διακυβέρνησης τοποθετήσαμε τα θεμέλια πάνω στα οποία θα συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια για τη συνέχεια.

H συμπλήρωση των δύο πρώτων χρόνων διακυβέρνησης μετά την τιμητική εντολή που μας ανέθεσε ο λαός, βρίσκει τη χώρα να πορεύεται με σταθερό βηματισμό για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει στο πλαίσιο του προγράμματος διακυβέρνησής μας, που αποτελεί το κοινωνικό μας συμβόλαιο με τον Κυπριακό λαό.

Οι πολιτικές μας, μέσα στο πλαίσιο της λογοδοσίας και διαφάνειας, υπηρετούν πέντε βασικούς στόχους, ως εξής:

1. Διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μέσω ισχυρής, ανθεκτικής και ανταγωνιστικής οικονομίας, που μας επιτρέπει να ασκούμε κοινωνική πολιτική προς όφελος των πολιτών.

2. Ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους ώστε να γίνει πιο φιλικό προς τον πολίτη.

3. Τολμηρές μεταρρυθμίσεις του κράτους για επανάκτηση της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους θεσμούς και στους πολίτες.

4. Ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών σε όλους τους τομείς.

5. Ενδυνάμωση των παραγόντων ισχύος της χώρας μας, υπηρετώντας την προσπάθεια για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής.

Μέσα σε αυτή τη διετία, χαράξαμε πολιτικές, δρομολογήσαμε διαδικασίες, προωθήσαμε καινοτομίες, υλοποιήσαμε σημαντικές πολιτικές και ήδη έχουμε απτά αποτελέσματα:

Οι διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Kυπριακής Δημοκρατίας συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης στην υπεύθυνη πολιτική που ακολουθούμε. Προχωρούμε με τον φορολογικό μετασχηματισμό και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις του κράτους για αντιμετώπιση της ακρίβειας, με δαπάνες που ξεπερνούν τα €700 εκατ., ενώ μέσα από συγκεκριμένα σχέδια επιδότησης αγγίζουμε με μόνιμες λύσεις το στεγαστικό και το ενεργειακό, τα δύο πλέον σοβαρά προβλήματα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο «Ψηφιακός πολίτης» είναι η αρχή της φιλόδοξης προσπάθειας για δραστική βελτίωση της εξυπηρέτησης από το δημόσιο.

Ο εκσυγχρονισμός του κράτους συντελείται με τολμηρές μεταρρυθμίσεις στην Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία, με τη σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για διορισμούς, τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τη θεσμοθέτηση δημόσιας παρουσίασης του Ετήσιου Προγραμματισμού της Κυβέρνησης. Συνεχής είναι η προσπάθειά μας για την ενίσχυση της φήμης της χώρας και η ξεκάθαρη πολιτική μας βούληση να μην ανεχθούμε φαινόμενα διαφθοράς. Η μετάκληση ειδικών του FBI, η σύσταση Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων και Ενιαίας Εποπτικής Αρχής υπηρετούν ακριβώς αυτή την προσπάθεια.

Στο μεταναστευτικό, η πατρίδα μας έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν.

Στα θέματα Άμυνας και Ασφάλειας, προχωρούμε με την αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών, ενώ η αναβαθμισμένη συνεργασία με ΗΠΑ, που αποτυπώθηκε και με την ιστορική επίσκεψη στο Λευκό Οίκο, προσφέρει στην ΚΔ πρόσβαση σε στρατιωτικό υλικό και προγράμματα εκπαίδευσης. Η διεύρυνση των παραγόντων ισχύος της ΚΔ και γενικά ο αναβαθμισμένος της ρόλος, όπως αναγνωρίστηκε διεθνώς μετά και τον σημαντικό ανθρωπιστικό ρόλο που διαδραμάτισε με τα σχέδια «Αμάλθεια» και «Εστία», υπηρετούν τον κορυφαίο μας στόχο για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

Σε αυτά τα δύο χρόνια υλοποιήθηκαν και πολλά άλλα μέτρα και αποφάσεις, τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως: H γρήγορη καταβολή συντάξεων και επιδομάτων, η αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού, η ενίσχυση της υπαίθρου και του πρωτογενούς τομέα, η επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος και οι εγκλωβισμένοι μας, η επιδότηση διδάκτρων και σίτισης παιδιών, η ψήφος στα 17, η θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του Ασθενούς, η επιδότηση των συνοδών ασθενών εξωτερικού, η ταχεία αδειοδότηση αναπτύξεων, η επιδότηση διαμονής και φροντίδας ηλικιωμένων, τα κίνητρα για δημογραφική ανάκαμψη, η λειτουργία της πλατφόρμας αποζημίωσης από το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης για τους «κουρεμένους» του 2013 και πολλά άλλα.

Χωρίς ίχνος υπερβολής μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι κατά τα πρώτα δύο χρόνια τοποθετήσαμε τα θεμέλια πάνω στα οποία θα συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός κράτους σύγχρονου, αλληλέγγυου, συμπεριληπτικού, που αναβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών του και προσφέρει συνθήκες ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα. Παρά τις σοβαρές διεθνείς προκλήσεις, η Κύπρος καταγράφει σημαντικές επιδόσεις που μας επιτρέπουν να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Χρειάζονται ρήξεις με την γραφειοκρατία

Του Κώστα Βενιζέλου

Η συμπλήρωση δυο χρόνων διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι σταθμός για αποτίμηση. Έχοντας ακόμη τρία χρόνια θητείας, μέχρι τον Μάρτιο του 2028, ο δρόμος φαντάζει ακόμη μακρύς. Είναι δε σαφές πως ο χρόνος, που απομένει αν αξιοποιηθεί στο έπακρο θα λειτουργήσει υπέρ του. Προφανώς και έχουν γίνει λάθη. Κυρίως στην αρχή, με κάποιους διορισμούς. Ωστόσο, αυτό είναι στο πολιτικό παιχνίδι. Θα μπορούσαν να αποφευχθούν; Ασφαλέστατα.

Το θέμα σε σχέση με τον Πρόεδρο είναι πως έθεσε προεκλογικά ψηλά τον πήχη. Κάποια ζητήματα, που έθεσε μπορεί να είναι στον προγραμματισμό για να προωθηθούν, ο ίδιος δημιούργησε, ωστόσο, προσδοκίες για αμέσως αποτελέσματα, που είναι αδύνατο να επιτευχθούν. Έχοντας να παλέψει- όπως και οι προκάτοχοι του- με την γραφειοκρατία του κράτους, είναι σαφές πως για να υπάρξει κοινός βηματισμός, εκτελεστικής εξουσίας και κρατικού μηχανισμού, χρειάζονται τομές. Τούτο επιτυγχάνεται μόνο με ρήξεις και αυτό αφορά και τα διάφορα κατεστημένα. Διαφορετικά, πολλές από τις πολιτικές είτε δεν θα προχωρήσουν γρήγορα είτε δεν θα αποδώσουν.

Ο καθορισμός κατώτατου μισθού, η φορολογική μεταρρύθμιση, κοινωνικές παροχές, είναι μεταξύ άλλων, των πολιτικών που προωθήθηκαν και υλοποιούνται. Την ίδια ώρα, παρά τις προσπάθειες, το θέμα της ακρίβειας δεν αντιμετωπίζεται με τρόπο που να το αισθάνονται οι πολίτες.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο πρώτος Πρόεδρος, ο οποίος έχει εκλεγεί χωρίς να έχει την στήριξη από ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Η στήριξη των κομμάτων της συμπολίτευσης δεν μπορεί να θεωρείται πλήρης και αυτό προκύπτει και από τη στάση τους στη Βουλή. Όχι πάντα, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις. Την ίδια ώρα, από την πλευρά των κομμάτων της συμπολίτευσης διατυπώνονται παράπονα για έλλειψη συντονισμού.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής επιχειρεί να αφήσει αποτύπωμα. Ο δυτικός προσανατολισμός, που θεωρείται δεδομένος μετά την ένταξη στην Ε.Ε., δεν θα πρέπει να σημαίνει- όπως διακηρύσσει- ότι οδηγεί στο ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερα όταν όλα γύρω μας αλλάζουν.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης κρίνεται καθημερινά και με έντονο τρόπο από τους επικριτές του, αλλά έχει ακόμη τρία χρόνια θητεία.

Παρακάτω θα βρείτε την αυτοκριτική οκτώ Υπουργών και Υφυπουργών, καθώς και την κριτική που τους ασκούν οι συντάκτες:

>> Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος

>> Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου

>>Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός

>> Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου

>> Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός

>> Υφυπουργός Μετανάστευσης Νικόλας Ιωαννίδης

>> Υφυπουργός Καινοτομίας Νικόδημος Δαμιανού

>> Υφυπουργός Πολιτισμού Λίνα Κασσιανίδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ.