Μια από τις κυριότερες δράσεις περιλαμβάνει την ανάπτυξη δράσεων στην Πολιτιστική Παιδεία, με τη συμμετοχή 50 Πρεσβευτών Πολιτισμού σε 15 σχολεία. Σε εφαρμογή τέθηκε η κάρτα Πολιτισμού Νέων από το 2024 για νέους 18 ετών, ενώ φέτος αυξήθηκε το ηλικιακό όριο. Μέχρι στιγμής έχουν πάρει χορηγία ύψους €220 για πολιτιστικές εκδηλώσεις 4.500 νέοι.

Πρόσφατα κατατέθηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο για τη θέσπιση Μητρώου Καλλιτεχνών και Καλλιτεχνικής Χορηγίας.

Αυξήσαμε σημαντικά τις επιμέρους χορηγίες στα χορηγικά μας προγράμματα. Οι θεατρικοί φορείς μπορούν να λάβουν μέχρι και €40.000 για λειτουργικά έξοδα. Εκσυγχρονίστηκε η διαχείριση της υποβολής αιτήσεων στα χορηγικά προγραμμάτα του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού, μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας grants4arts, που έχει καταφέρει να βελτιώσει τον χρόνο και τρόπο αξιολόγησης των αιτήσεων, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι αιτητές να έχουν ήδη ενημερωθεί για τα αποτελέσματα. Προς βελτίωση των όρων των χορηγικών προγραμμάτων, ξεκίνησε η χαρτογράφηση των αναγκών των καλλιτεχνών μέσα από ευρείας κλίμακας ποιοτικές και ποσοτικές έρευνες κοινού.

Από το 2024 ξεκίνησε η ψηφιακή αναβάθμιση αρχαιολογικών χώρων με την εγκατάσταση ψηφιακών οδηγών μέσω QR codes. Προχωράμε και με άλλα βελτιωτικά έργα στους αρχαιολογικούς χώρους.

Κατά το 2024, το Τμήμα Αρχαιοτήτων πέτυχε τον επαναπατρισμό πέραν των 800 αρχαίων αντικειμένων, μερικά από τα οποία πρόκειται να εκτεθούν στις ανακαινισμένες προθήκες του Κυπριακού Μουσείου και προχωρούν οι εργασίες για αναβάθμιση της έκθεσης ενόψει της κυπριακής προεδρίας 2026. Με έντονους ρυθμούς προχωρά η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου.

Αρχές του 2025 ξεκίνησε η ανακαίνιση του πωλητηρίου της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας, με στόχο την ολοκληρωτική αναβάθμιση του κτηρίου της και ταυτόχρονα, υλοποιείται τεχνική μελέτη για την ανάπτυξη της χειροτεχνίας.

Ένας από τους στόχους μου είναι η τροχοδρόμηση της διαδικασίας για οικοδόμηση σύγχρονου και άρτια εξοπλισμένου κτηρίου που θα στεγάσει την κυπριακή Βιβλιοθήκη. Το σημείωμα έργου για το νέο κτήριο έχει εγκριθεί και εντός του 2025 αναμένεται να διεξαχθεί η μελέτη βιωσιμότητας για την κατασκευή του. Παράλληλα, προχωρά η ετοιμασία στρατηγικού σχεδίου και η αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Εξίσου σημαντική προτεραιότητα είναι η ίδρυση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Πρόσφατα διόρισα συμβουλευτική επιτροπή, η οποία θα μάς βοηθήσει να δημιουργήσουμε τη νέα αυτή υποδομή.

Παρά τις επιτυχίες, το Υφυπουργείο λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών ή άλλων αστάθμητων παραγόντων, έχει αντιμετωπίσει καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων στόχων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Έδωσε μάχες, πέτυχε κάποιες νίκες υπάρχουν τρύπες

Του Γιώργου Σαββινίδη

Χωρίς το βαρίδιο της αμφισβήτησης που είχε ο προκάτοχός της ξεκίνησε η θητεία της Λίνας Κασσιανίδου στο Υφυπουργείο Πολιτισμού. Στο διάστημα των 20 μηνών τόσο η ίδια όσο και οι επηρεαζόμενοι αναγκάστηκαν να διαπιστώσουν με σκληρό τρόπο την τεράστια απόσταση που χωρίζει το «θέλω» από το «μπορώ» σε ό,τι αφορά την παραγωγή πολιτικής σ’ έναν παραμελημένο τομέα, με νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο.

Μικρά επιτεύγματα και μικρές νίκες σημειώθηκαν στο διάστημα αυτό, είδαμε λ.χ. να υλοποιείται και να εξελίσσεται η εξαγγελία για την κάρτα Πολιτισμού Νέων και ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στα χορηγικά προγράμματα. Στα ζητήματα, ωστόσο, που είναι πιο σύνθετα και απαιτητικά οι προσπάθειες δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας συνεκτικής πολιτιστικής πολιτικής είναι ένα από αυτά, ενώ η μεγάλη δοκιμασία στην οποία το Υφυπουργείο κλήθηκε να ανταποκριθεί ήταν η προώθηση -επιτέλους- ενός ικανοποιητικού θεσμικού πλαισίου που να ρυθµίζει το καθεστώς και την επαγγελµατική ιδιότητα των καλλιτεχνών. Αν ο «πελάτης» έχει πάντα δίκιο, στην περίπτωση αυτή οι πλείστοι επηρεαζόμενοι δεν έχουν πειστεί ότι το όρος που ώδινε για τόσο καιρό έτεκε ένα λειτουργικό και εφαρμόσιμο νομοσχέδιο.

Στα ακανθώδη ζητήματα που δεν έγινε κατορθωτό να επιλυθούν οι παθογένειες και να σιγήσουν οι φωνές διαμαρτυρίας συγκαταλέγεται και η διαχείριση του σχεδίου Θυμέλη, με το νέο θεατρικό τοπίο να βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση- όχι χωρίς αναταράξεις. Η Υφυπουργός σε γενικές γραμμές έδειξε ότι παίρνει στα σοβαρά τον ρόλο της -ό,τι κι αν σημαίνει αυτό- και συνεχίζει να δίνει τις μάχες της.

Είδαμε όμως σε κάποιες περιπτώσεις να ανοίγουν δύο τρύπες εκεί που έκλεινε μια. Μπορεί να της πιστωθεί η ειλικρινής βούληση για να μπει η υπόθεση της νέας κυπριακής Βιβλιοθήκης στις ράγες και να διορθωθεί μια χρονίζουσα ντροπιαστική κατάσταση. Και μόνο θετικά μπορεί να δούμε οποιαδήποτε ενέργεια αποπειράται να καλύψει το κενό της μη ύπαρξης Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Τέτοιες υποθέσεις όμως περισσότερο λειτουργούν για την ίδια σαν πικρή επίγνωση των αργών αντανακλαστικών και της δυστοκίας του κρατικού μηχανισμού.